Nvidia rekor tazeledi, gelir tahminini açıkladı

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Nvidia, 2025 mali yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Şirketin karı yüzde 628 arttı.
  • 14,9 milyar dolarlık net kara ulaşan Nvidia'nin gelirleri önceki yıla göre yüzde 262 yükseldi.
  • Nvidia, bilanço açıklamasında bir sonraki çeyrek için gelir beklentisini de açıkladı.
Nvidia rekor tazeledi, gelir tahminini açıkladı

Bir süredir küresel piyasaların gözü Nvidia bilançolarındaydı. Nvidia, 2025 mali yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı.

Şirketin 28 Nisan’da biten 2025 mali yılının ilk çeyreğindeki gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 262 arttı ve 26,02 milyar dolara çıktı. Bir önceki çeyreğe göre ise artış yüzde 18 olarak kaydedildi.

Geçen senenin aynı çeyreğinde Nvidia, 7,2 milyar dolarlık gelir açıklanmıştı.

Hisse başına kazanç yüzde 629 artışla 5,98 dolara çıktı.

Nvidia, net karının yüzde 628 oranında yükseldiğini açıkladı. Şirket, 3 aylık dönemde 14,9 milyar dolarlık net kara ulaştı.

Hisse fiyatının son 5 yılda 25 kat artmasından sonra 1’e 10 hisse bölünmesi yapacağını duyuran Nvidia, üç aylık nakit temettüsünün yüzde 150 artarak hisse başı 0,04 dolardan hisse başı 0,10 dolara çıktığını açıkladı.

Şirketin bir sonraki çeyrekteki gelir beklentisini 28 milyar dolar olarak duyurdu.

Bilanço açıklamalarının ardından Nvidia hisse fiyatı ilk kez 1.000 doları aştı.

Yapay zeka vurgusu

Nvidia’nın bilanço açıklamasında güçlü yapay zeka vurgusu dikkat çekti. CNBC’nin haberine göre şirket, yaptığı açıklamayla yatırımcılara, yapay zekadan para kazanabileceklerinin sinyalini verdi.

Nvidia CEO’su Jensen Huang açıklamasında “Bir sonraki sanayi devrimi başladı; şirketler ve ülkeler, trilyon dolarlık geleneksel veri merkezlerini hızlandırılmış bilişime kaydırmak ve yeni bir ürün olan yapay zekayı üretmek için yeni bir tür veri merkezi (AI fabrikaları) inşa etmek için Nvidia ile ortaklık kuruyor" sözlerine yer verdi.

Huang’a göre yapay zeka birçok sektöre önemli üretkenlik kazanımları getirecek. Aynı zamanda şirketlerin maliyet ve enerji açısından daha verimli olmasına yardımcı olacak ve gelir fırsatlarını artıracak.

Nvidia’nın en büyük müşterileri Amazon, Microsoft ve Google gibi dev bulut sağlayıcıları. 22,56 milyar dolarlık veri merkezi satışlarının yüzde 40’ını bu devlerin oluşturduğu açıklandı.

Nvidia’nın Finans Şefi Colette Kress, bulut sağlayıcılarının yatırımlarından anında ve güçlü getiri elde ettiklerini söyledi. Kress’e göre bir bulut sağlayıcı, Nvidia’nın donanımına 1 dolar harcarsa, onu önümüzdeki 4 yıl boyunca 5 dolara kiraya verebilir.

“Bir sonraki büyüme dalgasına hazırız”

Nvidia, Hopper ve Ada Lovalace mimarilerinin devamı olarak geliştirdiği yeni nesil grafik işlem birimi Blackwell için dikkat çeken bir zaman çizelgesi açıklayarak, özellikle analistleri şaşırttı.

Blackwell GPU'larının üretimi başladı. Sevkiyatların 2025 mali yılının ikinci çeyreğinde başlaması bekleniyor. Üçüncü çeyrekte ise yükseliş hedefleniyor. Dördüncü çeyreğe gelindiğinde şirket, müşterilerin veri merkezlerinin tamamının faaliyete geçeceğini açıkladı.

Huang, Blackwell ile ilgili şunları söyledi:

“Bir sonraki büyüme dalgasına hazırız. Blackwell platformu tam üretimde ve trilyon parametre ölçeğinde üretken yapay zekanın temelini oluşturuyor.”