Kuzey Kore, 5 yılın ardından turizm için kapılarını açıyor: Dünyanın en kapalı ülkesinde yaşam nasıl?
Kuzey Kore, Kovid-19 salgını nedeniyle 5 yıldır turizme kapalı tuttuğu sınır kapılarını bir şehir için yeniden açıyor. Dünyanın en kapalı ülkelerinden biri olan Kuzey Kore yıllardır ağır ambargolara maruz kalıyor. Ülkede hayat adeta zamanda yolculuk gibi.
BBC'nin haberine göre, Kuzey Kore hükümeti Kovid-19 salgını nedeniyle 5 yıldır turizme kapalı tuttuğu kapılarını, yabancı turistler için ülkenin kuzeyinde bulunan dağlık şehir Samjiyon ile aralıkta yeniden açacak.
Çin merkezli en az 2 tur şirketi, turistlerin yakında Samjiyon'u ziyaret edebileceklerini duyururken, Şangay merkezli bir tur şirketi de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şimdiye kadar sadece Samjiyon'un turizme açılmasının resmen doğrulandığını ancak ilerleyen süreçte Pyongyang ve diğer şehirlerin de açılacağını düşündüklerini belirtti.
Kuzey Kore, Kovid-19 salgınının başlamasının ardından sınırlarını dış dünyaya kapatmış ancak Temmuz 2023'te Çin ve Rusya'dan gelen resmi heyetlerle ağustosta yurt dışında yaşayan vatandaşlarının yeniden ülkeye girişine izin vererek 2020'nin başlarında uygulamaya koyduğu sınır kısıtlamalarını gevşetmeye başlamıştı.
Pyongyang ayrıca, Moskova ile arasındaki iyi ilişkiler nedeniyle 2024'ün başında Rus turistlerin Kuzey Kore'yi ziyaret etmesine izin vermişti.
Kuzey Kore'de günlük yaşam, dünyanın geri kalanından oldukça farklı ve büyük ölçüde devletin sıkı kontrolü altında. Pyongyang'da yaşayan yabancı bir öğrenci olarak Alek Sigley'nin deneyimleri, bu kapalı toplum hakkında nadir bir içgörü sunuyor.
Sigley'in 2019 yılında ABC News'e aktardıklarına göre Pyongyang'da günlük hayat, Kuzey Kore'nin diğer bölgelerinden daha gelişmiş ve modern görünebilir. Şehirdeki yabancı öğrenciler, turistlerin aksine, şehri rehber olmadan keşfetme özgürlüğüne sahipler.
Pyongyang Metrosu, 1970'lerde inşa edilmiş olup, derinliği ve dekorasyonuyla dikkat çekiyor. Metronun bazı istasyonları, avizeler ve dev mozaiklerle süslenmiş durumda ve şehirdeki birçok kişi gibi, Sigley de bu ulaşım aracını kullanabiliyordu.
Giyim ve Moda
Kuzey Kore'de moda, sıkı sınırlamalara tabidir. Denim, piercing ve saç boyası gibi unsurlar yasaktır. Erkekler saçlarını kısa, kadınlar ise orta boyda tutmak zorundadır. Kıyafetler, mütevazı kesim ve renkte olmalı, elbiseler ve etekler diz boyundan kısa olmamalıdır. Yine de son yıllarda, Kuzey Kore moda dergilerinde daha renkli ve modern kadın giyim ürünlerinin tanıtıldığı görülüyor. Yüksek topuklu ayakkabılar, Pyongyang sokaklarında oldukça popüler hale gelmiş durumda.
Tüketim Kültürü
Pyongyang’da, Sigley ve diğer yabancı öğrenciler, şehrin giderek çeşitlenen restoran sahnesini keşfetmekten keyif alıyordu. Geleneksel Kuzey Kore yemeklerinden, otantik Çin mutfağına ve pizza, spagetti gibi İtalyan yemeklerine kadar geniş bir yelpazede restoranlar bulunuyor. Ayrıca, Kuzey Kore yapımı ilginç ürünler aramak Sigley’nin boş zamanlarını değerlendirme yollarından biriydi. Örneğin, Adidas markasının taklitlerini içeren spor giysiler ve Sprite’a benzeyen "Spruce Up" adlı bir soda, Sigley'nin keşfettiği ürünler arasında yer alıyordu.
İnternet ve Teknoloji
Kuzey Kore, dünyanın en az bağlı ülkelerinden biri. İnternet erişimi sadece elit kesime, yabancılara ve belirli üniversite öğrencilerine açık. Yabancı öğrenciler, üniversitenin yabancı öğrenci yurdundaki bilgisayar odasından internete erişebilirken, yerel ağ üzerinden de oyun oynayabiliyorlardı.
Halkla İlişkiler
Sigley, Pyongyang'da yerel halkla sınırlı da olsa etkileşimde bulunabiliyordu. Kuzey Kore'de yabancılar ve yerli halk genellikle ayrılmış durumda. Yabancılar, yerli halkın evlerine gitme ya da onları telefonla arama gibi şeyler yapamazlar. Ancak Sigley, öğrenci olması sayesinde bazı yerel öğrencilerle daha fazla etkileşimde bulunma şansı yakaladı.