OPEC, petrol talebinin güçlü kaldığını ve ufukta bir zirve görülmediğini söyledi
- OPEC, 2023’teki petrol talebinin 102,2 milyon varilden 2050'de 120,1 milyon varile çıkacağını öngörüyor.
- Bu süreçte, OECD dışındaki ülkelerin talebinin 28 milyon varil artması, OECD ülkelerinin talebinde ise yüzde 10’luk bir azalma bekleniyor.
- Petrol sektörüne yapılacak yatırımların önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması gerektiğini vurgulayan OPEC, bu yatırımların 2050’ye kadar toplam 17,4 trilyon dolara ulaşacağını öngörüyor.
- OPEC yıllık ortalama yatırım miktarının ise yaklaşık 640 milyar dolar olması bekleniyor.
- OPEC’e göre, petrol ve gazın enerji arzındaki önemi yüzyıl ortalarına kadar sürecek.
Küresel petrol talebinin önümüzdeki yirmi yıl içerisinde artması bekleniyor. OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) tarafından yayımlanan yıllık uzun dönem enerji trendleri raporuna göre, fosil yakıtın enerji karışımındaki payı yaklaşık yüzde 30 seviyesinde kalacak.
OPEC, 2023’teki petrol talebinin 102.2 milyon varilden 2050'de 120.1 milyon varile çıkacağını öngörüyor. Bu süreçte, OECD dışındaki ülkelerin talebinin 28 milyon varil artması, OECD ülkelerinin talebinde ise yüzde 10’luk bir azalma bekleniyor.
OPEC, ufukta petrol talebinde herhangi bir zirve görünmediğini vurguladı. Artan tüketimin, grubun 12 üyesinin gelirleri üzerinde olumlu bir etki yapması öngörülüyor.
OPEC, petrol kullanımının devamı konusunda diğer kuruluşlardan daha iyimser bir yaklaşım sergiliyor. Ancak, bu yılın başlarında Uluslararası Enerji Ajansı, artan arz ve yavaşlayan talep nedeniyle küresel petrol piyasalarının önümüzdeki on yıl içinde büyük bir fazlalığa doğru gittiğini belirtmişti. Ajans, petrol talebindeki büyümenin 2029’da zirveye ulaşmasının beklendiğini ifade etti.
OPEC’in tahminlerine göre, petrol talebinin 2029’da 112.3 milyon varil/gün seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu, geçen yıla göre 10.1 milyon varil/gün artış anlamına geliyor. OECD dışındaki petrol talebinin 2023 ile 2029 arasında 9.6 milyon varil/gün artarak 66 milyon varil/güne ulaşması, OECD talebinin ise 500,000 varil/gün azalması öngörülüyor.
Petrol sektörüne yapılacak yatırımların önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması gerektiğini vurgulayan OPEC, bu yatırımların 2050’ye kadar toplam 17.4 trilyon dolara ulaşacağını öngörüyor. Yıllık ortalama yatırım miktarının yaklaşık 640 milyar dolar olması bekleniyor.
OPEC’e göre, petrol ve gazın enerji arzındaki önemi yüzyıl ortalarına kadar sürecek. Bu iki fosil yakıtın enerji karışımındaki payının yüzde 53’ün üzerinde kalması öngörülüyor.