Kariyer yolculuğunda LinkedIn mesajı atmanın püf noktaları

PAYLAŞ
  • LinkedIn'den bir sektör uzmanına mesaj atmak, kariyer yolculuğu için önemli bir adım olabilir. Ancak bunu yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
  • Kariyer koçu Phoebe Gavin'e göre kişilere doğru şekilde yaklaşmak, net sorular sormak, sık boğaz etmemek ve aşırıya kaçmadan samimi dili devam ettirebilmek çok önemli.
Kariyer yolculuğunda LinkedIn mesajı atmanın püf noktaları
Fotoğraf: iStock

Alanında uzman kişilerle bilgilendirici görüşmeler yapmak, kariyerinize veya başka bir sektörde ile ilgili bilgi edinmenize, mentor bulmanıza ve uzun vadede iş teklifi almanıza yardımcı olabilir.

CNBC Make It'e göre bu tür görüşmeleri ayarlamak, tanıdığınız biri aracılığıyla daha kolay olsa da LinkedIn veya e-posta üzerinden doğrudan mesaj göndererek de bu görüşmeleri talep edebilirsiniz. Kariyer koçu Phoebe Gavin, bu süreçte onlardan doğrudan vakit ayırmalarını istemekten kaçınılmasını öneriyor.

"Net ve belirli bir soru"

Gavin’e göre, ilk olarak karşı taraftan küçük bir talepte bulunmak daha etkili olabilir. Kısa bir tanıtım mesajı yazarak, kişinin görüşlerine ilgi duyduğunuzu belirtebilir ve e-posta ile cevaplanabilecek net ve belirli bir soru sorabilirsiniz. Örneğin, en sevdikleri meslek örgütü, kariyerlerinde onlara yardımcı olan bir kitap veya işlerinde daha iyi olmalarını sağlayan bir podcast hakkında sorular sormak, yanıt alma olasılığını artırabilir. Bu, bir konuşma başlatmaya da zemin hazırlamış olur.

İkinci adımda kısa bir görüşme kapısı açmak düşünülebilir. Görüşme talebi için ise doğrudan uzun süreli bir buluşma yerine, 15 dakikalık bir telefon görüşmesi teklif etmek daha verimli olabilir. Bu, karşı tarafa zaman ayırmanın değerli olduğunu hissettirirken sizi daha iyi tanımalarına da yardımcı olacaktır. Öte yandan uzun süreli bir buluşmanın ilk aşamada çoğunlukla korkutucu olabileceği ihtimalini de unutmamak gerekiyor.

'Akıl almak istiyorum' iddialı olabilir

Son olarak, Gavin, mesajlarda bazı ifadelerden kaçınılmasını öneriyor. "Fikrinizi almak istiyorum" ya da "Sizden akıl almak istiyorum" gibi sorular karşı tarafa sadece bilgi almak için iletişim kurduğunuz hissini verebilir. Bunun yerine "Tecrübelerinizden ya da uzmanlığınızdan bir şeyler öğrenmek isterim" gibi ifadeler kullanmak daha samimi ve etkileyici olabilir.

Gavin'e göre mesajı alan kişi, aldığı sıcak duygularla mutlu oluyor ve birinin kariyerini inşa etmesine yardımcı olduğunu hissediyor. Ancak bunu devam ettirebilmek için sorularla rahatsız etmeden doğru şekilde yaklaşmak gerekiyor.