'Kriz Kahini' Nouriel Roubini Trump'ın ekonomi önerilerini yorumladı: Bazı öneriler piyasa için son derece tehlikeli

PAYLAŞ
'Kriz Kahini' Nouriel Roubini Trump'ın ekonomi önerilerini yorumladı: Bazı öneriler piyasa için son derece tehlikeli
Nouriel Roubini
Fotoğraf: Reuters

Deneyimli ekonomist Nouriel Roubini, Trump'ın önerdiği politikaların, genel gümrük vergileri ve 2017 vergi indirimlerinin uzatılması dahil, hem ekonomi hem de piyasa için "son derece tehlikeli" olduğunu belirtti. Roubini, bu politikaların nihayetinde fiyatların yükselmesine yol açabileceğini vurguladı.

Roubini, "Trump'ın ekonomi ve piyasa için mantıklı olabilecek bazı politikaları olabilir. Ancak ticaret, para birimi, para ve maliye politikaları konusundaki önerilerini olduğu gibi kabul ederseniz, bu politikalar son derece tehlikeli olacaktır" dedi.

Goldman Sachs ve Moody's'ten uyarı

Goldman Sachs, Trump'ın Çin'den ithal edilen ürünlere yüzde 60 ve diğer her şeye yüzde 10 gümrük vergisi uygulanmasını içeren teklifinin, tüketici fiyatlarını yüzde 1,9 oranında artıracağını tahmin ediyor. Ancak Trump kısa süre önce ithalat tarifelerinin yüzde 20'ye kadar çıkabileceğini öne sürdüğü için bu tahminin iyimser olabileceği belirtiliyor.

Moody's Analytics baş ekonomisti Mark Zandi, Trump'ın önerilerini "kötü bir fikir" olarak nitelendirdi. Zandi, "İyi işleyen bir piyasa ekonomisinin temel taşı, bağımsız bir merkez bankasıdır. Bu bağımsızlığı zedeleyecek her şey gerçekten çok kötü bir fikirdir" dedi.

Krugman'dan Nixon hatırlatması

Nobel ekonomi ödüllü Paul Krugman da bu konuda uyarılarda bulundu. Krugman, Richard Nixon yönetiminin merkez bankasına politikayı gevşetmesi için baskı yaptığı 1970'li yıllarla karşılaştırmalar yaptı. Krugman, "Para politikasının gerçekten ciddi bir şekilde siyasallaştığı son dönem Richard Nixon dönemiydi ve sonuçları felaket oldu. Bu, 1970'lerin geri kalanında yanlış giden her şey için zemin hazırlayan gereksiz bir enflasyon patlamasıydı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: cnbce.com
ABD başkanlık seçimleri 2024