Küresel mavi ekran: Microsoft'taki sorun tüm dünyayı vurdu

PAYLAŞ
  • Windows işletim sistemini kullanan cihazlarda yaşanan kesinti, havayolu şirketlerinin biletleme operasyonlarını aksattı.
  • Erişim sorunu yaşanan siteleri listeleyen Down Detector’a göre Microsoft’un yanı sıra Visa, Ryan Air, Virgin Media, Sky gibi şirketler de sorun yaşanıyor.
  • THY Basın Müşaviri Yahya Üstün de yazılım kaynaklı bir problem tespit ettiklerini duyurdu.
  • Kesintiden finansal piyasalar da etkileniyor. LSEG, küresel bazda hizmetlerinde bir sorun yaşandığını ve konuyu incelediklerini açıkladı
Küresel mavi ekran: Microsoft'taki sorun tüm dünyayı vurdu
Fotoğraf: Reuters

Microsoft, bulut hizmetlerinde kesinti yaşadığını açıkladı. CrowdStrike isimli hizmetten kaynaklanan kesinti, birçok uçuşun durdurulmasına ve iptal edilmesine neden oldu. Aksamayı ilk olarak ABD merkezli havayolu şirketleri bildirdi. Sabah erken saatlerde Türk Hava Yolları (THY) da bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını duyurdu.

Forbes’da yer alan habere göre Windows’da yaşanan sorunlar nedeniyle bankalar, havalimanları gibi birçok hizmet aksadı. Crowdstrike analistlerinin yorumuna göre yazılım kaynaklı problemler yaşanıyor.

Erişim sorunu yaşanan siteleri listeleyen Down Detector’a göre Microsoft’un yanı sıra Visa, Ryan Air, Virgin Media, Sky gibi sitelerde de sorun yaşanıyor.

Sosyal medya görüntülerine göre Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar mavi ekran veriyor.

Havacılık analiz firması Cirium'a göre, şu ana kadar dünya genelinde 1.000'den fazla uçuş iptal edildi.

Finansal piyasaları da vurdu

Reuters'ın haberine göre LSEG Group'un Workspace haber ve veri platformu da aynı zamanda dünya genelinde kullanıcı erişimini etkileyen bir kesinti yaşadı ve finansal piyasalarda aksamaya neden oldu.

Şirket, müşterilerine yaptığı bir hizmet duyurusunda, üçüncü taraf küresel bir teknik sorun yaşadığını söyledi.

Reuters aralarında JPMorgan, HSBC, Goldman Sachs ve Barclays'in de bulunduğu dünyanın en büyük bankalarından bazılarıyla temasa geçerek ticari faaliyetlerinin durumunu sordu ancak hiçbiri bir yorumda bulunmadı.

LSEG, bazı müşterilerin işlem yapamadığını söyledi. Tüccar, “Tüm küresel piyasa kesintilerinin büyüğünü yaşıyoruz,” diye ekledi.

Asya'daki işlem saatleri sırasında LSEG, haber servisinin ve haberlerin platformunda yayınlanmasını engelleyen küresel bir teknik sorun yaşadığını söyledi.

LSEG, Londra Borsası da dahil olmak üzere grup genelindeki diğer hizmetlerin normal şekilde çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Ayrı olarak, para birimleri için spot ve vadeli fiyatların yayınlanmasında da teknik sorunlar yaşadığını söyledi.

Reuters tarafından görülen müşterilere gönderilen bir mesajda LSEG, “Bu şu anda inceleniyor ve mümkün olan en kısa sürede daha fazla bilgi vereceğiz” dedi.

Yaşanan sorunlardan Türkiye’nin yanı sıra ABD, Hindistan, Japanya ve daha birçok ülkenin etkilendiği belirtildi.

Uluslararası boyutta çok sayıda uçuşun iptal edildiği de gelen bilgiler arasında.

Havayolu şirketleri duyurdu

Frontier Airlines, Allegiant, American Airlines, Delta Havayolları, United Airlines, ve SunCountry, operasyonlarının etkilendiğini duyuran havayolu şirketleri arasında yer aldı. Frontier, ilerleyen saatlerde normal operasyonlara devam etme sürecinde olduğunu duyurdu.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, bakanlığın Frontier'daki uçuş iptalleri ve gecikme sorunlarını takip ettiğini belirterek, kurumun şirketi ve diğer tüm havayollarını yolcuların ihtiyaçlarını karşılama sorumluluklarına tabi tutacağını söyledi.

