Milyonlarca memuru ilgilendiren Devlet Memurları Kanunu değişiyor

PAYLAŞ
Milyonlarca memuru ilgilendiren Devlet Memurları Kanunu değişiyor

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifle, milyonlarca memuru ilgilendiren Devlet Memurları Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler de 8 yıl herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara verilen ilave bir kademe hakkından faydalanabilecek.

26 maddelik teklif

Kanun teklifinde yürütme ve yürürlük maddesi dahil toplam 26 madde yer alıyor. Cumhurbaşkanınca belirlenen yurtdışındaki "kuruluşlarda" görev alan memurlara da aylıksız izinle çalışma imkanı getiriliyor. Bu uygulama sadece yabancı ülkelerin resmi kurumları veya uluslararası kuruluşlarda görev alacak memurlar için uygulanıyor.

5 bin müşavir için yeni düzenleme

Kamuda atıl halde bulunan müşavirlerin birikimlerinden yararlanmak amacıyla düzenleme yapılıyor. Üst yönetici kadrolarında bulunup da daha sonra görevden alınıp bakanlık müşaviri, müşavir, danışman, idari uzman ve araştırmacı kadrolarına atananların öncelikle bulundukları kurumda, mümkün olmaması durumunda ihtiyaç duyan kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan dernek ve vakıflarda hizmet etmesi için yasal alt yapı oluşturuluyor. Buna ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığınca belirlenecek.

Yönetici kadrolarına dönebilecekler

Üst düzey yönetici kadrolarından müşavir, araştırmacı ve idari uzman kadrolarına atanan ancak daha sonra istifa edenlerin yeniden eski kadrolarına atanabilmeleri yönünde düzenleme yapılıyor.

Eşlere ücretsiz izin

Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurtdışı birimlerinde çalışanlardan 6 aydan fazla yurtdışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine 3 yılı aşmamak üzere bunların görev süresince aylıksız izin verilebilmesi sağlanıyor.

Yeterlilik sınavı

Uzman yardımcısı olup da yeterlik sınavı kendi çalıştığı kurumlarca geciktirilenler için yasal düzenleme yapılıyor ve yeterlik sınavı için kamu kurumlarına 6 aylık zaman sınırı getiriliyor.