OpenAI'da yaprak dökümü sürüyor: Teknolojinin tepe ismi ayrıldı

PAYLAŞ
  • OpenAI’da üst düzey ayrılıklar devam ediyor. OpenAI baş teknoloji yöneticisi (CTO) Mira Murati, araştırma sorumlusu Bob McGrew ve araştırma başkan yardımcısı Barret Zoph, şirketten ayrıldıklarını duyurdu.
  • Şirket, büyümesini sürdürürken liderlik yapısında önemli değişikliklerle karşı karşıya.
OpenAI'da yaprak dökümü sürüyor: Teknolojinin tepe ismi ayrıldı

Yapay zeka dünyasında dikkatleri üzerine çeken OpenAI, üst düzey yönetici ayrılıklarıyla çalkalanıyor. OpenAI baş teknoloji yöneticisi (CTO) Mira Murati, araştırma sorumlusu Bob McGrew ve araştırma başkan yardımcısı Barret Zoph’un şirketten ayrılması, OpenAI'da önemli değişikliklerin devam ettiğini gösteriyor. Bu ayrılıklar, şirketin kar amacı güden bir yapıya dönüşmeyi hedefleyen yeniden yapılanma planları ile aynı döneme denk geldi.

Murati, altı buçuk yıl görev aldığı OpenAI’dan ayrılacağını Çarşamba günü çalışanlara gönderdiği bir notta duyurdu.

Murati, "Kendi keşiflerime zaman ayırmak için ayrılıyorum" ifadelerini kullanarak, kararını sosyal medya platformu X'te de paylaştı.

McGrew ve Zoph ise ayrılıklarını yine aynı gün duyurdu. CEO Sam Altman, bu kararların birbirlerinden bağımsız alındığını belirtti ve "Mira’nın zamanlaması göz önüne alındığında, bu geçişi bir arada yapmak daha mantıklıydı" dedi.

OpenAI, ChatGPT'nin 2022 sonlarında piyasaya sürülmesinden bu yana hızla büyüyen ve değer kazanan bir şirket haline geldi. Ancak bu hızlı büyüme, şirket içinde önemli ayrılıklara ve yapısal değişimlere de yol açtı.

OpenAI kurucuları birer birer gitti

OpenAI'nın kurucu üyelerinden Ilya Sutskever ve John Schulman, geçtiğimiz aylarda şirketten ayrıldı. Schulman, rakip Anthropic'e katılırken, Sutskever kendi girişimini başlatma kararı aldı. Şirketin 11 kurucusundan sadece ikisi şirkette kalmaya devam ediyor.

Microsoft destekli OpenAI, şu anda 150 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşmayı hedefleyen bir yatırım turunda. Thrive Capital’in liderlik ettiği bu turda, Microsoft, Nvidia ve Apple gibi teknoloji devlerinin de yatırım yapacağı konuşuluyor. Ancak şirket içindeki bazı mevcut ve eski çalışanlar, bu hızlı büyümenin şirketin güvenli ve istikrarlı bir şekilde operasyonlarını sürdürmesine engel olduğunu düşünüyor.

Bu ayrılıkların yanı sıra, OpenAI yönetim kurulu şirketin kurumsal yapısını yeniden gözden geçiriyor. Kar sınırı bulunan bir yapıya sahip olan şirket, daha fazla yatırım çekebilmek ve çalışanların likidite sağlamalarını kolaylaştırmak amacıyla, daha yatırımcı dostu bir yapıya dönüşme planları üzerinde duruyor.

OpenAI eski CTO'su Murati CEO'luk da yaptı

Geçici olarak CEO görevine getirilen Murati, geçen Kasım ayında CEO Sam Altman’ın görevden alınmasıyla kısa süreliğine şirketin lideri olmuştu. Ancak birkaç gün sonra Altman, yatırımcı ve çalışanların baskısı ile görevine geri döndü. Bu olay, OpenAI'nın hızlı büyümesinin yarattığı iç gerilimlerin bir yansıması olarak görülüyor.

Ayrılan yöneticilerin yerine yeni atamalar yapıldı.

Araştırma ekibinin başına Mark Chen geçerken, Murati ve diğer yöneticilerin görevlerini devretmek için sorunsuz bir geçiş süreci üzerinde çalıştıkları bildirildi.