Mastercard abonelik pazarına yatırım yaptı: Şirket satın aldı

PAYLAŞ
  • Mastercard, abonelik yönetimi yazılım şirketi Minna Technologies’i satın almak için anlaşmaya vardığını duyurdu. Ödeme devi, anlaşmayı tüketicilere Netflix’ten Amazon Prime’a kadar günümüzde var olan sayısız abonelik hizmetini yönetme konusunda yardımcı olmanın bir yolu olarak tanıttı.
  • Juniper Research verilerine göre dünya genelinde 6,8 milyar abonelik bulunuyor ve bu sayının 2028 yılına kadar 9,3 milyara çıkması bekleniyor.
Mastercard abonelik pazarına yatırım yaptı: Şirket satın aldı

Mastercard, İsveç merkezli Minna Technologies isimli şirketi satın almak için anlaşma yaptığını açıkladı. Minna, tüketicilerin aboneliklerini daha kolay yönetmesini sağlayan bir şirket olarak faaliyet gösteriyor. Mastercard attığı bu adım ile dijital hizmet portföyünü genişletmeye devam ediyor.

Minna Technologies, kullanıcıların banka uygulamaları ve web siteleri üzerinden aboneliklerini yönetmelerine olanak tanıyan bir teknoloji girişimi olarak biliniyor.

Netflix, Amazon ve Disney Plus gibi birden fazla dijital hizmete sahip olan tüketicilerin aboneliklerini takip etmekte zorlanabiliyor. Minna gibi şirketler ise bu sorunu çözmeye odaklanıyor. Tüketiciler, hangi aboneliklere ne zaman ödeme yaptıklarını unutabiliyor, bu da iptal işlemlerini zorlaştırıyor. Mastercard, bu tür sorunların satıcılar üzerinde de olumsuz etkiler yarattığını belirtiyor. Çünkü tüketiciler aboneliklerini kolayca iptal edemediklerinde bankalarına başvurarak ödemeleri durdurabiliyor.

Mastercard, satın almanın mali detaylarını açıklamazken, işlemin düzenleyici onay sürecinde olduğunu bildirdi.

Şirket, Minna Technologies’in teknolojilerini kendi sistemine entegre ederek, tüketicilere banka uygulamaları ya da merkezi bir platform üzerinden tüm aboneliklerine tek bir yerden erişim imkanı sunmayı hedefliyor.

Mastercard’ın bu hamlesi, şirketin geleneksel kredi ve banka kartı işinin ötesine geçme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Son yıllarda dijital güvenlik, dolandırıcılık önleme ve doğrudan banka üzerinden ödeme gibi alanlarda da büyüyen şirket, fintech oyuncularıyla rekabet edebilmek için ürün yelpazesini genişletiyor. Mastercard, 2020 yılında Finicity adlı ABD merkezli bir fintech şirketini de satın alarak bu alandaki yatırımlarını hızlandırmıştı.

Juniper Research verilerine göre, dünya genelinde 6,8 milyar abonelik bulunuyor ve bu rakamın 2028'e kadar 9,3 milyara ulaşması bekleniyor. Bu artış, finansal hizmet sağlayıcılarının abonelik yönetimi konusundaki çözümlere olan ilgisini daha da artırıyor.

Visa da yarışta geri kalmıyor

Geçen ay Visa, Visa A2A adını verdiği yeni bir hizmeti devreye soktu. Bu hizmet, tüketicilere kart yerine doğrudan banka hesaplarından otomatik ödeme yönetimi sunarak rekabeti kızıştırdı.

Mastercard’ın abonelik yönetimi alanındaki bu yeni hamlesi, fintech dünyasında büyük bir adım olarak görülüyor. 2030 yılına kadar Avrupa’daki tüm kartlarını tokenize etmeyi planlayan şirket, tüketicilere sadece parmak iziyle ödeme yapma imkanı sağlayacak bir geleceğin sinyallerini veriyor.