Kamuda tasarruf paketi açıklandı

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Kamuda tassarruf paketinin ayrıntıları açıklandı. 8 ana başlıktan oluşan paket kapsamında yeni araç alımı ve kiralaması, mobilya ve demirbaş alımı 3 yıl süreyle durdurulacak.
  • Savunma ve güvenlik hariç personel servisleri kaldırılacak. 3 yıl boyunca emekli olanlar kadar personel alımı yapılacak.
  • Ajanda, takvim, plaket ve eşantiyon türü hediyelerin verilmesi yasaklanacak.
Kamuda tasarruf paketi açıklandı

Kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları belli oldu.

Basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf paketinin içeriğini kamuoyuna duyurdu.

"Tek haneli enflasyon olmazsa olmaz"

Bakan Şimşek, sürdürülebilir büyüme için düşük tek haneli enflasyonun olmazla olmaz olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti: "En önemli önceliğimiz hayat pahalılığını sorun olmaktan çıkarmak. Açıklayacağımız adımlarla dezenflasyon sürecine katkıda bulunacağız."

Pakette 8 ana başlık

Tasarruf paketi 8 ana başlıktan oluşuyor. Taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurt dışı geçici görevler, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ve diğer cari harcamalar tasarruf paketinin ana hatlarını oluşturuyor.

Alınan tasarruf tedbirleri tüm kamuyu kapsayacak.

Tasarruf paketinde neler var?

Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre pakette öne çıkanlar şöyle:

Taşıt alanında kamu filo yönetim sisteminde taşıt sayısı ve kullanım standartları belirlendi. Bu sistem taşıt edinim, kullanım ve tasfiye süreçlerini bütüncül anlayışla sağlayacak. Plaka bazlı olarak taşıtlarla ilgili süreç takip edilecek. Yaşı, kilometresi ve kullanımını izlenecek. Bu sistemle hedef, ilerleyen aşamada taşıtların ortak havuzda toplanarak kurumlar arası kullanıma zemin hazırlanması.

Yeni araç alımı 3 yıl duracak

Yeni araç satın alma ve kiralaması 3 yıl süreyle durduruluyor. Mevcut taşıt kiralama sözleşmeleri izin alınmadan yenilenmeyecek.

Yabancı menşeli araç kullanılmayacak

Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımı sıkı kural ve izne tabi tutulacak. Yabancı menşeli araç kullanımı sonlandırılacak. Mevcutların sözleşmelerinin sona ermesi gerekecek.

Kamu personel servisleri kalkacak

İhtiyaç fazlası olan ekonomik ömrünü tamamlamış olan taşıtlar tasfiye edileek. Savunma ve güvenlik hariç kamuda personel servis hizmeti sözleşme bitiminde sonlandırılması hedefleniyor.

Yeni bina kiralanmayacak

Yeni bina alımı ve yapımı 3 yıl süreyle durduruluyor. Yeni bina kiralanmasına izin verilmeyecek ve mevcut kiralamalar sonlanacak. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı, yapımı ve kiralanması süresiz olarak kaldırılacak. Mevcut sosyal tesisler ekonomiye kazandırılacak. Lojman kiraları ve sosyal tesis ücretleri rayiç bedeller dikkate alarak gözden geçirilecek.

Kamuya 3 yıl personel alınmayacak

Kamu istihdamında 3 yıl boyunca emekli olanlar kadar yeni personel istihdamı yapılacak. Açıktan atama izinleri bütçe kanununda belirlenecek. Destek personel sayısı belli bir program dahilinde azaltılacak.

Kamu çalışanlarının aldığı yönetim kurulu ücretlerine üst sınırlama getiriliyor.

İdari yapılanmada etkinliği esas alacak kapsamlı çalışma başlatılacak. Kamuda yeni kurumlar kurulmasının önüne geçilecek, mükerrer yapılanmalar önlenecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın birçok ildeki defterdarlık ve vergi daireleri birleştirilecek.

Hizmet içi eğitimler kamu tesislerinde yapılacak. Yurt dışı geçici görev harcamaları sınırlandırılacak.

Ajanda ve takvim yasağı

Ajanda, takvim, plaket ve eşantiyon türü hediyelerin verilmesi yasaklanacak.

Enerji ve atık yönetimi kapsamında kamuda enerji verimliliği artırılacak.

Haberleşme ve iletişim giderlerinde dijitalleşme yoluyla tasarrufa gidilecek. Elektronikyazışmaya geçiş yaygınlaştırılacak. Kurumsal arşivler elektronik ortama taşınacak.

Mobilya ve ofis donanımı alımları durdurulacak

2024 yılı temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapılacak. Uluslararası bayramlar hariç gezi ve kokteyl düzenlenemeyecek. Zorunlu haller hariç mobilya, ofis donanımı gibi demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durdurulacak. Makine ve teçhizatlar ekonomik ömrünü tamamlamadan elden çıkarılamayacak. Kamu alımlarını DMO yapacak.

Ödeneklerde kesintiye gidilecek

Bu yıl için deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 kesintiye gidilecek. Tek seferlik gelirlere dayalı kalıcı harcama yatırımı yapılamayacak.

Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidilecek. Fiziki ilerlemesi yüzde 75'e ulaşan yatırım projelerini, Kahramanmaraş ve Hatay depremi sonrası planlanan projeler önceliklendirilecek. Zorunlu haller dışında yeni proje alınmayacak.

Tasarruf genelgesine aykırılık tespit edilirse idari yaptırım ve para cezası uygulanabilecek.