Omaha Kahini Warren Buffett'ın hayatı
- Dünyanın en zengin insanlarından Warren Buffet 130 milyar dolardan fazla servetin sahibi.
- Yaptığı yatırımlarla Omaha Kahini olarak adlandırılan Buffett, çocukluğundan beri hisse alım satımı yapıyor.
- Buffett sahip olduğu servete rağmen oldukça mütevazı bir yaşama sahip. İşte Buffett'ın biyografisi ve yatırım stratejisi
Yatırım dünyası hızı ve acımasızlığıyla biliniyor. Bu dünyanın zorluklarına rağmen 60 yıldan uzun süredir elini attığı her taşı neredeyse altına çeviren bir yatırımcı var; Warren Buffett.
2024 yılına iyi başlayan Warren Buffett’ın serveti sadece bu yıl 20 milyar dolardan fazla artış gösterdi. Forbes’un Dünyanın En Zenginleri listesinde Buffett 130 milyar dolardan fazla servetiyle sekizinci sırada yer aldı. 93 yaşındaki Buffett ilk 10’da LVMH’nin sahibi Bernard Arnault’la beraber servetini teknolojiden kazanmayan iki isimden biri.
Yaptığı başarılı yatırımlar nedeniyle Omaha Kahini olarak adlandırılan Warren Buffett mütevazı yaşamıyla biliyor. Buffett halen 1950’lerde aldığı ve yaptığım en iyi üçüncü yatırım dediği evinde yaşıyor ve lüks olmayan bir araç kullanıyor. Parasını sürekli yeni yatırımlarla değerlendiren Buffett, kahvaltı için sıklıkla McDonald’s’ı tercih ediyor.
8-9 saat kağıt oynayabiliyor
Buffett’ın hobileri arasında briç oynamak ve ukulele çalmak geliyor. Buffett’ın briç sevgisi o kadar büyük ki bazen günde 8-9 saate kadar masa başından kalkmadığı ifade ediliyor. Gençliğinden beri ukulele çalan Buffett, 22 ukuleleden oluşan bir koleksiyona sahip. Bunların yanı sıra kitap okumak ve golf oynamak da 93 yaşındaki milyarderin hobileri arasında.
Babası da borsa yatırımcısı olan Warren Buffett çocukluktan itibaren matematiğe ve para kazanmaya karşı ilgiliydi. Buffett ilk yatırımını 11 yaşındayken yaptı. ABD’de fazla alınan vergiler için dolduran vergi iadesi formunu doldurduğunda ise sadece 14 yaşındaydı.
Bu belge Buffett’ın daha 14 yaşındayken para kazandığı ve vergisini ödediği anlamına geliyor. Gençliği boyunca Washington Post gazetesini dağıttı ve o dönemlerde ayda 175 dolar kazandı. Business Insider’da yer alan bilgilere göre bu miktar o dönem öğretmenlerinin kazandığından çok daha fazlaydı. Buffett 1970’lerde ise Washington Post’un yüzde 30’unu satın alacaktı. Mal alım satımına ilgili olan Warren Buffett’ın kişisel kazancı 16 yaşına geldiğinde 53 bin doları aşmıştı.
Harvard olmayınca Columbia
Harvard’dan kabul alamayan Buffett Columbia Üniversitesi’nde işletme okudu. Burada değer yatırımının kurucusu olarak kabul edilen Benjamin Graham’dan ders aldı. Graham daha sonra Buffett’ın mentorluğunu yaptı.
130 milyar dolardan fazla serveti olan Buffett’ın parasının kaynağı Berkshire Hathaway adındaki yatırım şirketi. Buffett, Berkshire Hathaway’i henüz bir tekstil şirketiyken aldı ve 1960’lardan itibaren yatırımlarının ana kaynağı olarak kullanıldı. Şirket daha sonra tekstil bölümünü satıp sadece yatırıma odaklandı. Bugün hisse başına 600 bin dolardan fazla değere sahip olan Berkshire Hathaway’i satın aldığında Warren Buffet hisse başına sadece 8 dolar ödemişti.
Warren Buffett, şirketin yüzde 15,1’ine sahip. Şirketin toplam yatırım ve nakit miktarı 1 trilyon doları aşıyor. Değer yatırımı yapan Warren Buffett yatırımcılara en az beş yıl elinde tutacakları hisseleri almalarını öneriyor. Buffett mentoru Graham’dan farklı olarak bir şirketin değerini ölçerken şirketin nasıl yönetildiğine ve ürünün rekabet gücüne de odaklanıyor.
50'den sonra büyük servet
Bugün serveti 130 milyar doların üzerinde olsa da bu servetin büyük bir çoğunluğu son 40 yılda yani Buffett 50 yaşını geçtikten sonra yapıldı. Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway’deki yıllık maaşı uzunca süre 100 bin dolar seviyesinde. Öte yandan Berkshire Hathaway, Buffett malikanesinin güvenlik ve personel giderleri için ise 300 bin dolardan fazla ödüyor.
