New York Fed: Enflasyon beklentileri kısa vadede düştü

Safa Gümüş
PAYLAŞ
New York Fed: Enflasyon beklentileri kısa vadede düştü

New York Federal Rezerv Bankası'nın Mikroekonomik Veri Merkezi tarafından yayınlanan Mayıs 2024 Tüketici Beklentileri Anketi, Amerikalı tüketicilerin ekonomik beklentilerinde önemli değişiklikler olduğunu ortaya koydu. Yayımlanan ankette enflasyon ve işgücü piyasasına dair karışıık sinyaller dikkat çekerken, Amerikan kamuoyu hisse senedi piyasasında bir yükseliş bekliyor.

Anket sonuçlarına göre, tüketicilerin bir yıl sonraki enflasyon beklentileri Nisan'daki yüzde 3,3'ten Mayıs'ta yüzde 3,2'ye geriledi.

Kısa vadeli enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin aksine orta ve uzun vadede ise beklentiler karışık sinyaller verdi. Üç yıl sonrası için ortalama enflasyon beklentisi Amerikan kamuoyunda yüzde 2,8 ile sabit kalırken, beş yıllık ufukta beklenti yüzde 2,8'den yüzde 3'e yükseldi.

İşgücü piyasasında beklentiler karışık sinyaller veriyor

İşgücü piyasasıyla ilgili beklentiler ise karışık sinyaller verdi. İşsizlik oranının bir yıl sonra daha yüksek olacağı beklentisi yüzde 37,2'den yüzde 38,6'ya yükseldi. Bununla birlikte, işini kaybetme olasılığının azalarak yüzde 12,4'e gerilemesi, iş güvenliğininde bir artışın sinayali olarak yorumlandı. Ayrıca, iş bulma olasılığı yüzde 52,2'ye yükselerek Nisan 2021'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Borsa beklentileri iyileşiyor

Anketteki en dikkat çekici gelişmelerden biri de hanehalkının mali durumu ve borsaya yönelik beklentilerindeki iyileşme oldu. Hanehalkı gelirinde medyan beklenen büyüme yüzde 3,1’e yükseldi. Katılımcıların daha büyük bir kısmı mali durumlarının geçen yıla göre daha iyi olduğunu belirtirken, gelecek yıl için de daha iyimserler.

Ayrıca, ABD hisse senedi fiyatlarının 12 ay sonra daha yüksek olacağına dair beklenti yüzde 40,5 ile Mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.