Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkacak mı?

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Konut kiralarında yüzde 25 zam sınırında sona geliniyor.
  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın devam için bir sebep görmediğini söyledi.
  • Yeni bir uzatma kararı gelmezse uygulama 1 Temmuz'da sona erecek.
Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkacak mı?

Konut kiraları artışında yüzde 25 zam sınırı uygulamasının ne zaman sona ereceği merak ediliyor.

Halen yürürlükte olan düzenlemeye göre konut kiralarında artış yüzde 25'i geçemiyor. İş yeri kiralarında ise 12 aylık TÜFE ortalamasına göre artış tavanı belirleniyor.

Kirada yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılmıştı. Ancak bu tarihten sonra uygulamanın devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Şimşek: Devam etmesi için sebep görmüyorum

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kirada zam sınırına ilişkin önemli açıklama yaptı.

TRT Haber'e konuşan Şimşek, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok." dedi.

Bir süreliğine düzenleme yapıldığını hatırlatan Şimşek şunları kaydetti: "Ben hükümetimiz adına, verilmemiş bir karar üzerine yorum yapamam ama büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada, fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Arz artışı üzerinden fiyatların aşağı inmesini sağlamak lazım. Bunun için daha çok yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önemsiyoruz."

Kirada yüzde 25 zam sınırı nedir?

Kiraya zam sınırı enflasyondaki hızlı yükselişe karşı kiracıları koruma amaçlı devreye girmişti. TBMM Genel Kurulu'nda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme Haziran 2022'de kabul edilip yürürlüğe girmişti.

Yeni bir uzatma kararı alınmazsa kirada yüzde 25 artış sınırı 1 Temmuz itibarıyla sona erecek.