Frontier daha önce yaptığı açıklamada, Microsoft'ta yaşanan büyük bir teknik kesintinin operasyonlarını geçici olarak etkilediğini açıklarken, SunCountry ise şirketin adını vermeden üçüncü taraf bir satıcının rezervasyon ve check-in hizmetlerini etkilediğine dikkat çekti.

Nevada merkezli Allegiant, CNN'e yaptığı açıklamada "Microsoft Azure sorunu nedeniyle Allegiant web sitesi şu anda kullanılamıyor" dedi.

Veri takipçisi FlightAware'e göre Frontier, Perşembe günü 147 uçuşu iptal etti ve 212 uçuşu daha erteledi. Veriler, Allegiant uçaklarının yüzde 45'inin, Sun Country'nin ise yüzde 23 uçuşunu ertelediğini gösterdi. Şirketler, etkilenen uçuş sayısıyla ilgili ayrıntı vermedi.

Birçok şirket uygulama ve hizmetleri oluşturmak, dağıtmak ve yönetmek için Microsoft'un bulut hizmeti Azure'u kullanıyor.

Microsoft ayrıca çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini etkileyen bir sorunu araştırdığını da söyledi.

Microsoft: Soruna neden olan arıza düzeltildi

Reuters'a göre Microsoft, soruna neden olan teknik arızanın düzeltildiğini söyledi.

THY'nin biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksama

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

THY'den yapılan bir diğer açıklamada rezervasyon değişikliklerinin ücretsiz yapılacağı söylendi. Açıklama şöyle:

"Havacılık sektörü de dahil olmak üzere farklı sektörleri etkileyen ve küresel çapta hizmet veren bir tedarikçi kaynaklı teknik aksaklık meydana gelmiş olup, bu aksaklık neticesinde bazı seferlerimiz iptal edilmiştir. Uçuşunuzun durumunu mobil uygulamamızda yer alan "Uçuş durumu" sekmesinden görüntüleyebilirsiniz. Seferi iptal olmayan yolcularımız için de yaşanılan aksaklık nedeniyle ek haklar tanımlanmıştır. Sistemsel aksaklık giderildikten sonra aşağıdaki şartları sağlayan yolcularımız satış kanallarımızdan işlem yapabilirler.

19 Temmuz 2024 ve öncesinde düzenlenmiş biletler için 19 Temmuz 2024 tarihindeki seferlerimize kayıtlı tüm Türk Hava Yolları yolcularımızın, 25 Temmuz 2024 (dahil) tarihine kadar işlem yaptırmaları kaydıyla ilave haklar tanımlanmıştır.

1) Rezervasyon değişiklikleri ücretsiz yapılacaktır. Uçuş saati geçmiş olmasına rağmen henüz işlem yaptırmayan ve uçuşlarına katılamayan yolcularımız hak kaybı yaşamayacaklardır.

2) İade talepleri:
a) Hiç kullanılmamış biletler için kesintisiz iade yapılacaktır.
b) Kısmi olarak kullanılmış, seyahatin tamamlanmamış olduğu biletlerde, biletin kullanılmayan uçuşlarına ait iade işlemi kesintisiz yapılacaktır.

3) İlgili uygulamalar sadece Türk Hava Yolları tarafından icra edilen seferlerde kayıtlı grup ve münferit yolcular için geçerli olacaktır.

Türk Hava Yolları, (THY) küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlarda yoğunluğu azaltmak amacıyla 84 seferin iptal edildiğini duyurdu.

Havalimanları da etkilendi

Bulut sistemlerindeki arıza havalimanlarını da etkiledi. Havaalanlarının web sitelerine göre, Barselona ve Madrid havaalanlarından onlarca uçuş Cuma günü erken saatlerde ertelendi. Düsseldorf Havalimanı, Berlin Havalimanı, Prag Havalimanı da arızadan etkilenenler arasında yer aldı.

