Küresel genç işsizlik 15 yılın en düşük seviyesinde

PAYLAŞ
  • Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) raporuna göre, genç işsizlik oranı 2023 yılında dünya genelinde önemli ölçüde düşerek son 15 yılın en düşük seviyesine ulaştı ve bu düşüşün 2025'e kadar süreceği öngörülüyor.
  • Öte yandan Asya'nın bazı bölgelerinde genç işsizlik oranları hala pandemi öncesi seviyelere geri dönmedi.
Küresel genç işsizlik 15 yılın en düşük seviyesinde
Fotoğraf: AA

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde genç işsizlik oranı son 15 yılın en düşük seviyesine indi. Beklentiler, 2025'e kadar bu oranın düşmeye devam edeceği yönünde. Ancak zayıf ekonomik büyüme, Asya'nın bu trendin gerisinde kalmasına neden oldu.

ILO, dünya genelinde 15-24 yaşları arasında 64,9 milyon kişinin geçtiğimiz yıl işsiz olduğunu ve bunun da yüzde 13'lük bir orana denk geldiğini belirtti. Öngörülere göre bu oran 2024 ve 2025 yıllarında yüzde 12,8'e düşecek.

COVID-19 pandemisinin ardından güçlü ekonomik büyüme oranları genç işgücüne olan talebi artırdı. ILO bu durumun piyasadaki iyileşmeye yol açtığını belirtti.

İşsizlik oranları çoğu bölgede daha düşük seviyelere dönse de hepsi için aynı durum söz konusu değil.

Arap Devletleri, Doğu Asya, Güneydoğu Asya ve Pasifik'teki gençler için işsizlik oranları geçtiğimiz yıl 2019'a göre daha yüksekti. ILO'ya göre Arap Devletleri'nde bu, COVID-19 öncesi trendin devamı niteliğinde. Ancak Asya alt bölgeleri için ise COVID-19 öncesi yılların güçlü büyümesinden farklı bir yön değişikliği anlamına geliyor.

ILO ayrıca, Afrika'daki nüfusun gelişmiş ülkelere göre çok daha düşük ortalama yaşa sahip olmasının, orada ekonomik sürdürülebilirlik hakkında soru işaretleri doğurduğunu belirtti.