Musk'ın X'i mavi tik yüzünden AB'ye yüklü miktarda ceza ödeyebilir

PAYLAŞ
Musk'ın X'i mavi tik yüzünden AB'ye yüklü miktarda ceza ödeyebilir

Avrupa Birliği, Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya şirketi X'in AB çevrimiçi içerik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ağır bir para cezası ve şirketin işleyişinde önemli değişiklikler talep etme yolunda ilerliyor. AB Komisyonu'nun Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında yaptığı ilk suçlamalar, X'in kullanıcıları yanıltabilecek mavi onay işaretini kullanması ve reklam şeffaflığı ile veri erişimindeki eksikliklerini vurguluyor.

Yapılan yedi aylık soruşturma sonucunda, AB yönetimi X'in kullanıcı davranışlarını etkileyen karanlık kalıpları ve araştırmacılara veri erişimini kısıtladığı iddialarını da içeren ön bulgulara ulaştı. Musk'ın, Twitter'ı satın aldıktan sonra mavi onay işaretinin kullanımını değiştirmesi, ancak daha sonra abonelik hizmetlerine yönelik bir özellik haline getirmesi de eleştiriler arasında yer alıyor.

AB Komisyonu, X'in ayrıca DSA gerekliliklerine uymadığını ve aranabilir bilgi sağlama konusunda yeterli olmadığını belirtti. Şirket, suçlamalara karşı savunma hakkına sahip olacak ve eğer suçlu bulunursa küresel cirosunun yüzde 6'sına kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

AB Sanayi Şefi Thierry Breton, "X'in artık savunma hakkı var, ancak bizim görüşümüz doğrulandığında ciddi yaptırımlar uygulayacağız ve şirketten önemli değişiklikler talep edeceğiz" dedi.

Elon Musk ise AB yetkililerine karşı sert bir tavır takındı, kamu figürleriyle alay ettiği tweetlerle tepki gösterdi. X'in yasadışı içeriklerin yayılmasına karşı aldığı önlemler de ayrı bir soruşturma konusu olarak devam ediyor.