Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Köprü ve otoyol geçiş ücretleri zamlandı. 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücreti 24 liraya, Osmangazi Köprüsü ücreti 399 liraya çıkarıldı.
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, zamla ilgili olarak "Geçiş ücretleri çok düşük kalmıştı. Düzenleme yapmamız gerekiyordu" dedi.
Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri, 15 Mayıs Çarşamba gününden geçerli olmak üzere artırıldı.

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden otomobiller için geçiş ücreti 15 TL'den 24 TL'ye çıkarıldı. Motosikletler için geçiş ücreti 6 liradan 10 liraya yükseldi.

Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ne kadar?

Osmangazi Köprüsü'nden en ucuz geçiş ücreti 290 TL'den 399 TL'ye yükseldi. Bu ücret otobüsler için 760 lira, motosikletler için 280 lira oldu.

1915 Çanakkale Köprüsü'nde geçiş ücreti 295 TL'den 419 TL'ye çıkarıldı.

İstanbul - İzmir otoyol ücreti ne kadar?

İstanbul-Ankara Anadolu Otoyolu geçiş ücreti 134 lira, İstanbul-İzmir Otoyolu Osmangazi Köprüsü'nden geçiş dahil 984 lira oldu.

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından kamuya ait otoyol ve köprülere yüzde 76, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan otoyol ve köprülere ise yüzde zam yapılmıştı.

Bakan Uraloğlu: Çok düşük kalmıştı, düzenleme gerekiyordu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, köprü ve otoyol zammının gerekçesini açıkladı.

AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilere konuşan Uraloğlu şunları söyledi:

"Kamuda bir verimlilik ve tasarruf sürecindeyiz. Oluşan şartlara göre geçiş ücretlerimizi güncelleme ihtiyacı hissettik. Gerçekten çok düşük kalmıştı. Bakım işletme giderlerini karşılama noktasında bir düzenleme yapmamız gerekiyordu o düzenlemeyi yapmış olduk."

Şimşek: Etkisi sınırlı olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden otoyol ve köprü geçiş ücretiyle ilgili açıklama yaptı.

"Köprü ve otoyollardaki son fiyat artışlarının yıllık enflasyona etkisinin yaklaşık 0,05 puan (taşımacılık maliyetleri kaynaklı tüm dolaylı etkiler dahil) ile sınırlı olacağını öngörüyoruz." diyen Şimşek, yıl sonu enflasyon hedefine ulaşmakta kararlı olduklarını vurguladı.