OpenAI'nin gizli projesi: Akıl yürütme

PAYLAŞ
  • Yapay zeka şirketi OpenAI'nin yeni bir proje üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Proje doğrudan akıl yürütme teknolojisine odaklanıyor.
  • OpenAI CEO'su Sam Altman: Yapay zekada ilerleme kaydedilecek en önemli alanlar muhakeme yeteneği etrafında olacak.
OpenAI'nin gizli projesi: Akıl yürütme
Fotoğraf: Reuters

İddiaya göre ChatGPT'nin üreticisi OpenAI, Strawberry kod adlı bir proje üzerinde çalışıyor. Proje, yapay zeka modellerine yönelik yeni bir yaklaşımı temsil ediyor.

Henüz şirket tarafından duyurulmayan projenin akıl yürütme teknolojisine odaklandığı söyleniyor.

Reuters tarafından görülen bir belgeye göre OpenAI içindeki ekipler Strawberry üzerinde çalışıyor. Planın detaylarını anlatan belgenin kesin tarihi ise bilinmiyor. Ancak konuya yakın kaynaklar, Strawberry'nin devam eden bir çalışma olduğunu söylüyor ve teknolojinin nasıl çalıştığının şirket içinde bile sıkı bir şekilde saklandığına dikkat çekiyor.

Belgeye göre bu teknoloji ile şirketin yapay zekası sadece sorulara yanıt üretmiyor. Aynı zamanda derin araştırma yaparak internette otonom ve güvenilir bir şekilde gezebiliyor. Birçok yapay zeka araştırmacısıyla yapılan görüşmelere göre, bu, bugüne kadar yapay zeka modellerinin çözemediği konulardan biri.

Strawberry ve hikayede detaylar sorulduğunda, bir OpenAI şirket sözcüsü bir açıklamada şunları söyledi:

"AI modellerimizin dünyayı bizim gibi görmesini ve anlamasını istiyoruz. Yeni AI yeteneklerine yönelik sürekli araştırma, sektörde yaygın bir uygulamadır ve bu sistemlerin zamanla akıl yürütmede gelişeceğine dair ortak bir inanç var."

Sözcünün Strawberry ile ilgili sorulara doğrudan yanıt vermediği de belirtiliyor.

Bloomberg'e göre, Salı günü OpenAI, şirket içi bir toplantıda, yeni insan benzeri muhakeme becerilerine sahip olduğunu iddia ettiği bir araştırma projesinin demosunu gösterdi. Bir OpenAI sözcüsü toplantıyı doğruladı ancak içerikle ilgili ayrıntıları vermeyi reddetti. Gösterilen proje Strawberry mi değil mi henüz belli değil.

OpenAI'den konuya yakın bir kaynak, bu yeniliğin yapay zeka modellerinin muhakeme yeteneklerini önemli ölçüde artıracağını umduğunu belirtti. Ayrıca, Strawberry'nin çok büyük veri kümeleri üzerinde önceden eğitilmiş bir yapay zeka modelini işlemenin özel bir yolunu kapsadığını söyledi.

Araştırmacılar, yapay zekanın insan veya süper-insan seviyesinde zekaya ulaşmasında akıl yürütmenin kilit rol oynadığını söylüyor.

Büyük dil modelleri yoğun metinleri özetleyebiliyor ve zarif nesirleri herhangi bir insandan çok daha hızlı bir şekilde yazabiliyor. Ancak, mantıksal yanılgıları tanıma ve üç taş oynama gibi sezgisel konularda yetersiz kalıyor.

OpenAI CEO'su Sam Altman bu yılın başlarında şöyle demişti:

"Yapay zekada ilerleme kaydedilecek en önemli alanlar muhakeme yeteneği etrafında olacak."

Kaynak: Reuters