Madencilik şirketi Rio Tinto, lityum üreticisi Arcadium'u alarak aslında ne kazanacak?

PAYLAŞ
  • Rio Tinto, Arcadium'u 6,7 milyar dolara satın alarak, lityum üretiminde devrim yaratabilecek doğrudan lityum ekstraksiyonu (DLE) teknolojisine erişim sağlayacak.
  • Bu teknoloji, lityumu daha hızlı ve verimli bir şekilde üretmeyi hedefleyerek, özellikle elektrikli araç bataryaları için kritik bir rol oynayacak.
Madencilik şirketi Rio Tinto, lityum üreticisi Arcadium'u alarak aslında ne kazanacak?

Dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden biir olan Rio Tinto, 6,7 milyar dolarlık bir anlaşma ile Arcadium'u satın almaya hazırlanıyor. Şirket bu satın alma ile Arcadium'un dört kıtada sahip olduğu lityum madenlerinin yeni sahibi olacak. Öte yandan lityum üretimine hız katacak doğrudan lityum çıkarma (DLE) teknolojisine de erişim sağlayacak. Bu Rio Tinto'ya yeni bir rekabet alanı açacak ve yeni rakipler kazandıracak.

Analistlere göre, Rio Tinto’nun asıl hedefi, Arcadium'un geliştirdiği DLE teknolojisi. Bu teknoloji şirketin lityum üretiminde Eramet, Sunresin ve Exxon Mobil gibi dev şirketlerle rekabet etmesini sağlayacak.

DLE teknolojisi, lityumun mevcut su yoğun buharlaşma havuzları ve açık ocak yöntemlerine göre çok daha kısa sürede çıkarılmasını sağlıyor. Bu yöntemin, önümüzdeki on yıl içinde yıllık 10 milyar doların üzerinde gelir elde etmesi bekleniyor. DLE, tuzlu sudan lityumun yüzde 90'ını çıkarabiliyor. Geleneksel havuz yöntemlerinde ise bu oran yüzde 50 seviyesinde kalıyor.

Henüz tamamen ticari bir DLE operasyonu başlatılmamış olsa da, birçok şirket bu alanda ilk olmak için yarışıyor.

Rio Tinto DLE teknolojisini tesislerinde devreye sokacak

Arcadium, 1990'larda Arjantin'de bir lityum sahasında bu teknolojinin erken bir versiyonunu geliştiren ilk şirketlerden biri olmuştu. Rio Tinto, Şili'deki lityum yatırımlarını bu teknolojiyle güçlendirmeyi ve havuz kullanımının aşamalı olarak kaldırıldığı bölgelerde DLE yöntemini devreye sokmayı planlıyor.

Rio Tinto CEO'su Jakob Stausholm, yatırımcılara yaptığı açıklamada, "DLE, dünyanın ihtiyaç duyduğu lityumu sağlayacak çözüm" diyerek bu teknolojiye olan güvenini dile getirdi. Şirketin tamamen nakit olarak gerçekleştirilecek bu satın alma, Arcadium'un hisse fiyatına yüzde 90'lık bir primle yapıldı.

Arcadium, Arjantin'deki DLE operasyonlarını Rio Tinto’nun 2022’de 825 milyon dolara satın aldığı bir başka DLE projesine yakın bir bölgede yürütüyor. Ancak, o proje henüz lityum üretimine başlamış değil. Stausholm, Arcadium mühendislerinin Rio Tinto'nun DLE ekibiyle görüşmelere başladığını belirtti.

Rio Tinto, geleneksel sert kaya madenciliğinde uzun yıllardır lider konumda olsa da lityum üretiminin kimyasal süreçlerinde çok daha az tecrübeye sahip.

DLE, tuzlu suyun kimyasal bileşenlerine göre dikkatlice analiz edilmesi gereken karmaşık bir işlem ve Arcadium bu alanda onlarca yıllık bilgi birikimi ile öne çıkıyor.

Arcadium CEO'su Paul Graves, "DLE'nin ilk uygulanmasının anahtarı, bilgi birikimi ve mevcut altyapıdır. Ancak bir kez bu teknoloji çözüldüğünde, inanılmaz hızlı bir şekilde yaygınlaştırılabilir" dedi.

Arcadium, aynı zamanda EnergySource Minerals'ta bir hisseye sahip ve bu şirket DLE teknolojisini SLB gibi firmalara lisanslıyor.

Rio Tinto'nun ödediği primin bir kısmı teknoloji lisansına gidiyor

Bağımsız lityum danışmanı Chris Berry, Rio Tinto'nun Arcadium'a ödediği primin bir kısmının, DLE teknolojisi üzerindeki fikri mülkiyet haklarından kaynaklandığını söyledi.

Rio Tinto'nun DLE teknolojisini yaygınlaştırma çabası, yoğun bir rekabetle karşı karşıya kalacak.

Arcadium'un Arjantin'deki DLE sahasını geliştiren bilim insanı, şu anda Exxon, Chevron gibi devlerin lisanslamayı düşündüğü modüler bir DLE tesisi geliştiren International Battery Metals'in başkanlığını yapıyor. Dünyanın en büyük lityum üreticisi olan Albemarle de DLE teknolojisini test eden şirketler arasında.

DLE, kimyasal işleme uzmanlığını gerektiren bir alan ve Arcadium, Albemarle ve SQM gibi şirketler bu konuda ciddi deneyime sahip. Ayrıca Vulcan Energy, EnergyX ve Standard Lithium gibi diğer şirketler de DLE teknolojilerini geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.