Küresel ekonomide 'az çocuk' tehlikesi

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Doğurganlık oranlarının yıldan yıla azalması önümüzdeki 25 yıl içinde küresel ekonomi üzerinde etkii olacak.
  • 2050'de ülkelerin dörtte üçünde doğurganlık oranının hane başına 2,1'e düşeceği tahmin ediliyor.
Küresel ekonomide 'az çocuk' tehlikesi

Jeopololitik gelişmeler, enflasyon, faiz politikaları derken küresel ekonomi için yeni bir tehdit ufukta bekliyor.

Lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, düşen doğurganlık oranlarının önümüzdeki 25 yıl içinde küresel ekonomi üzerinde önemli etkileri olacak.

Araştırmaya göre, 2050 yılına gelindiğinde ülkelerin dörtte üçünde nüfus yenileme oranının hane başına 2,1 bebeğe düşeceği tahmin ediliyor.

Raporda doğurganlık oranlarındaki eğilimlerin küresel nüfus dinamiklerindeki değişimleri artıracağı, jeopolitik ortamda değişikliklere yol açacağı ve göç ve küresel yardım ağlarında yeni zoruklar getireceği belirtildi.

Sadece 6 ülke

2100 yılına gelindiğinde yalnızca 6 ülkenin nüfusunun yenilenen doğum oranlarına sahip olması bekleniyor. Bunlar Afrika ülkeleri Çad, Nijer ve Tonga, Pasifik adaları Samoa ve Tonga ve Orta Asya’nın Tacikistan olacak.

Raporun yazarları, değişen demografik yapının derin sosyal, ekonomik, çevresel ve jeopolitik etkilere sahip olacağını belirtti.

Gelişmiş ekonomilerde azalan iş gücü, teknolojideki ilerlemeler bir miktar destek sağlasa da siyasi ve mali müdahaleyi gerektirebilir.

CNBC'ye konuşan raporun başyazarı ve Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü Direktörü Dr. Christopher Murray, "İşgücü azaldıkça, işçi başına üretim aynı kalsa bile ekonominin toplam büyüklüğü azalma eğiliminde olacaktır. Liberal göç politikalarının yokluğunda, bu ülkeler birçok zorlukla karşılaşacak" dedi.

Murray'a göre, yapay zeka ve robot teknolojisi azalan işgücünün ekonomik etkisini azaltabilir. Ancak konut gibi sektörlerde güçlü bir etki yaratacak.

Doğurganlık oranı yarı yarıya azaldı

Raporda doğum oranlarının istikrarlı bir şekilde düştüğü yüksek gelirli ülkeler ile bu oranların artmaya devam ettiği düşük gelirli ülkeler arasındaki farklılığa dikkat çekildi.

1950′den 2021′e kadar, küresel doğurganlık oranı yarıdan fazla azalarak 4,84'ten 2,23′e düştü. Bu eğilim, kadınların işgücüne katılımının artması ve Çin’in tek çocuk politikası dahil olmak üzere siyasi önlemlerle daha da kötüleşti. 2050′den 2100′e kadar bu oranın 1,83′ten 1,59′a gerilemesi bekleniyor.

En düşük doğum oranı Güney Kore'de

Birçok gelişmiş ekonomide doğurganlık oranları yenilenme oranının çok altında. 21, yüzyılın ortalarında Çin ve Hindistan’ın da bu ülkeler araına katılması bekleniyor. Dünya genelinde en düşük doğum oranı 0,82 ile Güney Kore'de bulunuyor.

Düşük gelirli ülkelerin yeni doğum oranlarının 2021'deki yüzde 18'den 2100'de yüzde 35'e çıkması bekleniyor. Rapora göre, Sahraaltı Afrika yeni doğumların yarısını oluşturacak.

Birleşmiş Milletler verilerine göre doğurganlık oranının en yüksek ve en düşük olduğu ülkeler şöyle.

Doğurganlık oranı en yüksek 5 ülke (2023)

1. Nijer: 6,7
2. Çad, Demokratik Kongo, Somali: 6,1
3.Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali: 5,8
4. Angola, Nijerya: 5,1
5. Burundi: 4,9

Doğurganlığın en az olduğu 5 ülke

1. Güney Kore: 0,82
2. Singapur: 1
3. San Marino: 1.1
4. Çin, Malta: 1.2
5. Ukrayna: 1,3