Gigacasting rüzgarına Nissan da kapıldı
- Her ne kadar Tesla frene bassa da otomobil üreticilerinin gözü gigacasting tekniğinde.
- Gigacasting üretim yöntemi araçların tek parça şasi şeklinde üretilmesini sağlıyor. Bu da hem aracın ağırlığından hem de maliyetinden tasarruf demek.
- Nissan, böylece elektrikli araç parçalarında maliyeti yüzde 10 azaltmayı hedefliyor.
Japon otomobil üreticisi Nissan, elektrikli araç üretim bandında gigacasting yöntemine geçiyor. Gigacasting üretim yöntemiyle araçlar, tek parça şasi olarak üretiliyor. Bu da hem araçların ağırlığında azalma hem de maliyetten tasarruf demek.
Gigacasting, elektrikli araç devi Tesla’nın öncülüğünde geliştirilmiş bir teknik. Her ne kadar Tesla, ilk çeyrek sonuçları sebebiyle bu tekniği kullanma konusunda frene bassa da Nissan gibi bazı otomobil üreticileri oluşacak ağırlık ve maliyet tasarrufu açısından ilgili.
Auto News Europe’un haberine göre Nissan, gigacasting üretim yöntemi ile elektrikli araç bileşenlerinin maliyetinde yüzde 10’luk bir azalma bekliyor. Tek parça şasinin kullanılmasıyla Nissan markalı elektrikli araçların ağırlığı da yüzde 20 azalacak.
Nissan, 2027 yılında yeni nesil modüler elektrikli araçlarını piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yeni üretim teknikleri genel maliyetlerde yüzde 30’luk tasarruf sağlayacak.
Nissan’ın global üretim şefi Hideyuki Sakamoto, yeni Nissan markalı elektrikli araçlarının arka alt gövdesini oluşturmak için giga presler kullanacağını açıkladı.
Yaklaşık 100 parçadan oluşan modül, preste, alüminyum döküm yoluyla tek parça haline getiriliyor. Sakamoto’nun açıklamasına göre Nissan, 6.000 tonluk presleri tercih ediyor.
Tesla’nın tedarikçilerinden biri olan İtalyan giga baskı makinesi üreticisi Idra’nın 9.000 tonluk makineleri düşünüldüğünde Nissan’ın makinesi ondan biraz daha küçük kalıyor. Toyota’da ise 4.000 tonluk makineler mevcut.
Gigacast tekniğiyle bir şasi oluşturmak hem ağırlıktan hem de paradan tasarruf sağlıyor. Öte yandan Sakamoto’nun iddiasına göre, bu teknik aracın daha sağlam olmasına da yardımcı oluyor.
Nissanmodüler yaklaşımı ile geliştirme maliyetlerini yüzde 50 azaltmayı planlıyor. Döşeme parçalarındaki değişiklik de yüzde 70 düşecek.
Mevcut elektrikli araç modellerine kıyasla genel maliyet yüzde 30 azalacakken, araç teslim süresi de 4 ay kısalacak.
İlk etapta planlar Japonya için. Sakamoto, gigacasting tekniğinin denizaşırı tesislere ne zaman uygulanacağını açıklamadı.
Gigacasting modası devam ediyor
Tek parça şasi kullanıldığında, otomobil fabrikasındaki üretim bandı kısalıyor. Dolayısıyla banttaki çalışan sayısı da azalıyor. Tek parça şasi tekniği, çalışanların aracın farklı bölümlerinde aynı anda çalışmasına olanak sağlıyor. Bu da zamandan tasarruf demek.
Tesla’nın başı çektiği teknikte Volvo da iddialı. Volvo, 2025 yılından itibaren üreteceği yeni nesil elektrikli araçlarında bu tekniği kullanacak. Aynı şekilde Toyota, Ford ve Hyundai de tek parça şasi üretimine başlamak istiyor.
Zorluklar var
Günümüz elektrikli araç üretiminde gigacasting hala bazı zorluklarla karşılaşıyor.
Her ne kadar üretim başladıktan sonra düşük maliyetler vadedetse de makinelerin karmaşık olması nedeniyle ön maliyetlerin yüksek olduğu söyleniyor. Aynı zamanda böyle bir üretimde tutarlı bir döküm doğruluğu sağlamak da zor olabilir.
Bir başka zorluk da alüminyum modüllerinin araçtaki çelik parçalara bağlanması. Çelik ve alüminyumun birbirine kolayca kaynaklanamaması gigacasting tekniği için de bir sorun. Nissan bunun için farklı sabitleme yöntemleri kullanacak. Bunlar arasında kendi kendini delen perçinler ve matkap vidası gibi teknolojiler var.
Tesla frene bastı iddiası
Tesla’nın gelirleri 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 9 oranında azaldı. CNBC'ye göre bu 2012’den beri en büyük düşüş demek. Reuters'ta yer alan habere göre Tesla, gigacasting planlarınını rafa kaldırdığı iddia edildi.
Geçen yıl Tesla, küçük araç platformu geliştirirken, tek parça şasi kullanmayı planlamıştı. Şirket uzun vadede üretimi basitleştirmek ve maliyetleri düşürmek istedi. Bu teknik ile Model 2 isminde yeni bir model üretilecekti ve fiyatı 25 bin dolar olacaktı. Ancak Tesla bu planı durdurdu. Ayrıca mevcut üretim yöntemine sadık kalmaya karar verdi.
Şirketin mevcut üretim şeklinde iki gigacast ön ve arka bölüm olarak ayrılıyor. Pilleri depolamak için de alüminyum ve çelik çerçevelerden yapılmış orta bölüm bulunuyor.
Tek parçalı gigacasting'ten vazgeçtiği iddia edilse de şirket cephesinden konuya ilişkin hiçbir açıklama yapılmadı.