Lüks devi LVMH durgunluğa nasıl dayandı?

PAYLAŞ
  • Bernard Arnault yönetimindeki lüks devi LVMH, geçen yıl 79 milyar doların üzerinde gelir kaydetti.
  • Şirketin hisseleri nisan ayında hisse başına 199 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Lüks devi LVMH durgunluğa nasıl dayandı?
Fotoğraf: Reuters

Lüks devi LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton ya da daha çok bilinen adıyla LVMH, 75 saygın marka veya moda evinden oluşan 500 milyar dolarlık bir dev haline geldi. Şirket, büyümeye devam ediyor.

Şirket, geçen yıl 79.2 milyar euro gelir kaydetti. Bu da 2021 gelirine göre yüzde 23'lük bir artış anlamına geliyor. LVMH'nin mağaza sayısı son yirmi yılda beş katından fazla artarak 81 ülkede yayıldı. Dünya genelinde 196.000'den fazla çalışanı bulunuyor.

Şirketin hisseleri nisan ayında hisse başına 199 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu sayede Paris merkezli şirket, 500 milyar dolar piyasa değerini aşan Avrupalı ilk şirket oldu.

CNBC'de yer alan habere göre bazı uzmanlar uzun süredir şirketi resesyona dayanıklı olarak nitelendiriyor. Ekonomik durgunluk dönemlerinde bile kendini sürdürebilen şirket, zamanla değer kazanan ürünleriyle öne çıktı.

LVMH'de geminin kaptanı Bernard Arnault

Bu büyük geminin dümeninde Forbes’un gerçek zamanlı milyarderler endeksine göre dünyanın en zengin insanı olan LVMH CEO’su Bernard Arnault var.

Bazıları Arnault’nun gücünün uzun ömürlü şirketleri bulmakta yattığını söylüyor. Arnault'un son satın alımı 2021 yılında 15.8 milyar dolara aldığı Tiffany & Co. oldu.

Arnault hakkında konuşan LVMH Kuzey Amerika başkanı ve CEO’su Anish Melwani, Arnault'un şu an popüler olan markayı değil, 100 yıl sonra da varlığına devam edecek markayı aradığını söyledi.

TD Cowen’da yönetici direktör olan Oliver Chen, Arnault’nun LVMH'yi uzun vadeli bir oyun oynayarak yönettiğini söyledi. Chen'e göre bu, şirketin markalarının itibar, algı ve güncellik açısından iyi durumda kalmasını sağlıyor.

LVMH tarafından yönetilmesine rağmen, her moda evi kendi markası üzerinde kontrole sahip. Kendi üst düzey yöneticileri ve misyonu ile hareket ediyor.

Melwani, birçok markanın tek bir kişi tarafından yönetilmesinin verimlilik kaybına yol açacağına dikkat çekti.

LVMH, genç lüks tüketici kitlesi için güncel kalabilmek adına ünlüler, moda ikonları ve influencer'larla sürekli işbirliği yapıyor.

Melwani, Covid pandemisinden sonra şirketin e-ticaret ve dijital kanallardan sağladığı büyüme nedeniyle fiziksel mağazalarını genişletmeye odaklandığını söyledi.