Martı/Öktem: Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği yabancı yatırımcıyı çekecek

PAYLAŞ
  • CNBC-e'ye konuşan Martı CEO'su Oğuz Alper Öktem, Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği ile birlikte Türkiye'ye yeni yabancı yatırımların geleceğini, devletin yılda 1.9 milyar dolar ek vergi geliri sağlayacağını söyledi.
  • Sistemde 182 bin sürücünün olduğunu anlatan Öktem, "Tıpkı e-ticaret platformları gibi hizmet vereceğiz. Şirketler lisans alacak. İlk etapta 10'dan fazla şirket lisans alabilir. Sürücüler ve araçlar için puanlama sistemi olacak. Sürücülerin her biri esnaf olarak hizmet verecek" dedi.
  • Öktem, şu anda yönetmeliğin yazım aşamasında olduğunu ve kısa süre sonra yürürlüğe gireceğine inandıklarını belirtti.
Martı/Öktem: Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği yabancı yatırımcıyı çekecek

Martı CEO'su Oğuz Alper Öktem, CNBC-e'ye konuştu. Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği'nin hızla yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade eden Öktem, "Yönetmelik şu an İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) alt komisyonuna geldi. Görüşler alınacak ve yönetmelik yazılacak. Daha sonra UKOME tarafından yönetmeliğin onaylanacağını düşünüyoruz, inanıyoruz" dedi.

Öktem: Ulaşım yönetmeliği yeni yabancı yatırımları çekecek

Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği ile birlikte Türkiye'ye yeni yabancı yatırımcılar geleceğini vurgulayan Alper Öktem, "Biz Martı olarak şimdiye kadar Türkiye'ye 200 milyon dolar yatırım getirdik. Getirmeye de devam edeceğiz. Bu yönetmelik bizim dışımızdaki dünyaca ünlü şirketlerin de ilgisini çekiyor. Türkiye bu anlamda rekabetçi bir pazar olacak. Yönetmelik, Türkiye'ye yabancı yatırım çekecek unsurlara sahip olacak" ifadelerini kullandı.

"Yılda 1.9 milyar dolar ek vergi geliri"

İstanbul'daki mevcut taksi sisteminde devletin önemli bir vergi kaybına uğradığına dikkat çeken Alper Öktem, "Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği ile birlikte devletin kasasına yıllık 1.9 milyar dolarlık bir vergi girişi gerçekleşecek" dedi.

Öktem: Her sürücü sistemde bir esnaf olarak yer alacak

Bu sistem dünyanın 190 ülkesinde uygulandığını anlatan Alper Öktem, "İstanbul'da da uygulanması için yasal olarak bu yönetmelik gerekiyor. Yönetmelik geldiğinde tıpkı e-ticarette olduğu gibi biz bir pazar yeri işlevi göreceğiz. Sistemdeki tüm sürücüler de esnaf olacak. Farklı platformlar olursa farklı komisyon oranları da konuşulabilir. Ben bir rekabet ortamı oluşacağını düşünüyorum. İlk başta ondan fazla şirketin lisans alma durumu olsa da daha sonra 2-3 güçlü şirket bu sistemi sürdürecektir" şeklinde konuştu.

182 bin sürücü İstanbul sokaklarında

Alper Öktem, şu an kendi sistemleri olan Martı TAG uygulamasında kayıtlı 182 bin sürücünün bulunduğunu ve bu şekilde Türkiye'nin en büyük işverenlerinden biri olduğunu söyledi. Başta İstanbullu taksiciler olmak üzere farklı şehirlerdeki esnaf odaları tarafından Martı TAG ile ilgili mahkemelere çok sayıda dava açılmıştı. Bu davalardan bazılarında ise yürütmeyi durdurma kararları da çıkıyor. Öktem ise tüm davalara rağmen yönetmeliğin çıkması için mücadele edeceklerini vurguladı.

Taksiciler, mahkemelere sunduğu dilekçelerde Martı TAG uygulamasının korsan bir faaliyet olduğunu belirtiyor.

Sürücülere ve araçlara puanlama sistemi gelecek

Son yıllarda İstanbul'da giderek artan taksi şikayetleri ise çözüme kavuşamıyor. Bu şikayetlerin başında kısa mesafede taksicilerin yolcu kabul etmemesi, konforsuz araçlar, sürücülerin kaba tavırları ilk sırada yer alıyor.

Alper Öktem ise Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği ile birlikte şirketlerin lisans alacağını ve bu doğrultuda araçlar ve sürücüler için belirli standartlar uygulanacağını söyledi. Öktem, "Araçlarda yaş ve konfor şartı olacak. Sürücülerin belirli şartları karşılaması gerekecek. Oylama ve memnuniyet sistemi ile kalite hep yukarıda tutulacak. İstanbullular işte o zaman konforlu taksi hizmetini alacak" açıklamasında bulundu.