Milyarder yatırımcı Paulson: Kamala Harris seçilirse hisselerimi satacağım

PAYLAŞ
Milyarder yatırımcı Paulson: Kamala Harris seçilirse hisselerimi satacağım

Milyarder hedge fon yöneticisi ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın önemli bağışçılarından John Paulson, Fox Business’a verdiği röportajda Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimleriyle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Paulson, seçimleri Demokrat Parti adayı Kamala Harris’in kazanması durumunda hisselerini satacağını belirterek piyasalar konusunda ciddi endişelerini dile getirdi.

Paulson, Fox Business’ın "The Claman Countdown" programında yaptığı konuşmada, Harris’in ekonomi politikalarının belirsizlik yaratacağını vurgulayarak, “Nakit ve altına yatırım yapardım çünkü sundukları planlarla ilgili belirsizlik piyasalar üzerinde büyük bir baskı yaratacak ve muhtemelen piyasalarda düşüşe neden olacaktır" ifadelerini kullandı. Özellikle, Harris’in 100 milyon dolardan fazla servete sahip olanlar için gerçekleşmemiş kazançlar üzerinden %25 vergi getirme önerisinin piyasalar için geniş çaplı bir yıkıma yol açabileceğini belirten Paulson, bu tarz bir önlemin ekonomi genelinde büyük varlık satışlarını tetikleyebileceğini söyledi.

Paulson, “Gerçekleşmemiş kazançlara %25 vergi koyarlarsa, bu neredeyse her şeyin toplu satışına neden olur: hisse senetleri, tahviller, evler, sanat eserleri. Bunun piyasalarda bir çöküşe ve hızlı bir durgunluğa yol açacağını düşünüyorum” dedi.

Karamsar beklentilere rağmen Harris'in vergi politikası kesin değil

Ancak Paulson’ın bu karamsar öngörüsüne rağmen, Harris’in bu vergi politikası teklifi henüz doğrulanmış değil. Penn Wharton Bütçe Modeli fakülte direktörü Kent Smetters, Business Insider’a verdiği bir röportajda, Harris’in ekonomi planları hakkında yalnızca iki kesin politikanın doğrulandığını açıkladı. Bunlardan biri, kurumlar vergisinin yüzde 21’den yüzde 28’e yükseltilmesi, diğeri ise 1 milyon doların üzerinde gelir elde edenler için uzun vadeli sermaye kazançlarının en yüksek oranının yüzde 28’e çıkarılmasıydı. Geri kalan politika önerileri ise medya spekülasyonlarına veya Biden yönetiminin önceki politikalarının devam edeceği yönündeki tahminlere dayanıyor.

Öte yandan, eski Başkan Donald Trump, 2017’de yürürlüğe giren ve 2025’te sona erecek olan Vergi Kesintisi ve İş Yasası'nı uzatma niyetinde olduğunu açıkladı. Trump’ın başkanlığı döneminde kurumlar vergisi yüzde 21'e düşürülmüş, Paulson da bu hamleyi “çok başarılı” olarak nitelendirmişti. Trump’ın bu politikası iş dünyası tarafından olumlu karşılanırken, milyarder Mark Cuban gibi isimler ise Harris’in vergi politikalarını Trump’ın gümrük vergileri planlarıyla karşılaştırarak farklı bir perspektif sundu. Cuban, sosyal medya platformu X’te yaptığı değerlendirmede, Harris’in politikalarının işletmeler için vergi sonrası kar performansında daha fazla getiri sağlayacağını savundu.

Özellikle Wall Street’te birçok yatırımcı, Trump’ın önerdiği geniş kapsamlı gümrük vergisi planlarına şüpheyle yaklaşıyor. Yatırımcılar, bu gümrük vergilerinin daha yüksek enflasyona yol açabileceği ve ticaret savaşlarını tetikleyebileceği endişesini taşıyor. Trump, tüm ABD ticaretine yüzde 10 oranında gümrük vergisi getirme sözü verirken, bu vergilerin gelir vergisiyle değiştirilmesini dahi önermiş durumda.

Paulson ise, gümrük vergilerinin etkili bir strateji olabileceğini savunarak, bu tarz vergilerin gelir elde etmenin başarılı bir yöntemi olduğunu belirtti.