K-Pop ihracatı: Güney Kore nasıl milyarlar kazanıyor?

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Güney Kore'nin K-Pop ihracat değeri 2005-2023 yılları arasında neredeyse 10 kat arttı.
  • Türkiye'deki tüketiciler, K-Pop için aylık ortalama 2,3 dolar harcıyor.
K-Pop ihracatı: Güney Kore nasıl milyarlar kazanıyor?

2019 yılında Güney Kore’nin başkenti Seul’de, Güney Kore’nin en popüler K-Pop grubu BTS, 3 günlük bir konser verdi. Güney Kore, sadece bu konserler için gelen 187 bin turisti ağırladı. Ayrıca konserlerin Güney Kore ekonomisine faydası 792 milyon dolar büyüklüğünde oldu. K-Pop, K-Drama, K-Beauty ve dahası. Güney Kore, sahip olduğu bu yumuşak güçlerle (soft power) dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. İstatistikler gösteriyor ki 2005-2023 yılları arasında K-Pop ihracatı neredeyse ona katladı. 1990’lardan beri devam eden Hallyu (Kore Dalgası), dünya genelinde etkisini sürdürüyor.

Bunun için doğdular

Güney Kore'nin K-Pop müzik grupları aslında doğrudan tüketici için oluşturulan birer 'ürün'. İngilizce sözler, pop, rock, hip-hop altyapısında müzikler, dünyayı etkisi altına almayı başarıyor. BTS'in başı çektiği bu furyada sadece kadınlar ya da sadece erkeklerden oluşan birçok grup var. Stray Kids, Blackpink, ATEEZ ve SEVENTEEN bu gruplar arasında en popülerleri diyebiliriz.

K-Pop ihracatı 10 kat arttı

İhracat, ülkeye döviz kazandırması, ekonomik büyümeyi desteklemesi ve rekabet gücünü artırması gibi sebeplerden ötürü oldukça önemli. Ayrıca ihracatı güçlü olan ülkeler bu sayede daha güçlü uluslararası ilişkilere sahip olabiliyor.

Dünyanın en büyük 12’inci ekonomisi olan Güney Kore, son yıllarda iyiden iyiye bir yüksek teknoloji ekonomisine dönüştü. Çip ve ekran üretimi konusunda önde gelen şirketlere sahip olan Güney Kore aynı, zamanda dünyanın ikinci en büyük gemi üreticisi. Ülke birçok sektörde ihracat açısından oldukça güçlü konumda. Buna son yıllarda, K-Pop gibi yumuşak güçleri de eklemek lazım.

2023 yılnda K-Pop ihracatı ATH (All Time High) yaptı.

300 milyar won’un (230 milyon dolar) üzerinde gerçekleşen albüm ihracatı, geçen 3 yıla göre yüzde 70’ten fazla arttı. Geçmiş yıllara bakacak olursak 2020 yılında ihracat miktarı 136.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2021’de bu miktar 220.9 milyon dolar ve 2022’de 231.4 milyon dolar olarak kaydedilmişti.

Daha da geçmişe gidecek olursak,

Gitnux’ın pazar araştırma verilerine göre K-Pop endüstrisinin 2005 yılındaki ihracat değeri 22 milyon dolar seviyesindeydi. 2015 yılında bu, 64 milyon doların üzerine çıktı.

K-Pop albümlerini ithal eden başlıca ülkeler arasında Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin yer alıyor. Ayrıca Fransa, Hollanda, Almanya, Kanada, Tayvan ve Hong Kong gibi ülkeler de ithalatta öne çıkıyor.

K-Pop’un popülerliğinin bu denli artmasında BTS, adeta bir lokomotif görevi gördü.

1964 yılında İngiliz müzik grubu The Beatles’ın çıkması, dünya müzik endüstrisini tamamen değiştirdi. Ondan yaklaşık 50 yıl sonra da BTS dünyaya geldi. 2010 yılında kurulan ve ilk albümünü Big Hit Entertainment çatısı altında 2013 yılında çıkaran BTS, milyonlarca satan albümlere imza attı. CNBC’nin 2020 tarihli bir araştırmasına göre, BTS, popüler yıllarında Güney Kore ekonomisine yaklaşık 3,6 milyar dolar kazandırdı.

