Morgan Stanley küresel ekonomi için büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti

Safa Gümüş
PAYLAŞ
  • Morgan Stanley ekonomistlerine göre, küresel ekonomik büyüme 2024 ve 2025'te yüzde 3,1 oranında gerçekleşecek.
  • Ekonomistler ECB'nin ve Fed'in 2024 yılı son bulmadan toplam 75 baz puan olmak üzere 3 kez faiz indirimi yapabilceğini öngörüyor.
  • Banka, ABD'nin 2024'te 2,6 2025'te ise yüzde 2,1 büyümesini öngörüyor.
Morgan Stanley küresel ekonomi için büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti

Amerika merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, faiz indirimlerinin giderek daha yüksek sesle konuşulmaya başladığı küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentilerini güncellediği bir rapor yayımladı.

Morgan Stanley ekonomistlerine göre, küresel ekonomik büyüme 2024 ve 2025'te yüzde 3,1 oranında gerçekleşecek. Raporda belirtilen bilgilere göre 2024 yılının ilk yarısındaki oynaklığa ve değişen faiz oranı beklentilerine rağmen, küresel ekonomi istikrarını koruyor ve enflasyonun yavaşladığı gözlemleniyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran'da, ABD Merkez Bankası'nın ise Eylül'de faiz indirimine başlaması bekleniyor. Genel istikrara rağmen, ABD'de bir yavaşlama yaşanabileceği, diğer bölgelerde ise büyümenin hızlanabileceği belirtiliyor.

Morgan Stanley'in Baş Küresel Ekonomisti Seth Carpenter, "Yılın ilk yarısındaki çelişkili ekonomik veriler, küresel ekonominin nereye gittiğini belirlemeyi zorlaştırdı, ancak artık istikrarlı büyümenin devam ettiğini gösteren açık sinyaller var" diyor. Küresel ekonomi, enflasyonu tetiklemeksizin büyümesini sürdürecek daha düşük bir vites bulmaya çalışırken, bazı dalgalanmalar beklenebilir. Bankanın ekonomistleri bu beklentiler çerçevesinde 2024 küresel büyüme tahminlerini Kasım 2023'teki yüzde 2,8'den yüzde 3,1'e yükselttiklerini açıkladı.

Enflasyonun düşürülmesi ortak bir tema olarak öne çıksa da, ülkeler arasındaki büyüme farklılıkları ve sarsıntılar muhtemel görünüyor. ABD ekonomisi, dünyanın geri kalanından farklı olarak bir yavaşlama yaşayabilirken, gelişmekte olan piyasalar Euro Bölgesi'nden daha yüksek büyüme oranları sergileyebilir. İhracata dayalı ekonomiler, Avrupa ve Asya'daki satın alma yöneticileri verilerinin dip veya ılımlı bir toparlanmanın başlangıcına işaret etmesiyle iyileşme gösterebilir.

Morgan Stanley ECB'den bu yıl 75 baz puanlık indirim bekliyor

Faiz oranlarının düşmesini sabırsızlıkla bekleyen yatırımcılar için olumlu haberler var. Morgan Stanley ekonomistleri, Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran ayında faiz indirimine gideceğini ve enflasyonun yıl sonuna doğru hedef seviyelere düşme yolunda ilerleyeceğini öngörüyor. ECB'nin bu yıl 75 baz puan, gelecek yıl ise 100 baz puan indirim yapması bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası'nın ise Ağustos ayında politika faizini düşürmeye başlaması öngörülüyor.

"Fed yüzde 2 enflasyon hedefine 2025 sonunda ulaşacak"

Bankanın ekonomistleri Fed'in ise Eylül ayında gösterge faiz oranını düşürmeye başlayacağı tahmin ediliyor. Fed'in 2024'te üç kez faiz indirimi yapması, toplamda 75 baz puanlık bir indirim gerçekleştirmesi ve ardından 2025'te 100 baz puanlık bir indirim yapması bekleniyor. Enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine 2025 sonuna kadar ulaşacağı öngörülüyor. Ayrıca ekonomistler ABD'nin 2024'te yüzde 2,6 ve 2025'te yüzde 2,1 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. Ancak işsizliğin 2024 ve 2025'in son çeyreklerinde yüzde 4,2 ve yüzde 4,5'e yükselmesi bekleniyor.

Çin'de ise ihracattaki toparlanma beklenenden daha yüksek bir büyümeyi beraberinde getirse de, kalıcı deflasyon büyüme üzerinde baskı yaratıyor. Morgan Stanley, Çin'in 2024'te yüzde 4,8 ve 2025'te yüzde 4,5 oranında büyümesini bekliyor.