Zam oranı netleşiyor: Memur ve emeklinin gözü enflasyonda

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Memur ve emeklilerin zam oranı çarşamba günü açıklanacak haziran enflasyonuyla netleşecek. Beş aylık enflasyon verilerinin ardından milyonlarca memur ve emeklinin zam hesabı değişti.
  • İşte bugün itibarıyla memur ve emekliler için hesaplanan zam oranı.
Zam oranı netleşiyor: Memur ve emeklinin gözü enflasyonda

Milyonlarca memur ve emekli temmuz ayında zam oranının ne olacağını merak ediyor.

Beş aylık enflasyon verilerinin ardından zam oranları büyük oranda netleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında enflasyon yüzde 22,72 oldu. Haziran ayı enflasyonunun da açıklanmasıyla zam oranı belli olacak.

İşçi emeklilerinin zam oranı

SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 ayda bir enflasyon kadar zam alıyor. Bu kapsamdaki emekliler şimdiden yüzde 22,72 oranında zamma hak kazandı.

Memur ve emeklisi ne kadar alacak?

Memur ve memur emeklileri için zam hesabı farklı. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşmeye ek olarak enflasyon farkı alıyor. İlk 6 ay için yüzde 15 sözleşme zammı alan memur ve memur emeklileri ilk beş ay itibarıyla yüzde 6,7 enflasyon farkına hak kazandı. Yılın ikinci yarısında alacakları yüzde 10'luk sözleşme zammı eklendiğinde şimdiden yüzde 17,38'lik zam imkanı doğdu.

Zam oranları yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon verilerinin 3 Temmuz'da açıklanmasıyla netleşecek.

Ocakta yüzde 49,25 zam yapıldı

Ocak ayında memur ve emeklilerin zam oranı eşitlenerek yüzde 49,25 olarak uygulanmıştı. Temmuz ayında eşitleme olup olmayacağına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Refah payı gelecek mi?

Önceki yıllarda zam oranına refah payı ekleniyordu. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, refah payının gündemlerinde olmadığını belirterek beklentilere kapıyı kapattı.