Mahfi Eğilmez anlattı: Büyümenin düştüğünün üç işareti
- İktisatçı Mahfi Eğilmez, CNBC-e yayınında ekonomide ikinci çeyrekte büyümenin düşmesinin beklendiğini belirterek gerekçelerini anlattı.
- Eğilmez, "İkinci çeyrekte küçülme olduysa, yüksek enflasyon ve küçülme bizi slumpflasyona götürüyor" dedi.
- Eğilmez, Devlet Planlama Teşkilatı'nın yeniden kurulması gerektiğini belirtti.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, ekonomide son gelişmeleri CNBC-e canlı yayınında Son Baskı programında değerlendirdi.
Ekonomide büyümenin ikinci çeyrekte düşeceğine dikkat çeken Eğilmez, gerekçeleri şöyle sıraladı:
"Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 5,7 büyüdü. İkinci çeyrekte büyümenin düşeceği tahmin ediliyor. Nereden anlıyoruz? Sinyallere bakıyoruz. İmalat sanayi kapasite kullanımı son 4 aydır sürekli düşüşte. Kapasite kullanımının düşüyor olması üretim düşüyor demektir. İkinci gösterğe imalat PMI endeksi. Geleceğe dair beklenti ne, mal sipariş ediyor musun, üretim için girdi alıyor musun bunları gösteriyor. Burada 50 ve üstü ise iyimser demek. 50'nin altı 40'a kadar kötümser. Bizde 47,20'ye kadar gerilemiş. Geleceğe dair beklentilerde de bazı sorunlarımız var. Bir başka gösterge Bahçeşehir Üniversitesi'nin BETAM diye bir enstitüsü var, tahmin yapıyor. Çok sayıda öncü göstergeyi değerlendirerek tahmin yapıyor, bayağı tutarlı oluyor. Onların tahminine göre, ikinci çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 0,7 daralma bekleniyor, yıllık olarak da yüzde -0,6 öngörüyorlar. İkinci çeyrekte küçülme olduysa enflasyon da yüksek, yüksek enflasyon ve küçülme bizi slumpflasyona götürüyor. Ekonominin büyüme görüntüsü böyle. Bu beklenen bir şey."
"Dolarizasyon hala yüksek ama gerileme var"
Dolarizasyonla ilgili konuşan Eğilmez, "KKM miktarında azalma var. Hem döviz mevduatında hem TL mevduatta artış var. Dolarizasyon yüzde 47,9'a düşmüş gözüküyor. Bu 2021'de yüzde 62'lere çıkmıştı. Hala yüksek ama gerileme var, iyi haber" dedi.
Eğilmez, enflasyonun yıl sonunda 45 civarında olmasını beklediğini kaydetti.
"DPT yeniden kurulmalı"
Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) yeniden kurulması gerektiğini belirten Eğilmez, "Son derece iyi yetişmiş insan yetiştiren kurumdu DPT. Çok iyi işler yapıyorlardı. Niye kaldırdık ben de bilmiyorum. Yeniden kurulması lazım, kurarken alınacak elemanları çok seçmemiz lazım. DPT'nin olmaması büyük kayıp. Devlet ve özel kurumlar için vizyon sağlıyordu" dedi.
"Dış açığın düşmesinde altın ithalatına kota etkisi var"
Dış ticaret rakamlarını yorumlayan Eğilmez dış ticaret açığının düşüyor olmasının Türkiye'nin lehine olduğunu altın ithalatına getirilen kotanın etkisi olduğunu belirtti.