K-Pop ihracatı: Güney Kore nasıl milyarlar kazanıyor? - Resim : 1

Güney Kore milyarlar kazanıyor

Kore Vakfı ve Dışişleri Bakanlığı’nın araştırmasına göre dünya çapındaki Hallyu hayranlarının sayısı 225 milyonu aştı. 2012 yılında yapılan ilk ankette bu sayı 9 milyonun biraz üzerindeydi.

Allied Market Research’ün raporu, K-Pop etkinlikleri pazarının 2021 yılında 8,1 milyar dolarlık değere sahip olduğunu gösteriyor. 2031 yılında beklenti, 20 milyar doların üzerine çıkması. Öte yandan Statista’nın verileri de genel olarak Güney Kore müzik endüstrisinin 2022 yılında 927,6 milyon dolarlık ihracat değerin ulaştığını söylüyor. Müzik endüstrisi dendiğinde işin içine K-Pop dışındaki türler de giriyor ama tabii ki K-Pop’un popülerliğini gözardı etmemeliyix.

Güney Kore’de önde gelen 4 farklı müzik şirketi var: YG, SM, JYP ve Big Hit Entertainment. Bu dörtlünün 2019-2023 arasındaki toplam gelirlerinin üçe katladığı kaydedildi. İşletme kârları ise 450 milyon dolara ulaştı.

Türkiye K-Pop’a ayda ne kadar harcıyor?

K-Pop’un etki alanı bu kadar geniş olunca akla hemen tüketicilerin bir ay içinde K-Pop için ne kadar para harcadığı sorusu geliyor. Statista’nın Kasım 2023’te, farklı ülkelerden 25 binin üzerinde katılımcıyla gerçekleştirdiği ankete göre K-Pop’a en fazla para harcayan ülke tüketici aylık 17,6 dolar ortalamayla Birleşik Arap Emirlikleri’nde. Onu, 8,1 dolarla Amerika Birleşik Devletleri ve yine 8,1 dolarla Suudi Arabistan takip ediyor.

Ankete dahil edilen ülkeler arasında Türkiye de var. Türkiye’den 15-59 yaş arası toplam 900 kişiyle yapılan ankete göre, K-Pop’a ortalama ödenen fiyat 2,3 dolar seviyesinde.

En az para harcayan tüketiciler ise 0,7 dolar ile Rusya’da.

Daha fazla turist, daha yüksek gelir

Güney Kore kültürü bu kadar yayılmışken ülke, bu konuyla ilgili yeni bir adım daha attı: K-kültürü vizesi.

Ocak 2024’te yapılan duyuruya göre Güney Kore, ülkenin kültürünü merak edenler için yeni bir vize türü çıkardı. Hallyu vizesi olarak da isimlendirilen bu vize türü, Güney Koreli olmayanların ülkede 2 yıla kadar kalmalarına imkan sağlıyor.

Forbes’ta yer alan habere göre Güney Kore’nin turizm sektörünün 2032 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 4,8 oranında büyümesi bekleniyor.

Üç yıl boyunca yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde, dijitalde, K-Pop’tan yaklaşık 37 milyon kez bahsedildi. Bu da çıkarılacak vizenin önemini gösteriyor.

Ülkede K-kültürü vizesine ek olarak dijital göçebeler için de yeni bir vize türü var. Bu vize ile yılda en az 66 bin dolar kazananlar, ülkede 2 yıl kadar kalabiliyor.

Sadece K-Pop yok

Güney Kore’nin yumuşak gücü sadece K-Pop değil. Dizi ve film sektörü de Güney Kore’nin önemli kozları arasında. 2020 yılındaki Oscar Ödülleri’de En İyi Film de dahil olmak üzere 6 dalda ödül alan Parazit ya da Netflix’in en ses getiren işlerinden biri olan Squid Games, bize gösteriyor ki ülke, dizi/film sektöründe de öne çıkıyor. Bunu gören Netflix, 2021 yılında Güney Kore içeriklerine 700 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıklamıştı. Platform, 2019 yılında Güney Kore içeriklerine sadece 300 milyon dolar yatırım yapmışken, 2 yıl içinde miktarın ikiye katlaması oldukça dikkat çekiciydi.