Mark Zuckerberg dünyanın en zengin ikinci kişisi oldu

PAYLAŞ
  • Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Amazon'un eski CEO'su Jeff Bezos’u geride bırakarak dünyanın en zengin ikinci kişisi oldu.
  • Meta’daki yüzde 13′lük hissesiyle Zuckerberg’in net serveti 2024′te 78 milyar dolar arttı.
  • Zuckerberg'in kişisel servetindeki bu büyük artış, yatırımcıların Meta'nın karlarına duyduğu güvenle doğru orantılı.
Mark Zuckerberg dünyanın en zengin ikinci kişisi oldu

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, 206,2 milyar dolarlık servete ulaştı ve net serveti 205 milyar dolar olan Amazon'un eski CEO'su Jeff Bezos'u geride bıraktı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Zuckerberg, Tesla CEO'su Elon Musk'ın hemen ardında, ikinci sırada konumlanıyor. Elon Musk ise 256 milyar dolarlık serveti ile ilk sırada.

CNBC'nin haberine göre, Meta'daki yüzde 13'lük hissesi sayesinde Zuckerberg'in serveti, yılın başından bu yana 78 milyar dolar arttı. Bu artış, Bloomberg Endeksi'nde yer alan 500 zengin kişinin arasında en yüksek artış olarak kaydedildi. Meta'nın hisseleri Perşembe günü 582,77 dolarla rekor seviyeye ulaşarak, yılın başındaki 346,29 dolardan bu yana yaklaşık yüzde 68'lik bir yükseliş gösterdi.

Zuckerberg'in serveti yatırımcıların güveni ile arttı

Zuckerberg'in kişisel servetindeki bu büyük artış, yatırımcıların Meta'nın karlarına duyduğu güvenle doğru orantılı. Wall Street, 2024 yılı boyunca Meta'nın açıkladığı güçlü çeyrek kazançlarına olumlu tepki verdi. Şirketin ikinci çeyrek gelirleri yüzde 22 artarak 39,07 milyar dolara ulaştı ve üst üste dördüncü çeyrekte yüzde 20'nin üzerinde büyüme kaydetti.

Meta, yapay zeka yatırımlarının çevrimiçi reklamcılık platformunu geliştirdiğini ve bu durumun satışları artırdığını belirtiyor. 2021'de Apple'ın iOS gizlilik güncellemesi nedeniyle büyük bir darbe alan Meta, 2022'nin Şubat ayında bu değişikliklerin şirkete 10 milyar dolarlık bir gelir kaybına mal olacağını açıklamıştı.

2022'nin sonunda Zuckerberg, maliyetleri azaltmak için büyük bir plan başlattı. Bu plan doğrultusunda Meta'dan 21 bin kişi, yani şirketin iş gücünün yaklaşık dörtte biri işten çıkarıldı.

Yatırımcılar, bu maliyet kesintilerini olumlu karşıladı ve şirketin çevrimiçi reklamcılık işinin toparlanmasıyla birlikte hisse fiyatları yeniden yükselişe geçti. Özellikle Çin merkezli perakendeciler Temu ve Shien'in büyük dijital reklam harcamaları, bu toparlanmaya katkıda bulundu.

Meta, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerine yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımına devam ederken, yatırımcılar bu harcamalara daha hoşgörülü yaklaşmaya başladı. Geçen hafta Meta, Orion AR gözlüklerini tanıttı ve bu ürün, test eden kişilerden olumlu eleştiriler aldı.