Vatandaşların yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 92'ye indi

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Hanehalkının enflasyon beklentileri mayıs ayında geriledi.
  • Koç Üniversitesi ve KONDA'nın hazırladığı ankete göre yıl sonu enflasyon beklentisi 4 puan düşüşle yüzde 92'ye geriledi.
Vatandaşların yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 92'ye indi

Koç Üniversitesi ve KONDA işbirliğiyle hazırlanan Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nde (TEBA) mayıs ayı sonuçları açıklandı.

Ankete göre, hanehalkı yıl sonu enflasyon beklentileri mayıs ayında bir önceki aya göre 4 puan düşerek yüzde 92’ye geriledi.

Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon beklentisi de 6 puan düşerek yüzde 113'e geriledi.

Açıklamada, hanehalkı enflasyon beklentilerinin mayıs-aralık döneminde enflasyonda 21 puanlık düşüşü yansıttığı belirtildi.

Ankette “Buzdolabı, elektronik eşya gibi dayanıklı tüketim mallarını almak için şu an uygun bir zaman mıdır. Yoksa bekleyip altı ay sonra satın almayı mı tercih edersiniz?” sorusuna geçen ay katılımcıların yüzde 92’si evet yanıtını verirken bu ay söz konusu oran yüzde 85’e geriledi.

Merkez Bankası'nın tahmini kaç?

Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunda, yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı çekerek yüzde 38'e yükseltmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nisan sonu itibarıyla yıllık enflasyon 69,8 seviyesinde bulunuyor. Merkez Bankası, enflasyonda yılın ikinci yarısından itibaren belirgin düşüş bekliyor.