Murdoch ailesinde sular durulmuyor: 'hatır için' istenen 100 milyon dolar, vasiyet davası

PAYLAŞ
  • Medya patronu Rupert Murdoch, dört çocuğundan kendisine 'hatır için' 100'er milyon dolar vermesini istedi. Üç çocuğu bu isteği yerine getirirken ailenin asi çocuğu olarak bilinen James Murdoch, bu talebi reddetti.
  • Rupert ve James'in uzun zamandır anlaşmazlıklar yaşadığı biliniyor.
  • 2020 yılında James Murdoch, WSJ, New York Post, The Sun, The Times gibi yayınların çatı şirketi News Corp’un yönetim kurulundan istifa etmişti.
Murdoch ailesinde sular durulmuyor: 'hatır için' istenen 100 milyon dolar, vasiyet davası

Succesion'a ilham olan Murdoch ailesi yeni bir kavgayla daha gündemde. Medya patronu Rupert Murdoch çocuklarını yakın zaman önce bir teste tabi tuttu.

The Wall Street Journal'ın haberine göre 2019'da Fox'un eğlence varlıklarını Disney'e satmasının ardından, yaklaşık 10,4 milyar dolar servete sahip olan medya patronu, dört çocuğundan kendisine, aldıkları paydan 100 milyon doları geri vermelerini istedi. Ancak bu talebi sadece üç çocuğu yerine getirdi. Lachlan, Elisabeth ve Prudence babalarının yıllar içinde kazandığı servete saygı göstergesi olarak bu parayı geri verdi. Ancak babasıyla siyasi ve iş konularında sık sık anlaşmazlık yaşayan küçük oğullarından James, bu talebi reddetti.

Fox'un satışı, çocuklar arasında bölünmek üzere 12 milyar dolar kazandırmıştı.

Rupert Murdoch’un talebi garip karşılandı. Çünkü Murdoch'un çocuklarının, kendisinin ölümünden sonra servetini miras almasını sağlamak için büyük çaba sarf ettiği biliniyor. Ancak Rupert, en büyük oğlu Lachlan'a ayrı bir önem verdiği ve medya imparatorluğunu ona bırakmak istediği söyleniyor.

Murdoch ailesi, fon aracılığıyla hem Fox Corp'u hem de News Corp'u kontrol ediyor. Fox, Fox News, 29 Fox TV istasyonu, Fox Sports ve diğer Fox iştiraklerine sahipken; News Corp, WSJ, The Times, New York Post ve bazı yerel gazetelere sahip.

Lachlan, şu anda Fox Corp'un yönetim kurulu başkanı ve CEO'su olarak görev yapıyor ve babasıyla siyasi olarak uyumlu olduğu düşünülüyor. Diğer çocuklar ise farklı.

James Murdoch ile yaşananlar

James, 2015'ten 2019'a kadar 21st Century Fox'un CEO'su olarak görev yaptıktan sonra medya imparatorluğundan ve babasından uzaklaşmaya başladı. 2020'de News Corp’un yönetim kurulundan istifa etti. O yıl The Independent'ta yer alan bir makalede şirkette 'toksik' bir çalışma ortamı olduğuna ve babasıyla giderek artan bir kopukluk yaşandığına ilişkin haberler çıktı.

The Independent'a konuşan James, "Yönetim kurulundaki konumumdan giderek daha fazla rahatsızlık duymaya başladım, çünkü bazı kararların nasıl alındığı konusunda anlaşmazlıklar yaşadım. Bu yüzden kendimi geri çekmek ve daha temiz bir sayfa açmak aslında çok zor bir karar olmadı" dedi.

Rupert öldükten sonra şirketin başına Lachlan'ın geçmesini istiyor. James ise bu duruma karşı çıkıyor ve ablası Elisabeth ile diğer kardeşi Prudence da ona destek veriyor. Kimin haklı olduğuna karar vermek için aile, vasiyet davası için mahkemeye gidecek. Eğer Lachlan ve Rupert kazanırsa, Lachlan, babasının yıllardır sahip olduğu büyük güce sahip olacak ve diğer hissedarlar onun kararlarını kabul etmek zorunda kalacak.

Lachlan kaybederse, kardeşler arasında anlaşmazlıklar çıkabilir ve şirketle ilgili büyük kararları almak zorlaşabilir. Çünkü kardeşler birbirlerinden çok farklı düşünüyor ve bu da şirketin hangi yöne gideceğini belirsiz hale getirebilir.

Nevada'da görülecek olan vasiyet davasının belgeleri şimdilik mühürlenmiş durumda.

Ayrıca, James’in söz sahibi olması durumunda Fox News’i satabileceği söyleniyor.