Nvidia tedarikçisi SK Hynix, yapay zeka talebi ile rekor çeyreklik kâr elde etti

PAYLAŞ
Nvidia tedarikçisi SK Hynix, yapay zeka talebi ile rekor çeyreklik kâr elde etti

Güney Kore’nin en büyük bellek çipi üreticilerinden biri olan SK Hynix, yapay zeka uygulamaları için kullanılan yüksek bant genişliğine sahip bellek (HBM) talebindeki artış sayesinde rekor seviyede çeyreklik kâr elde ettiğini duyurdu.

Gelir ve kâr oranları beklentilerin üzerinde

SK Hynix, üçüncü çeyrekte 17,57 trilyon won (12,7 milyar $) gelir elde etti. Bu rakam, LSEG SmartEstimate tarafından öngörülen 18,11 trilyon won'un altında kalsa da, faaliyet kârı 7,03 trilyon won (5,08 milyar $) olarak gerçekleşti ve beklentilerin üzerinde çıktı. Geçen yılın aynı döneminde 1,8 trilyon won zarar açıklayan şirket, bu yılın Temmuz-Eylül çeyreğinde en yüksek seviyesine ulaşarak toparlanma sürecini pekiştirdi. Yıllık bazda gelir yüzde 94 artış gösterdi ve 9,1 trilyon won’dan 17,57 trilyon won’a yükseldi.

HBM talebi şirketin büyümesini destekliyor

SK Hynix, Nvidia gibi büyük teknoloji şirketlerine bellek tedarik eden önemli bir üretici olarak, yapay zeka sunucularındaki patlamadan büyük fayda sağladı. Üçüncü çeyrekte veri merkezi müşterilerinden gelen yapay zeka belleği talebi güçlü kaldı ve bu durum, HBM ve sunucular için veri depolama cihazı olan eSSD gibi premium ürünlerin satışlarını artırmasına olanak tanıdı.

Şirket, HBM ürünlerinin satışlarının önceki çeyreğe göre yüzde 70’ten fazla ve geçen yılın aynı dönemine göre üç katından fazla arttığını belirtti. Bu büyümenin devam edeceği öngörülüyor.

Gelecek yıl için olumlu beklenti

SK Hynix, yapay zeka sunucuları için bellek talebinin, özellikle HBM ve yüksek yoğunluklu kurumsal SSD gibi ürünlerde bu yıl ciddi şekilde arttığını ve bu eğilimin gelecek yıl da süreceğini ifade etti. Şirket ayrıca, büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojisine yatırımlarını sürdürdüğünü ve bu durumun bellek talebini artırmaya devam edeceğini belirtti.

Şirket, PC ve mobil tüketici ürün pazarlarında AI-uyumlu cihazların piyasaya sürülmesiyle gelecek yıl talepte istikrarlı bir büyüme yaşanacağını öngörüyor.

Bellek sektöründe toparlanma sinyalleri

SK Hynix’in DRAM pazarlama başkanı Kim Woo-Hyun, kazanç açıklamasında, bellek sektörünün ciddi durgunluğu geride bıraktığını ve artık tam toparlanma aşamasına girdiğini belirtti. Woo-Hyun, gelecek yılın talebine yanıt verebilmek için şirketin, rekabet avantajına sahip olduğu ürünlerin üretimini ve desteklenmesini genişletmeyi planladığını açıkladı.

Yonga piyasasında arz fazlası ve jeopolitik gerilimler

2023 yılında bellek piyasası, arz fazlası, düşük nihai piyasa talebi ve jeopolitik gerilimler nedeniyle büyük bir durgunluk yaşamıştı. Fitch Ratings’in değerlendirmelerine göre, bu koşullar bellek fiyatlarını ve üretim süreçlerini olumsuz etkiledi.

SK Hynix, geçen ay HBM çiplerinin en son versiyonunun seri üretimine başladığını ve bu yılın sonuna kadar teslim etmeyi planladığını duyurdu.

Piyasa tepkisi

SK Hynix hisseleri, Perşembe günü Güney Kore piyasalarında açılışta yüzde 0,4 düşüş yaşadıktan sonra toparlanarak yüzde 1,3 oranında artış gösterdi.

Kaynak: cnbce.com