Küresel ekonominin nabzı Amerika'da atıyor: Gözler Fed'de

Safa Gümüş
PAYLAŞ
Küresel ekonominin nabzı Amerika'da atıyor: Gözler Fed'de

Çarşamba günü, küresel ekonomi açısından oldukça hareketli saatlere sahne olacak. Hem Amerika'da Mayıs ayına ait enflasyon verilerinin açıklanması hem de Fed'in faiz toplantısı, piyasaların odak noktasında yer alacak.

Ekonomi dünyası, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalara ve yayımlanacak enflasyon verisinin vereceği sinyallere odaklanacak. CNBC-e tarafından derlenen bilgilere göre ise enflasyon verisinin ardından Türkiye saati ile 21:00'da belirlenecek olan faiz kararına ilişkin ekonomistlerin beklentileri ayrışıyor.

UBS'e göre faiz indirimi için en erken tarih kasım ayı

UBS ekonomisti Jonathan Pingle, faiz kararının açıklanmasının ardından Fed Başkanı Powell’ın olası bir faiz indirimi sinyali vermesi halinde bunun Kasım veya Aralık ayına kadar gerçekleşmesini beklemediklerini belirtti.

Schwab Finansal Araştırma Merkezi'nin Baş Sabit Gelir Stratejisti Kathy Jones ise yaptığı açıklamada, "Hala enflasyon baskılarının hafiflediği ve Fed'in yıl sonuna kadar bir veya iki faiz indirimine gideceği taraftayız," dedi. Piyasalarda dalgalanmanın devam edeceğini belirten Jones, özellikle bazı verilerde beklentilerin karşılanmamasının piyasaları daha volatil hale getirebileceğini yazdı.

İki faiz indirimi olası

Goldman Sachs ekonomistleri yayımladıkları raporda Fed'den bu yıl iki faiz indirimi beklediklerini belirtti. Ekonomistlere göre ilk indirimin Eylül ayında gerçekleşmesi öngörülüyor.

DataTrek Research'ün kurucu ortağı Nicholas Colas ise, "Ekonomik büyüme soğumadıkça, Fed'den 2024'te göstermelik bir faiz indiriminden başka bir şey beklemek zor" ifadelerini kullanarak Fed’in ancak piyasaları yatıştırmak için göstermelik bir faiz indirimi gerçekleştirebileceğini yazdı.

Cuma günü yayımlanan ve faiz indirim umutlarını azaltan istihdam verisi öncesinde konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Citigroup ABD Baş Ekonomisti Andrew Hollenhorst ise, faiz indirimlerinin istihdam verisine bağlı olduğunu ifade etmişti. Hollenhorst, geçtiğimiz Cuma günü yayımlanan tarım dışı istihdam verisinde 140 bin kişilik bir artış bekliyordu. Aynı dönemde piyasanın beklentisi ise tarım dışı istihdamın 182 bin kişi artacağı yönündeydi. Oysa açıklanan veriler Amerika’da işgücü piyasasında hala sıkılığın fazla olduğunu ifade ederek 272 bin istihdama işaret etmişti.

Küresel ekonominin nabzı Amerika'da atıyor: Gözler Fed'de - Resim : 2

Kanada merkezli finansal hizmetler kuruluşu RBC'nin ABD Sermaye Stratejisi Başkanı Lori Calvasina ise ABD için tek bir faiz indiriminin bile fazla olacağını belirtti. Calvasina yaptığı değerlendirmede, faiz oranlarının bu yıl gevşemediği, enflasyonun beklenenden daha istikrarlı olduğu ve tahvil getirilerinin yüksek kaldığı bir senaryoda, S&P 500 endeksinin mevcut seviyelerden yüzde 8,5'lik bir düşüşle 4.900 seviyesine kadar gerileyebileceğini söyledi.

Yüksek Faiz Oranlarının Sürmesi Gerekiyor

Diğer taraftan, bazı uzmanlar yüksek faiz oranlarının daha uzun süre devam etmesi gerektiğini savunuyor. Yardeni Research kurucusu Ed Yardeni, CNBC-TV'ye verdiği demeçte, Fed'in faiz oranlarını 2024 yıl sonuna kadar değiştirmemesi gerektiğini belirtti. Catalyst Capital'den David Miller da, enflasyonun daha da yükselmesine yol açabileceğini öne sürerek Fed'in 2024'te faiz oranlarını düşürmemesi gerektiğini savundu.

Enflasyonda beklenti yüzde 3,4

Ekonomistlerin beklentilerine göre, Mayıs ayı enflasyonunun aylık yüzde 0,1, yıllık ise yüzde 3,4 seviyesinde olması bekleniyor. Gıda ve enerji fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyonun ise aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,5 artış göstermesi öngörülüyor. Fed'in enflasyon hedefinin yüzde 2 olduğu düşünüldüğünde, yüzde 3,4'lük enflasyon oranı, Fed'in hala hedeflediği istikrarlı fiyatlar genel düzeyinden uzak olduğunu gösteriyor. Ancak bazı ekonomistler, enflasyonun yavaş da olsa doğru yönde ilerlediği görüşünde.

Çarşamba günü Amerika'da enflasyon verisi Türkiye saati ile 15:30'da açıklanacak. Fed'in faiz kararı ise yine Türkiye saati ile 21:00'da duyurulacak. Bu kritik saatlerde yapılacak açıklamalar, küresel piyasalarda önemli dalgalanmalara yol açabilir.