Warren Buffett ilk eşi Susan Buffett’la 1952 yılında evlendi. İkilinin Susie, Howatd ve Peter adında üç çocuğu oldu. Çift 1970’lerden beri ayrı yaşasalar da Susan Buffett 2004’te ölene kadar evli kaldılar. Sonrasında Buffett uzun süreli partneri Astrid Menks’le 2006 yılında ikinci evliliğini yaptı. Buffett, kızı Susie doğduğunda eski bir elbise dolabının çekmecesini pusete çevirdi. Oğlu Howard için ise bir beşiği arkadaşından ödünç aldı.
Çok uzun yıllardır aşırı zengin olmasına rağmen Buffett hem mütevazılığı hem vergi sistemine karşı çıkışıyla diğer zenginlerden ayrılıyor. Buffett, Amerikan devletinin ve vergi sisteminin zenginleri korumak için tasarlandığı belirterek zenginlerden daha fazla vergi alınması gerektiğini savunuyor. Bununla paralel olarak Buffett 2006 yılında servetinin yüzde 80’ini ölmeden önce bağışlayacağını duyurmuştu. Bu oran 2020’de yüzde 99’a yükseltildi.
Servetin çoğu Bill & Melinda Gates Vakfı’na gidecek. Kalan kısmı ise Susan Thompson Buffett Vakfı’na aktarılacak. Buffett ayrıca 2010 yılında Gates ailesiyle birlikte The Giving Pledge (Bağış Sözü) sözleşmesini imzaladı. Bu oluşum zenginleri servetlerini bağışlamaya davet ediyor. Buffett kişisel hikayesini aktarırken hayatının hiçbir dönemde çok fazla ev ya da araba gibi arzusunun olmadığını söyledi.
Milyarder yatırımcının en pahalı oyuncağı ise özel jeti. Buffett ilk jetinin 1986 yılında 850 bin dolara aldı. Daha sonra o jeti satıp 1989’da 6,7 milyon dolara ayrı bir jet aldı. Bu yatırımı Buffetvari yapan şey ise jetlerin ikinci el olması.
Halen 6 yaşındaki bir çocuk gibi beslendiğini aktaran Buffett hafta içi kahvaltı yapmak için işe giderken McDonald’s’a uğruyor. Bill Gates’in anılarına göre ikili bir kere Hong Kong’da McDonald’s’a gittiklerinde Warren Buffett cebinden çıkardığı indirim kuponlarını kullanmaya çalışmış. Öte yandan Gates, uzun yıllardır dostluk yaptığı Buffett’ı düşünceli ve nazik olarak nitelendiriyor. Gates’in Omaha ziyaretleri sırasında Warren Buffett kendisinin havalimanından alıp tekrardan bırakıyor. Buffett ayrıca günce neredeyse beş kutu kola tüketiyor.
Buraya kadar anlatılanlar Buffett için cimri adam düşüncesini uyandırabilir ama gerçek aslında çok daha farklı. Buffett halihazırda dünyanın en büyük hayırseverleri arasında. 2023 itibariyle Buffett’ın bağış miktarı 50 milyar doları geçmişti. Eğer zengin milyarder hiç bağış yapmasaydı Berkshire Hathaway’daki hisse değerlenmesi göz önüne alındığında serveti bugün 130 milyar dolar daha fazla olurdu. Bu da Warren Buffett’ı 260 milyar dolarla dünyanın en zengin insanı yapardı.
Buffett nasıl yatırım yapıyor?
Warren Buffett, değer yatırımının kurucusu olarak adlandırılan Benjamin Graham’ın öğrencisi. Bir dönem Graham’ın yatırım şirketinde de çalışan Buffett da temelde bir değer yatırımcısı. Değer yatırımı hisse değeri şirketin iç değerinden daha düşük olan şirketlere uzun dönemli yatırım yapılması anlamına geliyor. Değer yatırımcıları piyasaların iyi ve kötü haberlere genellikle aşırı tepki verdiği düşüncesini taşıyor. Kötü habere verilen aşırı tepki şirketlerin hisse değerlerinin de aynı ölçüde düşmesine neden oluyor.
Buffett’ın yatırımları hep S&P 500’de yer alan, iyi yönetilen, iyi bir ürüne sahip olan ama hisse fiyatı gerçek değerinden düşük olan şirketlerden oluşuyor. Buffett bu şirketleri uzun yıllar elinde tutuyor. Buffett’ın örnek vermek gerekirse, ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, 1972 yılında Watergate skandalını haberleştirdiğinde ABD hükümetiyle sıkıntılı günler yaşıyordu. Öte yandan 1970 ve 1973 arasındaki finansal raporlarda Washington Post karda gözüküyordu.
Buffett, o dönemde yaklaşık 80 milyon dolar piyasa değerine sahip olan Washington Post’un aslında 400 milyar dolardan fazla değere sahip olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle Washington Post’un yüzde 10’una 10 milyon dolar ödedi. Berkshire Hathaway, 2014 yılında Washington Post’taki hisselerini 1,1 milyar dolara sattı. Buffett’ın en önemli yatırımları arasında Coca Cola, American Express, Apple gibi şirketler bulunuyor.