Meksika bilmecesi: Trump'ın gümrük vergilerinden hangi şirketler etkilenecek?

PAYLAŞ
  • ABD başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump, ABD'nin en yoğun ticaret yaptığı Kanada, Meksika ve Çin'den ithal ürünlerden alınan gümrük vergilerini artıracağını açıkladı.
  • Meksika'da üretim yapan şirketlerin potansiyel gümrük vergisi artışından etkilenmesi bekleniyor.
Meksika bilmecesi: Trump'ın gümrük vergilerinden hangi şirketler etkilenecek?

ABD başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump, ülkesinin en yoğun ticaret yaptığı Kanada, Meksika ve Çin'den ithal ürünlerden alınan gümrük vergilerini artıracağını belirtirken, ticaret savaşlarını tetikleyebilecek sözkonusu seçim vaadinin nasıl uygulanacağına dair detayları da açıkladı.

Meksika'da üretim yapan şirketlerin potansiyel gümrük vergisi artışından etkilenmesi bekleniyor.

Honda

Honda, Meksika'da ürettiği ürünlerin yüzde 80'ini ABD'de satarken şirketin operasyonlardan sorumlu yetkilisi Shinji Aoyama, ABD'nin Meksika'dan ithal edilen araçlara kalıcı gümrük vergileri getirmesi durumunda üretimi ABD'ye taşımayı değerlendireceklerini 6 Kasım'da söylemişti.

Nissan

Nissan'ın Meksika'da ABD piyasası için Sentra, Versa ve Kicks modellerini ürettiği iki fabrikası var. Şirket, Meksika'da 2024'ün ilk 9 ayında yaklaşık 505.000 araç üretirken bu araçların ne kadarının ABD'ye ihraç edildiğini açıklamıyor.

Toyota

Meksika'daki iki fabrikasında sadece Tacoma model kamyonetlerini üreten Toyota, diğer şirketlere kıyasla Meksika'da daha az üretim yapıyor. Toyota Meksida'da ürettiği 230.000 aracı ABD'de satarken, bu sayı şirketin ABD'de yaptığı satışların yüzde 10'unu oluşturdu. Eskiden Tacoma modelinin tamamını ABD'de üreten Toyota, bir süredir Meksika'da üretip ABD'ye ihraç ediyor.

Mazda

Mazda, 2023'te Meksika'dan ABD'ye yaklaşık 120.000 araç ihraç etti. Mazda yöneticisi Masahiro Moro 7 Kasım'da yaptığı açıklamasında muhtemel gümrük vergileri hakkında "şirketlerin tek başlarına çözebileceği bir problem değil" demiş ve adım atmadan önce detayları dikkatlice inceleyeceklerini belirtmişti.

Kia

Güney Koreli Kia'nın Meksika'dan ABD'ye ihraç etmek üzere kendi araçlarını ve bağlı şirketi Hyundai'ye ait Santa Fe SUV model araçtan az sayıda ürettiği bir fabrikası bulunuyor.

Volkswagen

Volkswagen'in en büyük fabrikalarından biri olan Puebla fabrikası aynı zamanda Meksika'nın en büyük otomobil fabrikası olma özelliğini taşıyor. Fabrika 2023 yılında yaklaşık 350.000 adet Jetta, Tiguan ve Taos modeli araç üretti ve tamamını ABD'ye ihraç etti.

Grubun, San Jose Chiapa'daki Audi fabrikası Q5 modelini üretiyor ve yaklaşık 5.000 kişiye istihdam sağlıyor. Şirketin internet sitesindeki veriye göre bu fabrika 2023'te yaklaşık 176.000 araç üretirken Meksika Otomotiv Üreticileri Derneği'nin verilerine göre 2024'ün ilk altı ayında bu araçlardan yaklaşık 40.000 kadarı ABD'ye ihraç edildi.

Tesla

ABD'li otomobil üreticisi Tesla, Çinli tedarikçilerinden, Meksika'da kurmayı planladığı Gigafactory'ye ürün sağlamak için 2023 yılında Meksika'da tesis açmalarını istedi.

Tesla, 2025'in başlarında Meksika'da üretime başlamayı planlıyordu. Ancak şirket önceliği Teksas'taki fabrikanın büyütülmesine verdi

Yanfeng

Otomobil koltuğu üreticisi Yanfeng Automotive Interiors gibi Çinli otomobil parçası üreticileri, maliyetleri düşürmek isteyen General Motors ve Toyota gibi otomobil üreticilerine ürün tedarik etmek için uzun süredir Meksika'da üretim yapıyor.

BYD

Çin'in elektrikli araç üreticisi BYD, Meksika'da fabrika kurmak için araştırma yapıyor. Şirket bu fabrikanın yalnızca Meksika iç pazarına üretim yapacağını ve ABD için üretim yapmayacağını defalarca vurguladı.

JAC ve MG

JAC Motors, 2017 yılında Meksika'da Giant Motors ile ortaklık kurarak JAC marka araçların montajını gerçekleştirmeye başladı. Ayrıca SAIC'e ait MG, ağustos ayında Meksika'da fabrika kuracağını açıkladı.

Sadece otomotiv yok

Bu durumdan etkilenecek şirketler sadece otomotiv şirketleri olmayacak. Teknoloji dünyasının önemli şirketleri de listede.

Foxconn

Dünyanın en büyük elektronik ürün tedarikçilerinden biri olan Foxconn, Nvidia ile birlikte Meksika'da dev bir yapay zeka sunucusu fabrikası kuruyor.

Bu fabrikada, Nvidia'nın yeni nesil ve güçlü Blackwell yapay zeka çip ailesine sahip, sıvı soğutmalı sunucuların üretimine 2025 yılının başlarında başlanması planlanıyor.

Lenovo

Çinli bilgisayar üreticisi Lenovo, Monterrey'deki tesisini 2021 yılında genişleterek burada sunucu ve diğer veri merkezi ürünlerinin üretimini yapıyor. Lenovo, Kuzey Amerika pazarına yönelik tüm veri merkezi ürünlerini bu tesiste üretiyor.

LG

Güney Koreli LG Electronics, Meksika'daki fabrikalarında televizyon, ev eşyaları ve elektrikli araç parçaları üretiyor. Şirket, ticaret politikalarındaki belirsizlik dahil olmak üzere çeşitli hususları değerlendirdiğini belirtti.

Samsung

Bir diğer Güney Koreli dev Samsung Electronics, Meksika'da televizyon ve ev elektroniği üretip ABD'ye ihraç ediyor.

Hızlı tüketim ürünleri sektörü de listede

Şirketler arasında hızlı tüketim ürünleri sektöründe önemli yere sahip şirketler de var.

Verilere göre Meksika'dan ithal ürünlere getirilecek muhtemel vergilerden etkilenecek büyük şirketler arasında Procter&Gamble (P&G) ve Unilever de bulunuyor.

İthalat verilerini derleyen ImportYeti'ye göre P&G'nin temmuzdan ekime kadar ABD'ye yaptığı satışların yaklaşık yüzde 10'u Meksika'dan geliyor.

Yine verilere göre Unilever'in ABD'ye gönderdiği ürünlerin yaklaşık yüzde 2'si Meksika'dan geliyor.

İki şirketin yanı sıra Pepsico ve Lay's gibi büyük tüketim ürünü üreticileri de Meksika'daki tedarik zincirlerine yüzlerce milyon dolar yatırım yapmıştı.

Kaynak: Reuters