Hastane ve lojistikte de aksama mesajları

Kuzey Almanya'nın Luebeck ve Kiel şehirlerindeki iki hastane, siber güvenlik şirketi Crowdstrike ile bağlantılı küresel bir bilgi teknolojileri kesintisini gerekçe göstererek cuma günü için zorunlu olmayan bazı operasyonları iptal etti.

Schleswig-Holstein Üniversite Kliniği (UKSH) yaptığı açıklamada, hasta bakımı ve acil durum hizmetlerinin sürdürüldüğünü ekledi.

Polonya'nın Gdansk kentindeki Baltic Hub konteyner terminali de yaptığı açıklamada Microsoft sistemlerinde küresel bir kesinti yaşandığını ve sorunu çözmek için çalıştıklarını belirtti.

Web sitesinde yapılan açıklamada, “Baltic Hub'da, terminalin işleyişini engelleyen küresel bir Microsoft işletim sistemi kesintisi ile mücadele ediyoruz. Sorunu çözmek için çalışıyoruz. Kesinti giderilir giderilmez sizi derhal bilgilendireceğiz. Lütfen terminale gelmeyiniz.” dedi.

Denizbank'tan açıklama geldi

Türkiye'de de Denizbank'tan kesinti nedeniyle yaşanan aksamalara yönelik bir açıklama yapıldı. Denizbank'ın açıklamasında, "Değerli Müşterilerimiz, kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz." dedi.

BTK'dan çözüm açıklaması

Windows işletim sistemini kullanan cihazlardaki global kesintiye ilişkin BTK açıklama yaptı:

"Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz."

BTK çözüm açıklamasını da paylaştı:

- Windows'u Güvenli Modda veya Windows Kurtarma Ortamında başlatın.
- C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike dizinine gidin.
- "C-00000291.sys" ile başlayan dosyayı bulun ve adını değiştirin.
- Bilgisayarı normal şekilde yeniden başlatın.

TÜVTÜRK: Araç muayene işlemleri bu durumdan etkilenmektedir

Kesintilerin TÜVTÜRK'ü etkilediği de açıklandı:

"Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır ve araç muayene işlemleri de bu durumdan etkilenmektedir. Kurumumuz, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve en kısa sürede muayene işlemlerine devam edilebilmesi için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

Microsoft’tan açıklama: Hizmetler iyileşiyor

Microsoft’tan bulut hizmetlerindeki kesintiye ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medyadan yapılan paylaşımda, “Müdahalelerimizin ardından birçok hizmette iyileşme görülüyor.” Denildi. Microsoft’un bulut sitesindeki açıklamada, “Kullanıcılar, Microsoft 365 üzerinden birçok farklı hizmete erişmekte sorun yaşıyor” ifadeleri kullanıldı.

CrowdStrike CEO'sundan açıklama

X hesabı üzerinden açıklama yapan CrowdStrike CEO'su George Kurtz, bunun bir siber saldırı olmadığını söyledi:

"CrowdStrike; Windows işletim sistemi bilgisayarlara yönelik tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir kusurdan etkilenen müşterilerle aktif olarak çalışıyor. Mac ve Linux işletim sistemli bilgisayarlar etkilenmedi. Bu bir güvenlik olayı veya siber saldırı değildir. Sorun tespit edildi, izole edildi ve bir düzeltme uygulandı. Müşterilerimizi en son güncellemeler için destek portalına yönlendiriyoruz. Web sitemizde eksiksiz ve sürekli güncellemeler sağlamaya devam edeceğiz. Ayrıca kuruluşların CrowdStrike temsilcileriyle resmi kanallar aracılığıyla iletişim kurduklarından emin olmalarını öneriyoruz. Ekibimiz CrowdStrike müşterilerinin güvenliğini ve istikrarını sağlamak için tamamen seferber oldu."

CrowdStrike ve Microsoft hisseleri düşüyor

CNBC’de yer alan habere göre piyasa öncesi işlemlerde CrowdStrike ve Microsoft hisseleri değer kaybediyor. İki şirket de uluslararası düzeyde hizmetlerinde aksama yaşandığını duyurmuştu.

CrowdStrike hisseleri piyasa öncesi işlemlerde yüzde 21 düşerken Microsoft hisseleri yüzde 2,12 değer kaybetti.