Joe Biden ve Donald Trump karşı karşıya gelecek

PAYLAŞ
  • Seçimlerden çok uzun süre önce Biden ve Trump karşı karşıya gelmeye hazırlanıyor. 1960'tan beri ilk kez bir seçimden bu kadar önce iki aday birbirinin karşısına çıkacak.
  • 90 dakika sürecek olan programda iki reklam arası olacak.
  • Her iki isimde de bir kalem, bir deste kağıt ve bir şişe su olacak. Başka hiçbir dekor ya da önceden yazılmış not kullanılmayacak.
Joe Biden ve Donald Trump karşı karşıya gelecek
Reuters

Amerika Birleşik Devletleri'nde vatandaşlar, 5 Kasım 2024 günü sandık başına gidecek. Seçimler için hem Cumhuriyetçiler hem Demokratlar var gücüyle çalışmaya devam ediyor. Demoktratların lideri ve mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ın karşısında eski Başkan Donald Trump var.

Biden ve Trump nerede karşılaşacak?

Joe Biden ve Donald Trump 27 Haziran Perşembe günü ilk kez bir münazarada karşı karşıya gelecek. CNN'de yayınlanacak olan program 28 Haziran Cuma 04:00 TSİ'de başlayacak.

Tartışmayı Jake Tapper ve Dana Bash yönetecek. Program 90 dakika sürecek ve iki reklam arası olacak.

İkili, kürsüde nerede yer alacağı ve kapanış konuşmalarındaki sıraları için yazı tura attı. Yapılan seçimlere göre Biden kürsüde sağ tarafta görünmeyi seçti. Trump ise solda olacak.

Eski başkan kapanış konuşmasını ilk önce Biden'ın yapmasını tercih etti. Son konuşmayı da Trump yapacak.

Her iki isimde de bir kalem, bir deste kağıt ve bir şişe su olacak. Başka hiçbir dekor ya da önceden yazılmış not kullanılmayacak.

Stüdyoda seyirci olmayacak.

ABD'de bu münazara 1960'tan bu yana ilk kez bir genel seçimden bu kadar önce yapılıyor.

1980'in sonlarından beri bu tartışmalar Başkanlık Tartışmaları Komisyonu (CPD) tarafından organize ediliyordu. Bu toplantı CPD tarafından organize edilmeyen ilk toplantı olacak.

Peki neden?

Biden ve Trump, 2020 seçimlerinden önce iki kez karşı karşıya gelmişti. Her iki tartışma da büyük ölçüde eleştirildi. Ayrıca Biden o dönem, CPD'nin düzenlediği tartışmaların, bazı eyaletlerdeki insanların zaten erken oy kullandığı döngüde çok geç gerçekleştiğini de söyledi.

Tartışmaya nasıl hazırlanıyorlar?

BBC'nin haberine göre Biden, Maryland'in sessiz dağlarındaki rustik başkanlık dinlenme yeri Camp David'de en yakın danışmanlarından bazılarıyla bir araya geliyor ve soru-cevap klasörlerini inceliyor.

Yetkililer Biden'ın Trump'a karşı daha sert bir yaklaşımda bulunacağını düşünüyor.

CBS News'e göre, Barack Obama döneminde Beyaz Saray danışmanı olarak görev yapan Bob Bauer Biden ile yapılan tartışma provalarında Trump rolünü oynuyor.

Trump ise bir dizi gayri resmi politika tartışmalarına odaklanıyor.

Eski başkan Cumartesi günü Philadelphia'da bir miting düzenledi. Katılımcılara tartışma sırasında Biden'a karşı "sert ve kötü" mü davranması gerektiğini yoksa "kibar ve sakin mi davranması gerektiğini" sordu.

2024 seçimlerinin en büyük 10 mega bağışçısı

2022 ara seçimlerinde adaylar rekor bağışlar toplamıştı. Bu yılın seçim döngüsünde de mega bağışçıların yeni bir rekora ulaşması bekleniyor.

MarketWatch'a göre Haziran 2024 itibarıyla OpenSecrets verileri, en fazla bağış yapan ismin 70 milyon dolar ile Jeff ve Janine Yass çifti olduğunu gösteriyor. Çift demokratlar için 1.500 dolarlık bağış yaparken, Cumhuriyetçiler için 69 milyon doların üzerinde bağış yaptı. Ayrıca 805 bin doları da tarafsız ya da çift partili derneklere/oluşumlara bağışladı.

Jeff Yass, kendisini "dünyanın en büyük özel ticaret firmalarından biri" olarak tanımlayan Susquehanna International Group'un kurucu ortağı ve aynı zamanda TikTok'un ilk yatırımcılarından biri.

İkinci sırada ise toplam 65 milyon dolarlık bağışıyla Timothy Mellon var. Mellon, Colorado'da emekli olmadan önce ulaşım şirketi Pan Am Systems'in başkanı ve çoğunluk sahibiydi.

Üçüncü sırada 59 milyon dolarlık bağış yapan, yatırım şirketi Citadel'in kurucusu ve CEO'su Ken Griffin yer alıyor.

2024'ün ilk çeyreğine kadar yapılan bağışlarda ilk 5 ismin Cumhuriyetçi ağırlıklı bağışlara imza atması dikkat çekiyor:Joe Biden ve Donald Trump karşı karşıya gelecek - Resim : 1

ABD başkanlık seçimleri 2024