Johnson & Johnson, talk pudrası davalarında 10 milyar dolarlık tazminat ödemeleri için iflas başvurusu yapıyor

PAYLAŞ
  • Johnson & Johnson, bebek pudrası ve talk ürünlerinin kansere neden olduğu iddialarıyla açılan davalarda 10 milyar dolarlık tazminat ödemelerini yapılandırmak amacıyla üçüncü kez iflas başvurusunda bulundu.
  • Şirket, davacıların yüzde 83'ünün desteğini alsa da iflas stratejisi yasal engellerle karşılaşıyor.
Johnson & Johnson, talk pudrası davalarında 10 milyar dolarlık tazminat ödemeleri için iflas başvurusu yapıyor

Johnson & Johnson'ın iştiraki üçüncü kez iflas başvurusunda bulundu

Johnson & Johnson (J&J) iştiraki Red River Talc, yaklaşık 10 milyar dolarlık bir anlaşmayı ilerletmek amacıyla üçüncü kez iflas başvurusunda bulundu. Bu anlaşma, şirketin bebek pudrası ve diğer talk ürünlerinin kansere neden olduğu iddiasıyla açılan on binlerce davayı sona erdirmeyi hedefliyor.

62.000 davacı ile karşı karşıya

J&J, 62.000'den fazla davacının, bebek pudrası ve diğer talk ürünlerinin asbest içerdiğini ve yumurtalık kanseri gibi kanserlere yol açtığını iddia ettiği davalarla karşı karşıya bulunuyor. Bu davaları durdurmak için J&J iştiraki Red River Talc, Houston'daki federal iflas mahkemesine iflas koruması için başvuruda bulundu. Şirket, iddiaları reddederek ürünlerinin güvenli olduğunu belirtti.

J&J: "Anlaşma adil ve hakkaniyetli"

J&J'nin dünya çapındaki dava başkan yardımcısı Erik Haas, yaptığı açıklamada, anlaşmanın tüm taraflar için "adil ve hakkaniyetli" olduğunu ve mevcut talk davacılarının yüzde 83'ünün bu anlaşmaya onay verdiğini belirtti. Ancak anlaşma, kanser mağdurlarını temsil eden avukatlar arasında bölünmeye yol açtı.

Avukatlar arasında anlaşmazlık

Anlaşmaya karşı çıkan avukatlar, mahkemeden iflas başvurusunu reddetmesini veya davayı, J&J'nin daha önce "Teksas iki adımı" olarak bilinen iflas girişimlerini iki kez reddeden New Jersey'e devretmesini talep edeceklerini belirtti. Anlaşmaya karşı çıkan avukat Andy Birchfield, J&J'nin iflas sistemini kötüye kullandığını ve on binlerce kanser mağdurunu eksik tazminatla geçiştirmeye çalıştığını iddia etti. Öte yandan, bazı avukatlar anlaşmayı destekledi. Daha önce 11.000 davacıyı temsil eden Allen Smith, "Bu anlaşma nihayet müvekkillerime makul ve adil bir tazminat sağlıyor. Artık onları bir an önce tazmin etmek için çalışmamızın zamanı geldi" dedi.

J&J'nin "iki adım" manevrası

J&J'nin kullandığı "iki adım" manevrası, yükümlülükleri yeni oluşturulan bir yan kuruluşa devretmek ve ardından bu yan kuruluşun iflas başvurusunda bulunmasını içeriyor. Amaç, tüm davacıları tek bir anlaşmaya zorlamak ve J&J'nin kendisinin iflas başvurusunda bulunmasının önüne geçmek. İflas yargıçları, ilgili tüm davaları kalıcı olarak durduran ve yenilerini yasaklayan küresel anlaşmaları uygulayabiliyor.

J&J'nin üçüncü iflas girişimi

J&J'nin üçüncü iflas girişimi, önceki çabalardan farklı olarak yalnızca yumurtalık ve diğer jinekolojik kanser iddialarına odaklanıyor. Şirketin önerilen anlaşması, talep sahiplerine 25 yıl içinde yaklaşık 10 milyar dolar ödemeyi öngörüyor. J&J, anlaşma fonuna ek 1.1 milyar dolar eklemeyi ve anlaşma teklifine daha önce karşı çıkan avukatlara 650 milyon dolar yasal ücret ödemeyi kabul ettikten sonra anlaşmanın bugünkü değeri yaklaşık 8 milyar dolar olarak belirlendi.

J&J'nin iflas stratejisi engellerle karşı karşıya

Şirketin iflas stratejisi, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Purdue Pharma'nın iflasıyla ilgili kararı, önceki girişimlerini reddeden mahkeme kararları ve mali açıdan sağlıklı şirketlerin iflas korumasından faydalanmasını engellemeye yönelik önerilen federal yasalar gibi yasal engellerle karşı karşıya bulunuyor.

Kaynak: cnbce.com