ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris parasını nasıl yönetiyor?

PAYLAŞ
  • Demokrat Parti'nin en güçlü başkan adaylarından Kamala Harris ülkeyi yönetme konusundaki iddiasını ortaya koydu. Öte yandan seçmenlerin de Harris'in mali işlerini nasıl yönettiğine bakacağı söyleniyor.
  • Harris ve Doug Emhoff'un 2023 yılındaki toplam maaşları 450 bin doların üzerindeydi. Tabii çiftin tek geliri maaşları değil.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris parasını nasıl yönetiyor?
Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlık yarışından çekildi. Demokratların yeni aday ağustos ayında belli olacak. En güçlü aday olarak ise Başkan Yardımcısı Kamala Harris gösteriliyor.

The Wall Street Journal'ın haberine göre Kamala Harris'in şu an hayatındaki tek sıkıcı kısım muhtemelen yatırım portföyü.

Federal açıklama kayıtları, başkan yardımcısı ve eşi Doug Emhoff'un oldukça muhafazakar yatırımcılar olduğunu gösteriyor. İkili paralarının önemli bir kısmını endeks fonlarında ve nakitte tutuyor.

Harris, ülkeyi yönetme konusundaki iddiasını ortaya koyuyor. Öte yandan seçmenlerin de onun mali işlerini nasıl yönettiğine bakma ihtimali var.

Yapılan bir analize göre, çift geçen yıl yaklaşık yarım milyon dolar kazandı. İkili, 3.6 milyon ile 7.36 milyon dolar arasında bir varlığa, ayrıca gayrimenkule sahip.

Mali danışmanlar, servetlerinin büyük bir kısmının ortalama bir Amerikalı gibi emeklilik hesaplarında olduğunu söylüyor.

San Francisco'da bir servet yöneticisi olan Megan Gorman, çiftin portföyünü şöyle değerlendirdi:

"Mali olarak biraz sıkıcı. Açıkça görüldüğü üzere tartışmalı veya aşırı riskli şeylerden kaçınmak için büyük özen göstermişler."

İşte mülk kayıtları, çiftin vergi beyannameleri ve ABD Hükümet Etik Ofisi'ne yaptıkları bildirim formlarına göre gelir ve varlıklarının dökümü.

Geçen yıl 450 bin dolardan fazla kazandılar

Çiftin 2023 yılında 450 bin 299 dolar kazandığı biliniyor. Bunun içinde Harris'in başkan yardımcısı olarak kazandığı 218,784 dolar maaş ve Emhoff'un Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezi'nde misafir profesör olarak kazandığı 174,994 dolar maaş var.

Harris'in kitaplarından elde ettiği telif haklarından yaklaşık 6 bin dolar elde edildi. Banka hesapları ve diğer yatırımlardan 50 bin 603 dolar vergiye tabi faiz elde ettiler.

Çiftin geliri, Harris başkan yardımcısı olmadan önceki durumdan önemli ölçüde daha düşük.

Harris göreve gelmeden önce eşi Emhoff, kurumsal hukuk firması DLA Piper'ın ortağıydı ve ortaklık geliri olarak 1.2 milyon dolardan fazla kazandı.

Harris, 2019'da yayımlanan iki kitabından da daha fazla kazanıyordu. 2020'den beri toplamda 749 bin 484 dolar kazandı.

Çift, 2023'te hayır kurumlarına 23 bin 26 dolar bağış yaptı.

Dört bankada hesapları var

Çiftin emeklilik varlıkları ve banka hesap bakiyeleri 3.6 milyon ile 7.36 milyon dolar arasında bir değere sahip.

Hükümet etik formlarına göre Harris ve Emhoff, paranın önemli bir kısmı emeklilik hesaplarında tutuyor.

Ayrıca dört banka hesabında 850 bin ile 1.7 milyon dolar arasında bir miktara sahipler. Bu hesaplardab biri ortak. ve 50 bin dolar ile 100,000 dolar arasında bir bakiyeye sahip.

İkisinin emeklilik hesaplarında 1.79 milyon ile 4.4 milyon dolar arasında bir miktara var. Bunun içinde Harris'in Kaliforniya'da eyalet ve yerel yönetimde çalışırken kazandığı tahmini emeklilik yardımı yok.

Emhoff'un iki bireysel emeklilik hesabı var. İki hesap toplamda 1.27 milyon ile 3.19 milyon dolar arasında bir değere sahip.

Uzun süreli bir devlet çalışanı olan Harris'in, 401(k) türü hesaplarda 525 bin dolar ile 1.25 milyon dolar arasında bir miktar bulunuyor.

Çiftin portföyü, emeklilik ve banka hesapları da dahil olmak üzere oldukça muhafazakar bir şekilde dağıtılmış durumda. Bunların yaklaşık yarısı hisse senetlerinde, yaklaşık üçte biri nakitte ve geri kalanı bonolarda. Ayrıca birkaç düşük maliyetli endeks fonu içeren geniş bir portföyleri de var.

Harris'in birçok Amerikalıdan farklı bir avantajı var

Emeklilik planları, diğer Amerikalılardan farklı.

Harris, ekim ayında 60 yaşına girecek ve Kaliforniya eyalet emeklilik planından ayda 3 bin 981 dolar almaya hak kazanacak. Ancak bu yardımları ne zaman başlatmayı planladığı belli değil.

Harris'in açıklama formları, San Francisco Çalışanları Emeklilik Sistemi'nden ikinci bir emeklilik planının toplu ödeme değerini 250 bin ile 500 bin dolar arasında hesaplıyor. Ayrıca Harris, federal hükümetten de ek emeklilik yardımları alabilir. ABD Senato Seçim Komitesi Etik Kurulu'na göre, bunu açıklamak zorunda değil.

3.500 metrekarelik evleri

Başkan yardımcısı ve eşinin, Los Angeles2ta 3 bin 500 metrekarelik bir evleri var. Kayıtlar, daha önce Kaliforniya ve Washington, D.C.'de de başka mülkleri olduğunu gösteriyor.

Emhoff, Brentwood bölgesindeki evi 2012'de yaklaşık 2.7 milyon dolara satın aldı. Ev, birkaç yıl sonra Harris ve Emhoff'un aile vakfına devredildi.

Birçok Amerikalı ev sahibi gibi, çift son yıllarda ev fiyatlarındaki artıştan yararlandı. Zillow'un tahminlerine göre dört yatak odalı ev şu anda yaklaşık 5 milyon dolar değerinde. Çift, pandemide birçok ev sahibini refinansman yapmaya teşvik eden düşük faiz oranlarından da faydalandı.

Çift, 2020'de Wells Fargo'dan 2 milyon dolarlık, yüzde 2.625 oranında yedi yıllık ayarlanabilir faizli mortgage (ARM) aldı. Aynı ev için 2016'da da yüzde 2.625 oranında yedi yıllık bir ARM almışlardı.

ARM'ler genellikle kredi başlangıcında 30 yıllık sabit faizli mortgage'dan daha düşük bir orana sahip oluyor. Daha sonra çeşitli endekslerden birine dayalı olarak düzenli aralıklarla oranlar ayarlanıyor.

Varlıklı müşteriler genellikle kredinin süresini etkin bir şekilde uzatmak için kredi yeniden ayarlanmadan önce aynı faiz oranıyla ARM'leri yeniden finanse ediyorlar.

ABD başkanlık seçimleri 2024