Joker 2 sınıfta kaldı: Hafta sonu hasılatı hayal kırıklığı yaşatabilir

PAYLAŞ
  • Todd Phillips’in yönettiği ve Joaquin Phoenix ile Lady Gaga’nın başrollerini paylaştığı Joker: ikili Delilik filmi, 4 Ekim'de dünya genelinde vizyona girdi.
  • Film birçok kişi tarafından eleştirildi. Filmin açılış hafta sonu kazancının ABD'de 50 milyon dolar olması bekleniyor.
  • İlk filmin açılış hafta sonu hasılatı 96 milyon dolar seviyesindeydi.
Joker 2 sınıfta kaldı: Hafta sonu hasılatı hayal kırıklığı yaşatabilir

Todd Phillips imzalı Joker filminin üzerinden yaklaşık beş yıl geçti. Joaquin Phoenix'in Joker (Arthur Fleck) olarak seyirci karşısına çıktığı ilk film, birçok kişi tarafından beğenildi. Film, Phoenix'e 'En İyi Erkek Oyuncu' Oscar'ını da getirdi. Geçen beş yılın ardından yönetmen Todd Phillips, Phoenix ile "Joker: Folie à Deux" (Joker: İkili Delilik) adlı devam filminde yeniden bir araya geldi. Bu kez Phoenix'e Lady Gaga da eşlik etti.

Venedik Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve yarışmaya katılan film, 4 Ekim günü tüm dünyada vizyona girdi.

Arthur Fleck'in ilk filmde işlediği cinayetlerden dolayı yargılanma zamanı gelmişti ve devam filminde Arthur Fleck'in mahkemede yargılanması ana konuydu. Tabii bu kez filmin içinde bir aşk hikayesi vardı. Lady Gaga'nın hayat verdiği Lee Quinzel (Harley Quinn).

Film, hem bir mahkeme dramı hem de bir müzikal olarak seyirciyi selamladı. Ancak eleştirmenler bu durumu pek de beğenmedi. Yayın zamanı itibarıyla 'İkili Delilik'in Rotten Tomatoes puanı yüzde 36.

Bu, Warner Bros. için kötü bir haber.

Rotten Tomatoes, filmler, diziler ve diğer medya içerikleri için eleştirmen ve izleyici yorumlarını toplayan ve derecelendiren bir web sitesi.

Aslında ilk filmin ardından hem yönetmen Todd Phillips hem de Joaquin Phoenix, ikinci filmin gelmeyeceği yönünde açıklamalar yapmıştı. Ancak Warner Bros'un ısrarları neticesinde ikinci film için sete çıkıldı.

Joker 2'nin açılış hafta sonunda 50 milyon dolar kazanç bekleniyor

Yaklaşık 200 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olan Joker devam filminin, açılış hafta sonunda ABD gişesinde yaklaşık 50 milyon dolar kazanması bekleniyor. Bu rakam, ilk filmin 96 milyon dolarlık açılış hafta sonu hasılatından oldukça uzak.

The Daily Beast'ten Nick Schager filmle ilgili şu yorumu yaptı:

"Joker: Folie à Deux, ana karakterini eski yanlışları için yargıladığı gibi, 'Seinfeld' dizisinin finalini hatırlatıyor. DC Comics ikonunu bu kadar vasat yapmak bir suç ve Phoenix'i sonsuz psikolojik analizle etkisiz hale getirmek de öyle."

Filme yapılan eleştirilerin en büyüğü Joker’in neyi temsil ettiğinin belli olmaması oldu. DC Evreni’nin en önemli kötü karakterlerinden birinin karakter gelişimini izlemeyi beklerken, birçok seyirci film sonu ‘Biz şimdi ne izledik’ hissi ile salondan ayrıldı.

The New Yorker yayımladığı yazıda filmi şu sözlerle eleştirdi:

“Todd Phillips'in başrollerini Joaquin Phoenix ve Lady Gaga'nın paylaştığı film müzikali, Joker’e enerjisini veren heyecanlı ideolojiyi geri plana atıyor. En azından ilk Joker filmi anti-kahramanın isyanını tehlikeli uçlara taşıyacak cesarete sahipti.”

Variety ise şöyle dedi:

"Konsept cüretkar ama uygulama o kadar da cesur değil. Film Joker’in tehlikesinden bir adım geri çekiliyor."

Deadline'dan Pete Hammond ise müzikal detayları beğenen birkaç eleştirmen arasında yer aldı. Hammond, söz konusu sahneleri 'sanatsal' olarak değerlendirdi:

"Şarkı, dans, komedi, karanlık, animasyon, drama, şiddet ve daha fazlasıyla bu, başka hiçbir şeye benzemeyen bir müzikal."

TIME'dan Stephanie Zacharek, müzikal numaraların en azından filmin geri kalanına göre daha fazla şey sunduğunu belirtti:

"'Folie à Deux'deki müzikal detaylar onun en canlı unsurları, ancak onlar bile filmi kasvetli kilitlenmesinden çıkaramıyor."

Eleştirmenler, Lady Gaga'nın yeteneklerinin yeterince kullanılmamasını eleştirdi.

The Hollywood Reporter'dan David Rooney, incelemesinde Phillips'in neden Gaga'nın tam potansiyelini kullanmadığına dikkat çekti ve ekledi:

"Lee, parlatılmış bir şarkıcı olarak tasarlanmadığı için, Gaga vokallerini ham ve pürüzlü bir sesle bastırıyor ama hayal gücünün onu tam olarak özgürleştirdiği birkaç sahnede, film onunla birlikte yükseliyor."

Vanity Fair'den Richard Lawson ise Gaga'nın performansını sıkıcı bulduğunu söyledi.

"Hayranlar için bir film değil"

Eleştirmenler, Phillips'in her durumda hayran hizmetinin tersini yapmaktan hoşlandığını, bu sayede ilk film hayranlarıyla inşa ettiği iyi niyeti yakıp yaktığını vurguladılar.

Variety'den Owen Gleiberman yorumlarını şöyle aktardı:

"Arthur'un Joker kılığına girdiği, mahkemede kendini savunduğu, bu ya da şu klasik şarkıyı söylediği birçok sahne var. Ama onun varlığında artık hiçbir tehlike yok. Artık birini öldürmeye çalışmıyor ve bir devrim lideri değil. Sadece şarkı söylüyor ve (bazen) dans ederek Joker hayalini yaşıyor."

Kaynak: cnbce.com