NASA Mars'a hazırlanıyor

PAYLAŞ
  • NASA'nın simüle edilmiş Mars programı başarıyla sonuçlandı. Astronotlar simülasyonda tam 378 gün kaldı. Şimdi hedef Mars.
NASA Mars'a hazırlanıyor
Fotoğraf: AA

NASA, 2030'lu yıllara kadar Mars'a astronot göndermeyi planlıyor. NASA'nın Mürettebat Sağlığı ve Performans Araştırma Analogu (CHAPEA) kapsamında planlanan üç programın ilki tamamlandı. Dört mürettebat üyesi yakın zamanda Teksas, Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ndeki simüle edilmiş bir yaşam alanından çıktı.

Gönüllü mürettebat üyeleri, Mars'a gerçek bir görevin nasıl gerçekleşeceğini simüle eden, Mars Dune Alpha adı verilen, 160 metrekarelik, 3 boyutlu yazdırılmış yaşam alanında 378 gün geçirdiler.

Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell ve Nathan Jones 25 Haziran 2023'te yaşam alanına girdiler ve programı bu hafta 6 Temmuz'da tamamladılar.

NASA Johnson Uzay Merkezi'ndeki davranışsal sağlık ve performans laboratuvarının başkanı ve CHAPEA projesinin eş araştırmacısı Dr. Suzanne Bell, görevin başarıyla gerçekleştiğini söyleyerek, bu simülasyon ile insanların bu kadar uzun süre kaynak kısıtlı bir ortamda nasıl yaşayabileceklerini, araştırma yapabileceklerini, yemek yiyebileceklerini ve uyuyabileceklerini test ettiklerini belirtti.

Görev sırasında mürettebat üyelerinin günlük faaliyetleri arasında simüle edilmiş uzay yürüyüşleri, robotik operasyonlar, habitat bakımı, egzersiz ve ürün yetiştirme yer alıyordu.

NASA Johnson Uzay Merkezi'nin müdür yardımcısı Stephen Koerner, düzenlenen basın toplantısında asıl hedefin Mars olduğunu söyledi.

Mars görevi neleri kapsayacak?

Bell, ekiplerin simüle edilmiş yaşam alanında kaydettiği 378 günün, bir astronot ekibinin Mars yüzeyinde geçireceği zaman miktarı için bir referans görevi olduğunu açıkladı.

Bell, "Bu süre ve tüm görev, elimizden geldiğince, bir Mars yüzey yaşam alanı görevinin nasıl bir şey olacağını taklit etme fikri üzerine inşa edildi" açıklamasını yaptı.

Mars'a gidiş dönüş geçiş süresi yaklaşık 9 ay olacak. Astronotlar gezegende 1 yıldan fazla süre geçirerek veri toplayacak. Ayrıca uzay aracının aynı yörüngede Mars'a inip kalkmasına olanak sağlayacak gezegensel hizalanmayı değerlendirecek.

Yörüngeyi bir madeni para bağış hunisine benzeten Bell, uzay aracının sadece yakıt kullanarak ulaşmak yerine dikdörtgen bir yörüngeye gireceğini ve Mars'la kesişerek dairesel bir şekilde yüzeye ineceğini açıkladı.

NASA'ya göre uzay aracının Mars'a gidip gelmesi, 1 milyar milden daha uzun yol kat etmesi demek. Bu, Ay'ın etrafında dönen Artemis I uzay aracı Orion'un kat ettiği mesafeden bin kat daha fazla.

Ajansa göre, Mars'a yapılacak görevlerin Ay görevlerine kıyasla daha yüksek enerjiye ihtiyacı var. Ayrıca daha uzun sistem hizmet ömrü gerekiyor.

NASA'nın bir sonraki CHAPEA görevinin 2025 baharında, üçüncüsünün ise 2026'da başlaması planlanıyor.