Markalardan fahiş kiraya karşı mevzuat değişikliği talebi

PAYLAŞ
  • Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyesi markalar, fahiş kira artışı taleplerini değerlendirmek üzere bir araya geldi.
  • Markalar kiralarla ilgili sorunların çözümü için mevzuat değişikliği talebinde bulundu.
Markalardan fahiş kiraya karşı mevzuat değişikliği talebi

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) çatısı altındaki markalar, 'fahiş' olarak niteledikleri kira artışı talepleri ve ortak alan giderleri gündemiyle "acil" toplanırken; Ticaret Bakanlığı Perakende Ticaret Daire Başkanı'nın da katıldığı toplantıda kiralarla ilgili sorunların çözümü için mevzuat değişikliği talebinde bulundular.

BMD, perakende sektöründe hazırgiyim, ayakkabı, kozmetik, optik, küçük mutfak ürünleri, mobilya, aksesuar, ev tekstili ve çok katlı mağazacılık gibi alanlardan 516 markayı çatısı altında bulunduruyor.

BMD'den yapılan açıklamada, üyeler arasındaki yaklaşık 250 markanın yüzde 500'e varan fahiş kira artış talepleri ve AVM’lerde şeffaf olmayan genel giderlerle ilgili sorunları değerlendirmek üzere "acil" biraraya geldiği belirtildi.

Açıklamada, toplantıya Ticaret Bakanlığı Perakende Ticaret Daire Başkanı Burak Kaplan'ın da katıldığı ifade edilerek, "BMD üyesi markaların 'acil' toplantısında fahiş kira artışı talepleri ve şeffaf olmayan ortak alan giderleri mercek altına alındı. Toplantıda perakendeciler için giderek ağırlaşan bir yük olan kiralarla ilgili sorunun ancak mevzuat değişikliğiyle çözülebileceği vurgulandı" denildi.

BMD Başkanı Sinan Öncel, kira kontratlarında 10 uzama yılı sonrasında yüzde 400-500'e varan oranda kira artışı talepleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, ayrıca şeffaf olmayan ortak alan giderleri nedeniyle perakende markalarının AVM'lere her ay en az 700 milyon lira fazladan ödeme yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Öncel, "Er veya geç fiyatlara yansıdığı için enflasyonla mücadeleye de zarar veren fahiş kira artışı talepleri ve şeffaf olmayan ortak alan giderleri sorununu yaklaşık 250 markamızın temsilcilerinin katıldığı toplantıda bütün boyutlarıyla ele aldık. Kiralarla ilgili kalıcı çözüm için ilgili mevzuatta değişiklik yapılması gerekliliği konusunda ortak mutabakat oluştu" dedi.