Milyonerler ve milyarderler ülkesi: Amerika Birleşik Devletleri

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • Yapılan bir araştırmaya göre ABD’de dolar milyoneri sayısı 10 yılda yüzde 62 yükselerek 5.5 milyonu aştı.
  • ABD’deki milyoner sayısı Çin dahil olmak üzere dünyanın kalanından daha fazla artış gösterdi.
  • ABD ayrıca başka ülkeden milyonerler için de bir cazibe noktası konumunda. Her yıl binlerce milyoner ABD’ye göç ediyor.
Milyonerler ve milyarderler ülkesi: Amerika Birleşik Devletleri
iStock

Yapılan bir araştırmaya göre ABD’de dolar milyoneri sayısı 10 yılda yüzde 62 yükselerek 5.5 milyonu aştı. ABD’deki milyoner sayısı Çin dahil olmak üzere dünyanın kalanından daha fazla artış gösterdi. ABD ayrıca başka ülkeden milyonerler için de bir cazibe noktası konumunda. Her yıl binlerce milyoner ABD’ye göç ediyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin ekonomik olarak yükselişi uzun yıllardır anlatılıyor. Çin hızla yükselmesine rağmen servet üretiminde halen Amerika Birleşik Devletleri’nin çok gerisinde. Yapılan yeni bir çalışmaya göre ABD en fazla milyoner ve milyarder barındıran ülke konumunda.

CNBC’de yer alan habere göre hesabında nakit olarak 1 milyon dolardan fazla mevduata sahip ABD’li sayısı 5.5 milyondan fazla. Bu sayı son 10 yılda yüzde 62 oranında yükseldi. Dünyada milyoner sayısının ortalama yükselişi ise yüzde 38 oldu. Başka bir ifadeyle ABD diğer ülkelere kıyasla çok daha fazla milyoner üretti.

100 milyonerden 37’si ABD’de yaşıyor

Yatırım şirketi Hanley & Partners ve New World Wealth tarafından hazırlanan 2024 ABD Servet Raporu’na göre geçtiğimiz beş yılda Amerikalı milyonerlerin sayısı Çinli milyonerlere göre iki kat daha fazla artış gösterdi. Dünyadaki her 100 milyonerin 37’si ABD’de yaşıyor.

Yine de Çin’in yükselişini gösteren bir nokta var. Servet miktarı arttıkça ABD’lilerin oransal olarak gücü daha fazla çoğalıyor. Örneğin 100 milyon dolardan fazla servete sahip olanları nitelendirmek için kullanılan centi milyoner listesinde yaklaşık 10 bin ABD’li varken Çinlilerin sayısı 2 bin 352. Milyarderler listesinde ise ABD, 788 milyarderle ilk sırada yer alıyor. Çinli milyarderlerin sayısı ise 305.

Çin’in uyguladığı sıkı koronavirüs önlemleri ve hükümetin özel sektöre yaptığı müdahaleler nedeniyle küresel servet yaratımı konusunda geride kaldığı tahmin ediliyor.

ABD milyonerler için cazibe noktası

Raporda öne çıkan bir diğer unsur ise milyonerlerin yerleştiği ülkeler. ABD halen dünya genelinde milyonerlerin yaşamak için tercih ettiği ülkeler sırasında zirvede geliyor. 2023 yılında 13 bin 400 Çinli milyoner ülkeden ayrıldı. ABD’ye ise aynı yıl 2 bin 200 milyoner yerleşti. Tahminlere göre 2024’te ise 3 bin 500’den fazla milyonerin ABD’de yaşamaya başlaması bekleniyor. Ülke özellikle Asya, Avrupa ve İngiltere’den teknoloji yatırımcıları ve üst düzey mühendisler için bir cazibe noktası.

Zenginlerin şehri New York

Dünyada en fazla milyoner ABD’nin New York kentinde yaşıyor. Kentte 340 binden fazla milyoner yaşarken ilk 10’da ise ABD’den üç şehir bulunuyor. Öte yandan Çin’den Pekin ve Şangay kentleri listede yer alıyor.