Mesai saatlerine yeni düzenleme gündemde

Fırat Gazel
PAYLAŞ
  • Mesai saatlerinin düşürülmesi, esnek ve kısa çalışma için hükümet harekete geçti. Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde çalışma başlatıldı.
  • İlk aşamada çeşitli kesimlerden görüş alınacak ardından mevzuat değişikliği için detaylı bir çalışma yapılacak.
Mesai saatlerine yeni düzenleme gündemde

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun (YOİKK) 13 Ağustos tarihli toplantısı sonuç bildirgesinde çalışma biçimlerinde ortaya çıkan ihtiyaçların tespitine ilişkin teknik çalışma yapılması kararı açıklandı. Bu çerçevede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem çalışma saatlerinin kısaltılması hem de uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma için teknik çalışmalara başladı.

Bakanlık bünyesindeki Çalışma Genel Müdürlüğü, çeşitli kesimlerin görüşlerini toplayarak çalışma saatlerinin değiştirilmesi ve esnek ve uzaktan çalışma gibi konulara nasıl bakıldığını analiz ediyor.

Detaylı çalışma yapılacak

İş dünyası gerçekleri ve iş-özel yaşam dengesi esas alınarak yeni uygulamaların nasıl yapılacağı, mevzuat değişikliklerinin hangi çerçevede gerçekleştirileceği konusunda detaylı bir çalışma yapılacağı belirtiliyor.

Çalışan odaklı bir değişiklik yapılmasının hedeflendiğini belirten kaynaklar, bütün sektörler için aynı uygulamanın yapılmasının mümkün olamayacağını ifade ettiler.

40 saatin altına çekilmesi hedefi

Çalışma saatlerinin 40 saatin altına düşürülmesi, çalışmaların odağındaki hedeflerden birisi olurken, iş dünyasının ise bu uygulamanın bütün sektörler için gerçekçi olmayacağı düşüncesinde olduğu dile getirildi.

Uzaktan ve kısmi çalışma ile ilgili düzenleme yapılması, daha hızlı gerçekleşebilecek bir hedef olarak gösterilirken, pandemi sırasındaki tecrübelerin bu konuda önemli bir avantaj yarattığı belirtiliyor.

İşçi-işveren-hükümet üçgeninde uzlaşma sağlanması durumunda 4857 sayılı İş Kanunu’nda değişiklik yapılacak. İlgili diğer kanun ve düzenlemeler de buna göre yeniden ele alınacak.