Kim Jong-un'un duvarları yetmiyor: Kuzey Kore'den kaçışlar artmaya başladı

PAYLAŞ
  • Pandemi döneminde Kuzey Kore'den Güney Kore'ye firar edenlerin sayısı önemli ölçüde azalmıştı. Son kaçışlar tekrar artmaya başladı. Yakın zaman önce, 2019 yılından beri ilk kez aktif görevdeki bir asker Güney'e firar etti.
  • 1998-2024 arası dönemde erkeklere oranla daha fazla kadının firar ettiği görülüyor.
Kim Jong-un'un duvarları yetmiyor: Kuzey Kore'den kaçışlar artmaya başladı
Fotoğraf: Reuters

Yaklaşık beş yıl sonra ilk kez Kuzey Kore'de aktif görevde olan bir asker, ülkeden firar ederek Güney'e kaçtı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, komşu Güney Kore’ye yönelik firarları durdurmak amacıyla yeni sınır duvarları inşa edilmesini, karakollara yeniden silah verilmesini ve daha fazla mayın döşenmesini emretmişti. Ancak görünen o ki Kuzey Koreliler kaçmanın yollarını bulmaya devam ediyor.

The Wall Street Journal'ın haberine göre, Kuzey Kore’nin askeriye gibi korunaklı sınıflarından artan firarlar, Kim Jong-un’un iç huzursuzlukla mücadele ettiğini ve bunun iktidarını tehdit edebileceğini dış dünyaya bir kez daha gösteriyor.

Kuzey Koreliler gıda sıkıntıları, yaptırımlar nedeniyle zor durumda olan bir ekonomi ve insan haklarında yaşanan gerileme ile mücadele ediyorlar. Rejim, son yıllarda firarları engellemek için kontrolleri artırdı ve sivillerin kaçma girişimlerini durdurmak için 'vur emri' çıkardı.

Ancak kaçmak için imkan bulan Kuzey Koreliler, bu fırsatı giderek daha fazla değerlendirmeye başlıyor.

Kuzey'den Güney'e kaçışlar uzun yıllardır devam ediyor. Pandemi döneminde firarlar azalsa da son yıllarda tekrar yükseliş eğilimi göstermeye başladı. 2019 yılında Kuzey Kore'den Güney Kore'ye 1.047 kişi firar etmişti. Bu sayı, 2020'de 229 kişi, 2021'de 63 kişi, 2022'de 67 kişi, 2023'te 196 kişi olarak kaydedildi. 2024 yılının ilk 6 ayında ise firar edenlerin sayısı 105 olarak açıklandı.

Firar edenler arasında kadınların yoğunluğu dikkat çekiyor. 1998-2024 arası dönemde firar edenlerin toplam sayısı 34.183 olarak biliniyor. Bu sayının 24.631'lik kısmı yani yüzde 72'si kadınlar.

Azalan firar sayıları daha alışılmadık yollarla gerçekleşiyor.

Bu ayın başlarında bir Kuzey Koreli, batı deniz sınırını yürüyerek geçip, alçak gelgit sırasında Güney Kore'ye ait bir adaya ulaştı. Geçen yıl, bir grup Kuzey Koreli deniz sınırını tahta bir teknede geçti. Ayrıca Küba'da görev yapan bir Kuzey Koreli diplomat Güney Kore'ye kaçtı.

Birçok Kuzey Koreli, insan kaçakçılarından medet umarak Çin üzerinden kaçmayı tercih ediyordu. Ancak pandemi sırasında, yeni çitler ve gözetleme kuleleri kurularak kontroller sıkılaştırıldı. İnsan hakları gruplarına göre, Çin geçen yıl yüzlerce Kuzey Koreliyi zorla ülkelerine geri gönderdi.

Kuzey Kore'den Güney Kore'ye: Bir askerin firarı

Bir askerin firar etmesi, Kim’in Kuzey Kore’yi güçlü bir ülke ve sosyalist bir cennet olarak gösterme umutlarını engelliyor. Rejim, bilgi üzerindeki sıkı kontrol, ordunun körü körüne bağlılığı ve olası bir istilayı caydıran nükleer ilerlemelerle ayakta duruyor.

Kuzey Kore, Rusya ve Çin gibi müttefikler dışında büyük ölçüde dış dünyadan izole durumda.

Kuzey Koreli askerler, orduda da zorlu koşullarla karşı karşıya.

Güney Kore'nin iddialarına göre yeni engeller ve mayınlar eklemek için yürütülen zorlu çalışmalar sonucunda mayın patlamaları ve sıcaktan kaynaklı hastalıklar yaşandı. Bu yüzden birçok asker hayatını kaybetti.

Kuzey Kore tarafından uçurulan çöp dolu balonlara yanıt olarak Güney Kore, anti-Pyongyang propagandasından BTS hit şarkılarına ve hava durumu tahminlerine kadar her şeyi yayınlayan hoparlör yayınlarını artırdı.

Kim Jong-un, halkına Güney Kore'nin hayal edilecek son yer olduğunu söylüyor. Ocak ayında Seul'ü ülkenin bir numaralı düşmanı ilan eden Kim, Güney Kore içeriğine yönelik baskıları artırdı ve komşusuyla olan tüm iletişim hatlarını kesti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, geçen hafta ulusal birleşme stratejisinin bir parçası olarak Kuzey Kore'de değişimi teşvik etmeyi amaçlayan yeni bir birleşme vizyonu açıkladı. Kuzey Kore'ye daha fazla dış bilgi girişi sağlamaya söz verdi ve aynı zamanda diyalog önerisinde bulundu ancak Kuzey Kore henüz yanıt vermedi.

Kaynak: cnbce.com