Katı hal lityum bataryalar için oyunu değiştirecek buluş

PAYLAŞ
  • McGill Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, katı hal lityum bataryalar ile ilgili önemli bir gelişme kaydetti.
  • Araştırmacılar, lityum iyonlarının hareketini kolaylaştırmak ve bataryanın performansını artırmak için gözenekli bir seramik membran ile polimer dolgu kullanmayı öneriyor.
  • Bu sayede hem batarya performansı iyileşiyor hem de sektörün temel hedeflerinden biri olan yüksek voltajlı çalışma için istikrarlı bir arayüz oluşturuluyor.
Katı hal lityum bataryalar için oyunu değiştirecek buluş

Katı hal lityum bataryalar, elektrikli araç batarya teknolojisinin bir sonrası adımı olarak anılıyor. McGill Üniversitesi'nde araştırmacılar, yakın zaman önce, geliştirilen tüm katı hal lityum bataryaların verimliliği için önemli bir ilerleme kaydettiğini açıkladı.

Batarya performansıyla ilgili uzun süredir devam eden bir sorunu ele alan bu yenilik, daha güvenli ve daha uzun ömürlü elektrikli araçlara giden yolu da açabilir.

Seramik elektrolitin elektrotlarla buluştuğu yerlerde oluşan direnç bataryalar için önemli bir zorluk. Bu zorluk, bataryayı daha az verimli hale getiriyor. Ayrıca iletebileceği enerji miktarını azaltıyor. Araştırmacılar da tam olarak bu konuyu ele aldı.

Katı hal bataryaları için çare polimerde mi?

Üniversitesinin araştırma ekibi, geleneksel yoğun plaka yerine gözenekli bir seramik membran kullanmanın ve onu az miktarda polimerle doldurmanın bu sorunu çözebileceğini keşfetti.

Araştırmaya liderlik eden Malzeme Mühendisliği Bölümü Profesörü George Demopoulos, "Polimer dolgulu gözenekli bir membran kullanarak lityum iyonlarının serbestçe hareket etmesini sağlayabilir ve katı elektrolit ile elektrotlar arasındaki arayüz direncini ortadan kaldırabiliriz" dedi.

Demopoulos'a göre bu, sadece pilin performansını iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda sektörün temel hedeflerinden biri olan yüksek voltajlı çalışma için istikrarlı bir arayüz de oluşturuyor.

Mevcut lityum iyon piller, yanıcılıkları nedeniyle güvenlik riskleri oluşturan sıvı elektrolitlere dayanıyor. Tamamen katı hal piller, güvenliği ve verimliliği artırmak için sıvı bileşenleri katı olanlarla değiştirmeyi amaçlıyor. Bu yeni tasarım, tamamen katı hal pillerii elektrikli araç endüstrisi için gerçeğe dönüştürmenin önündeki temel engellerden birini aşmak için yeni bir yol sunabilir.