Otomotivdeki her 'öksürük' Almanya'yı sarsıyor

PAYLAŞ
  • Bir dönemin yıldızı Almanya otomobil pazarı zor zamanlar geçiriyor. Otomotiv endüstrisinin yaşadığı dönüşüm Almanya'yı da etkiledi.
  • KPMG'nin küresel otomotiv başkanı Dr. Andreas Ries'e göre "Alman otomotiv sektörü öksürdüğünde Almanya’nın grip olması" ifadesi mevcut durumu en iyi şekilde tanımlıyor.
Otomotivdeki her 'öksürük' Almanya'yı sarsıyor

Bir zamanlar otomotiv dünyasının yüksek kaliteli ürünleri ve içten yanmalı araçlarıyla ünlü pazarı Almanya'ydı. 'Alman malı' bir otomobile sahip olmak her zaman lüks ve prestij simgesiydi. Ülkenin otomobil üreticileri de Almanya'nın ekonomisini canlandırıyordu.

CNBC'nin haberine göre ise şimdilerde durum artık daha karanlık bir hal aldı.

Bunun en yakın örneği Volkswagen cephesinde yaşananlar. Şirket bu hafta içinde Almanya'daki fabrikalarından bazılarının kapatılmasına göz kırptı. Hatta 1994 yılından beri devam eden istihdam koruma anlaşmasını sona erdirmek zorunda kalabileceğini söyledi.

KPMG'nin küresel otomotiv başkanı Dr. Andreas Ries, CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Alman otomobil üreticileri, sektörde neredeyse 140 yıl boyunca sorgulanamaz teknolojik pazar liderleriydi. Üreticiler satış ya da rekabet konusunda endişelenmek zorunda kalmamışlardı. Bu ise durum, alışılmadık bir durum” dedi.

Ries, otomotiv endüstrisinin şu anda en büyük dönüşümünü yaşadığını da ekledi.

Alman otomobil üreticileri bu duruma nasıl geldi?

Sektördeki iyimserlik son yıllarda dalgalı seyrediyor. Ifo Enstitüsü'nün verilerine göre, ağustosta sektör duyarlılığı tekrar 24,7 puana çekildi. Önümüzdeki 6 ay için iş beklentileri de 'son derece karamsar' olarak değerlendirildi.

Tüm bunlar olurken Volkswagen, sorunlar yaşayan tek Alman değil.

Son kazanç raporlarında, Mercedes araç bölümü yıllık kâr marjı tahminini düşürdü. BMW'nin otomotiv segmenti ise ikinci çeyrekte kâr marjının beklenenden düşük olduğunu belirtti. Porsche, 2024 tahminlerini düşürdü, ancak bunu özel alüminyum alaşımlarındaki eksiklikle ilişkilendirdi.

Otomotiv sektörü Almanya ekonomisini etkileyebilir

Otomotiv sektöründeki sorunlar, Almanya'nın daha geniş ekonomisini de etkileyebilir.

Ülke, bu yıl ve geçen yıl resesyon bölgesinde gezindi. 2024'ün ikinci çeyreğinde Almanya'nın gayri safi yurtiçi hasılası bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 azaldı.

Ries, "Alman otomotiv sektörü öksürdüğünde Almanya’nın grip olması" ifadesinin mevcut durumu iyi tanımladığını söyledi.

Otomotiv sektörü sadece büyük oyuncuları değil, ülke genelinde binlerce orta ölçekli, küçük ve mikro işletmeyi de kapsıyor ve bu da sektörü ülkenin en önemli endüstrilerinden biri yapıyor.

Almanya için birçok zorluk var

Uzmanlar ve endüstri kuruluşlarına göre, mevcut duruma birçok faktör sebep oldu.

Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği (VDA) sözcüsü CNBC'ye, “Bir dizi zorlukla karşı karşıyayız” dedi.

Bunlar arasında Covid-19 pandemisinin ardından gelen etkiler, jeopolitik gerilimler, ulusal ve Avrupa düzeyindeki yüksek bürokratik gereklilikler bulunuyor.

Otomobil üretimi, zayıf iç talep nedeniyle olumsuz etkilendi. Almanya ekonomisinin genel durumu da bunda etkili oldu.

VDA, makroekonomik trendlerin de otomotiv sektörü üzerinde etkili olduğunu belirtti.

Alman otomotiv sektöründe iki tartışma konusu var. Biri Çin, diğeri ise elektrikli araçlara geçiş. Bunların her ikisi de birbiriyle örtüşüyor.

Bank of America'nın Avrupa otomotiv araştırma başkanı Horst Schneider, CNBC'ye verdiği röportajda, “Elektrikli araçlarda beklenenden kötü bir durumdayız. Talep, beklentilerin altında kaldı ve rekabet arttı” dedi.

Çin'de otomobil pazarının toparlanmasına rağmen, Alman otomobil üreticileri bu toparlanmadan faydalanamadı. Çin ürünlerinin bazı açılardan daha iyi ve daha uygun fiyatlı olduğunu belirtti.

AB ile Çin arasındaki ticaret ve ithalat vergileriyle ilgili gerilimler de piyasayı etkiliyor.

Schneider, “Alman üreticiler ticaret politikalarına çok açık durumda, daha önce Çin'den yüzde 40 veya yüzde 50 gelir elde ediliyordu. Çin pazarı biraz kapanıyor. Aynı zamanda, elektrikli araçların kâr marjı, içten yanmalı motorlu araçlar kadar kârlı değil” dedi ve bunun “çifte sorun” yarattığını ekledi.

Almanya'da elektrikli araç sübvansiyonlarının sona ermesi de piyasayı etkiledi. Şimdilerde elektrikli araç kullanımını teşvik etmek için yeni vergi indirimleri planlanıyor.

Alman otomotiv endüstrisinin geleceği ne olacak?

Ries, zorluklar arasında bazı umut ışıklarının belirdiğini belirtti.

Örneğin, hibrit araç teknolojisinin beklenenden daha uzun süre kullanılacağı ve içten yanmalı motorlu araç satışlarının biraz artış gösterdiğini söyledi. Ancak, politika, iş dünyası ve araştırmacıların düzenlemeler gibi sorunları ele alacak çerçeveler oluşturmak ve kalite ile düzenlemelere yeniden odaklanmak için birlikte çalışmaları gerektiğini ekledi.

VDA da farklı üretim koşullarına ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor.

Dernek sözcüsü, “Düzenlemeler yerine siyasi reformlara, pazar odaklı ekonomik politika ve sanayi politikasının modern bir karışımına ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Pazar koşullarının önümüzdeki yıl boyunca zorlu olmaya devam edeceği belirtildi.

Birçok otomobil üreticisi, yılın ikinci yarısında performanslarının ilk yarıya göre daha iyi olabileceğini öngörüyor. Ancak Schneider, yatırımcıların buna tam olarak inanmıyor olduğunu ve bu nedenle üçüncü çeyrekte kâr uyarıları görebileceğimiz konusunda endişeler olduğunu belirtti.

Bu durumun 2025 için ne anlama gelebileceği ise belirsizliğini koruyor.