"Makroekonomik koşullar hisse senedi fiyatlarını destekleyebilir"

Safa Gümüş
PAYLAŞ
  • Morgan Stanley'e göre makroekonomik koşullardaki bir takım gevşemeler 2024 yılının ikinci yarısında küresel hisse senedi piyasasında fiyatların yükselmesine yol açabilir.
"Makroekonomik koşullar hisse senedi fiyatlarını destekleyebilir"

Amerika merkezli yatırım bankası Morgan Stanley'in son raporuna göre, 2024'ün ikinci yarısında hisse senetleri ve sabit getirili varlıklar, istikrarlı büyüme, düşen enflasyon ve beklenen faiz indirimlerinin etkisiyle destek bulabilir. Özellikle Avrupa ve Japon hisse senetleri, cazip değerlemeler ve olumlu kazanç revizyonları sayesinde yatırımcıların ilgisini çekebilir.

"Faiz indirimleri yatırımcı güvenini artıracak"

Morgan Stanley'in Küresel Varlıklar Baş Stratejisti Serena Tang, faiz oranlarının düşmesiyle birlikte piyasalarda daha net bir görünüm oluşacağını belirtiyor. Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran'da, İngiltere Merkez Bankası'nın 2024'te ve ABD Merkez Bankası'nın ise Ağustos veya Eylül aylarında faiz indirimlerine başlaması bekleniyor. Bu indirimlerin, yılın ilk yarısındaki belirsizlikleri azaltarak yatırımcıların güvenini artırması öngörülüyor.

Raporda, Avrupa ve Japon hisse senetlerinin cazip değerlemeler sunduğu ve kazanç tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesiyle birlikte hisse fiyatlarının artmasının beklendiği vurgulanıyor. ABD hisse senetlerinin ise güçlü bir kazanç artışı görmesi muhtemel ancak fiyat artışları sınırlı kalabilir.

Temel sabit gelir segmentinde ipoteğe dayalı menkul kıymetler (MBS), kaldıraçlı krediler ve yatırım yapılabilir şirket tahvilleri cazip seçenekler olarak öne çıkıyor. Tang, Fed'in faiz oranlarını artırmasıyla para piyasası fonlarında biriken yaklaşık 6 trilyon doların, faiz indirimleriyle birlikte sabit getirili varlıklara ve hisse senetlerine yönelmesini bekliyor.

Raporda geçmiş dönemde Fed'in faiz oranlarını düşürdüğü dönemlerde tahvil ve hisse senetlerinin iyi performans gösterdiğinin altını çizen Morgan Stanley analistleri 2008 krizinin hemen öncesine 2007 yılına atıfta bulunarak başarılı bir portföyün yüzde 58 hisse senedi, yüzde 26 sabit getirili varlık ve yüzde 8 diğer varlıkları içerdiğini hatırlattı. Bu yıl da benzer bir portföy stratejisinin yatırımcılar için kazançlı olabileceği öngörülüyor.