Nokia'nın üç aylık karı yüzde 32 düştü

PAYLAŞ
  • Geçen yılın ikinci çeyreğinde 619 milyon euro'luk faaliyet karına imza atan Nokia'nın faaliyet karı bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 32 düştü.
  • Düşüşte, 5G telekom ekipmanlarına olan talebin zayıflaması etkili oldu.
  • Nokia ve Ericsson, müşterilerinin daha az telekomünikasyon ekipmanı satın almasının etkisiyle daha önce binlerce kişiyi işten çıkarmıştı.
Nokia'nın üç aylık karı yüzde 32 düştü
Fotoğraf: Reuters

Finlandiyalı telekom ekipmanı üreticisi Nokia, yılın ikinci çeyreğine ilişkin verileri açıkladı. Şirket, faaliyet karının yüzde 32 oranında düştüğünü duyurdu. Yaşanan düşüşte 5G telekom ekipmanlarına olan talebin zayıf kalması etkili oldu.

Nokia, geçen yılın aynı döneminde 619 milyon euro'luk faaliyet karına imza atmıştı. 2024 yılının ikinci çeyreğinde ise faaliyet karı 423 milyon euro'ya geriledi.

Şirket ikinci çeyrekte 183 milyon euro net kar beklentilerine karşılık 146 milyon euro zarar etti. Satışlar da 4,47 milyar euro olarak gerçekleşti. Beklentiler 4,78 milyar euro olacağı yönündeydi.

Nokia'nın CEO'su Pekka Lundmark yaptığı açıklamada satışların sabit para biriminde yıllık bazda yüzde 18 azaldığını belirtti. Bunun başlıca nedeni, 2023 yılı toplam satışlarının yaklaşık yüzde 12,5'ini oluşturan Hindistan'da 5G teknolojisine yapılan yatırımların bir önceki yılki hızlı büyümenin ardından yavaşlaması olarak gösterildi.

Nokia, özellikle Networks bölümündeki sipariş alımının da yardımıyla satışların ikinci yarıda iyileşeceğini öngörüyor.

Hem Nokia hem İsveçli rakibi Ericsson, müşterilerinin daha az telekomünikasyon ekipmanı satın almasıyla karşı karşıya kaldı. Hatta buna karşılık binlerce kişi işten çıkarıldı.

Ericsson'da satışlar geriledi

Kuzey Amerika'daki talep artışıyla daha geniş piyasa zayıflığından kurtulma umutları arttı. Bu da Ericsson'un kar ve satışlarının tahminlerin üzerinde gelmesinde etkili oldu. Şirketin hisseleri Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Ericsson CEO'su CEO Börje Ekholm, "Hindistan yatırımlarının hızı yavaşladıkça bu yıl piyasa koşullarının zorlu olmaya devam etmesini bekliyoruz. Ancak satışlarımız, Kuzey Amerika'daki sözleşmeli teslimatlardan ikinci yarıda faydalanacak" dedi

Satışların daha yüksek marjlı ABD pazarına kaymasıyla şirketin düzeltilmiş brüt marjı yüzde 43,9'a çıktı. Bir önceki yıl bu oran yüzde 38,3'teydi.

Ericsson'un satışları yüzde 7 düşüşle 59,9 milyar krona geriledi.