JPMorgan CEO'su Dimon’dan gençlere tavsiye: Sosyal medyayı bırakın, kitap okuyun

PAYLAŞ
JPMorgan CEO'su Dimon’dan gençlere tavsiye: Sosyal medyayı bırakın, kitap okuyun

JPMorgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon, sosyal medya platformlarının zaman kaybı olduğunu savundu. Dün Financial Markets Quality (FMQ) Konferansı’nda Georgetown Üniversitesi öğrencilerine hitap eden Dimon, Facebook ve TikTok gibi uygulamaların “tamamen bir zaman kaybı” olduğunu ifade etti. Dimon, bu platformların verimsizliğine vurgu yaparak, gençlere sosyal medya kullanımını sınırlandırmalarını tavsiye etti.

Dimon’ın konuşmasında verdiği tavsiyeler, öğrenmeye büyük önem vermek üzerine odaklandı. “Öğrenin, öğrenin, öğrenin, öğrenin, öğrenin, öğrenin, öğrenin” şeklinde gençleri sürekli öğrenmeye teşvik eden Dimon, aynı zamanda ideolojik farklılıkları anlamanın önemine değindi. Demokrat olanların Cumhuriyetçilerin görüşlerini, Cumhuriyetçi olanların ise Demokratların görüşlerini okumalarını önerdi. Tarih kitaplarının da mutlaka okunması gerektiğini vurguladı.

Dimon, öğrencilere ilham kaynağı olabilecek tarihi figürleri de sıraladı. Nelson Mandela, Abraham Lincoln ve Walmart’ın kurucusu Sam Walton gibi isimlerin örnek alınabileceğini belirtti. Ayrıca, bilgiyi doğrudan beynine enjekte etmenin bir yolunun bulunmadığını ve sadece okuyarak ve başkalarıyla konuşarak bilgi edinilebileceğini ifade etti.

Sosyal medyanın zaman kaybı olup olmadığı konusundaki tartışmalar sürerken, Z kuşağının çevrimiçi ortamda geçirdiği zaman dikkat çekiyor. Geçen yıl yapılan bir araştırma, ABD’deki Z kuşağının TikTok’ta günde birkaç saat, Snapchat’te ise bir buçuk saat geçirdiğini ortaya koydu. Qustodio tarafından hazırlanan bir rapor, bu gençlerin uygulamaları tarif fikirleri, moda önerileri, müzikler ve kendin yap (DIY) ipuçları bulmak için kullandıklarını gösterdi. Ayrıca, kariyer tavsiyesi arayışı ve içerik üreticilerinin önerileri doğrultusunda kariyer kararları aldıkları belirtiliyor.

Dimon, gençlere gerçeklere odaklanmalarını ve duygusal zekalarını geliştirmelerini önerdi. “Tüm gerçeklere bakın, tüm insanları tanıyın” diyen Dimon, iyi iletişim kurmanın önemini vurguladı. Ayrıca, beş yıl içinde görevinden ayrılmayı planladığını ve diğer insanların görüşlerine açık fikirli olunması gerektiğini belirtti.

Sosyal medya platformları, genellikle siyasi ve sosyal konularda bölücülüğü körüklemek ve yanlış bilgi yaymakla suçlanıyor. Pew Research’ün 2022 yılında yaptığı bir araştırma, sosyal medyanın demokrasi için genel olarak olumlu bir şey olduğunu düşünen çoğu insan olmasına rağmen, %84’ünün platformların yanlış bilgi ve söylentilerle kolayca manipüle edilebileceğini düşündüğünü ortaya koydu. Ayrıca, yüzde 65’inin sosyal medyanın siyasi görüşlerin bölünmesine katkıda bulunduğunu belirttiği görüldü.

Dimon, öğrencilere yüz yüze fikir alışverişi yapmalarını teşvik ederek, ikili argümanlardan kaçınmalarını ve esnek olmalarını önerdi. Sosyal medya platformlarının eleştirisini sürdürerek, insanların genellikle her şeyin bir arada bulunabileceğini, bir şeylerin sadece ya bu ya da bu değil, genellikle arada bir şey olduğunu anlamalarını vurguladı.