OpenAI ve Microsoft'u bölen 14 milyar dolarlık soru

PAYLAŞ
  • Microsoft ve OpenAI, OpenAI'nin kar amacı güden bir şirket haline gelmesi durumunda Microsoft'un ne kadar hisse alacağı konusunda müzakelere başladı. Her iki şirket de yatırım bankalarından danışmanlık alıyor.
  • OpenAI'nin kar amacı güden bir yapıya dönüşmek için iki yılı var.
OpenAI ve Microsoft'u bölen 14 milyar dolarlık soru

Microsoft, yapay zeka şirketi OpenAI'ye yaklaşık 14 milyar dolarlık yatırım yapmıştı. O zamanlar OpenAI, kar amacı gütmeyen bir kuruluştu. Ancak şirket şimdilerde strateji değiştiriyor ve kar amacı güden bir kuruluşa dönüşüyor. Microsoft ve OpenAI arasındaki soru da tam da bu nedenle çıktı. İki şirket, OpenAI'nin kar amacı güden bir şirket olması durumunda Microsoft'un ne kadar hisse alacağı konusunda müzakereler yapıyor.

ChatGPT’nin arkasındaki OpenAI, son olarak 157 milyar dolar değerlemeye ulaşan bir yatırım turunu kapattı ve kar amacı gütmeyen bir yapıdan, kar amacı güden bir şirkete dönüşme sürecine girdi. Bu geçişle birlikte hisse dağılımının nasıl yapılacağı, OpenAI'nin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri.

Microsoft, OpenAI’nin en büyük yatırımcısı olarak, SpaceX’ten sonra ABD’nin en değerli ikinci girişimi olma potansiyeline sahip bu şirkette büyük bir hisseye sahip olabilir.

OpenAI ve Microsoft yatırım şirketleri ile çalışıyor

Durumun önemine binaen her iki taraf da yatırım bankalarından danışmanlık alıyor.

Microsoft, Morgan Stanley ile çalışırken; OpenAI, Goldman Sachs ve şirketin CEO’su Sam Altman ile yakın bağları olan eski Citigroup bankacısı Michael Klein ile iş birliği yapıyor.

Microsoft’un ne kadar hisse alacağı ve bu süreçte hangi yönetim haklarına sahip olacağı, masadaki başlıca konular arasında.

Microsoft ve diğer özel yatırımcılar, şu anda OpenAI’nin kar amacı gütmeyen yönetim kurulu tarafından kontrol edilen kar amaçlı bir yan kuruluşun gelecekteki karlarına dair haklara sahip. Ancak, bu kar payı hakları, kısmen ne zaman verildiklerine bağlı olarak sınırlandırılmış durumda.

Microsoft, 2019’dan bu yana OpenAI’ye toplamda 13,75 milyar dolar yatırım yaptı. Bu tutar, şirketin en son yatırım turunda topladığı 6,6 milyar doların içindeki payını da kapsıyor. Ancak, Microsoft’un önceki yatırımları, OpenAI’nin bugünkü değerinden çok daha düşük olduğu zamanlarda yapılmıştı.

Müzakerelerde bir diğer önemli soru, Altman ve diğer OpenAI çalışanlarının şirkette ne kadar hisse alacağı. Aynı zamanda Microsoft’un sahip olacağı hisse büyüklüğü arttıkça, dev teknoloji şirketlerini kontrol altına almaya çalışan antitröst düzenlemeleriyle daha fazla karşı karşıya kalması olası.

Microsoft ve OpenAI, hem finansal hem de teknolojik olarak karmaşık bir ilişkiye sahip. Microsoft, OpenAI’nin tek bulut sağlayıcısı konumunda ve Copilot yapay zeka uygulaması için OpenAI teknolojisini kullanıyor. Öte yandan, Microsoft yapay zeka alanındaki kendi yeteneklerini geliştirirken, Altman da diğer bulut bilişim kaynakları arayışında.

OpenAI'nin iki yılı var

OpenAI’nin son yatırım turuna katılan yatırımcılar arasında Nvidia, Thrive Capital ve SoftBank yer alıyor. Bu yatırımcılar, OpenAI’nin kar amacı güden bir şirkete dönüşmesi halinde belirli miktarlarda hisseye dönüşecek borç tahvilleri aldı.

OpenAI, kamu yararını gözeten bir şirket olmayı planlıyor. Bu, kar elde etmenin yanı sıra sosyal fayda sağlama ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyet gösterme misyonunu üstlenmesini gerektiriyor. Yapılanmanın bu yönü, Microsoft ile yapılan müzakerelere ek bir karmaşıklık katıyor.

OpenAI'nin kar amacı güden bir yapıya dönüşmek için iki yılı var. Eğer bu süre içinde bu dönüşümü gerçekleştiremezse, son yatırım turuna katılan yatırımcılar, yatırdıkları parayı geri isteme hakkına sahip olacak.