Joe Biden Hollywood yıldızlarının kafasını karıştırdı

PAYLAŞ
  • Biden ve Trump arasındaki müzayedenin Biden için pek de iç açıcı geçmediği düşünülüyor. Hollywood yıldızları cephesinde de kafalar karışık.
  • Biden'ın performansı sonrasında Hollywood bağışçılarının bağışlarının azalacağı düşünülüyor.
  • Öte yandan Joe Biden'ı destekleyen önemli bir isim var: Bir zamanlar Walt Disney Studios'un da başkanlığını yapan Jeffrey Katzenberg.
Joe Biden Hollywood yıldızlarının kafasını karıştırdı
Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump'ın münazarasının etkileri devam ediyor. Biden'ın münazaradaki performansı o kadar eleştirildi ki Demokrat Parti'nin başkan adayını değiştirme ihtimali bile konuşuldu.

Haziran ayının ortalarında Biden'ın seçim kampanyası için bir etkinlik düzenlendi. Hollywood yıldızları George Clooney, Barbra Streisand ve Julia Roberts'ın da katılığı etkinlikte 30 milyon dolar bağış toplandı. Bu da Hollywood'un başkana verdiği desteğin kanıtlarından biriydi.

Los Angeles şehir merkezinde düzenlenen bağış toplama etkinliğinde DreamWorks stüdyosunun kurucuları Steven Spielberg, David Geffen ve Oscar ödüllü film patronu Jeffrey Katzenberg de boy gösterdi.

Financial Times'a göre, Biden'ın tartışmalı performansının ardından Katzenberg, Hollywood'daki meslektaşlarından, başkanın kötüleşen sağlığını önemsiz gösterdiği suçlamaları da dahil olmak üzere tepkilerle karşı karşıya.

Hollywood ve eğlence sektöründeki yöneticiler, Biden'ın kampanyasına yapılan bağışların yavaşlayacağını düşünüyor.

Netflix'in kurucu ortağı ve Demokratların büyük bağışçılarından olan Reed Hastings, Biden'ın çekilmesi çağrısında bulunan en yüksek profilli medya yöneticisi oldu.

Siyasetteki geçmişi uzun yıllara dayanıyor

73 yaşındaki Katzenberg'in siyasette uzun bir geçmişi var. Bu geçmiş, 1960'larda Cumhuriyetçi olan New York Belediye Başkanı John Lindsay için genç bir gönüllü olarak çalışmaya başlamasına kadar dayanıyor.

Katzenberg, 2008 Demokrat ön seçimlerinde Hillary Clinton'a karşı Barack Obama'yı destekledi ve 2012'de Obama'nın yeniden seçilme teklifi için cömert bağış toplama kampanyalarıyla milyonlarca dolar topladı. Ancak Biden'ın kampanyasında çok daha aktif bir rol üstlendi ve kampanyanın eş başkanlığını yürütüyor. Bazen Biden ile seyahat bile ediyor.

Film devi, Biden'ın en büyük bağışçılarından biri.

Nisan 2023'ten bu yana, kendisi ve eşi Marilyn, Biden'ın kampanyasına ve Biden yanlısı bir süper Pac'e 3,8 milyon dolardan fazla bağışta bulundu.

Katzenberg, geçen yıl bir röportajda, şu anda 81 yaşında olan Biden'ın aday olmak için çok yaşlı olduğu fikrini reddetmişti:

"Başkan 80 yaşında genç olduğunu gösterdi ve son iki yılda gösterdiği bilgeliği, bilgiyi ve deneyimi beraberinde getirdi. Formda ve yüksek bir enerji seviyesine sahip."

Diğer röportajlarda Biden'ın yaşının aslında bir süper güç ve bilgeliğinin kaynağı olduğunu söyledi. Ancak münazaradan sonra bağışçılara bu argümanı sunmak daha zor olacak.

Katzenberg, Hollywood'daki ve ötesindeki Demokratlardan gelen baskıyla karşı karşıya. Ancak zorluklardan sıyrılma konusunda da yetenekli biri.

1990'ların başlarında, Aslan Kral ve diğer hitlerle Disney'in gerileyen animasyon işini canlandırdı ve Wall Street'in saygısını kazandı. Ancak, onu kovmuş olan o zamanki genel müdür Michael Eisner ile kılıçları karşı karşıya geldi. Bu da Disney'e yaklaşık 270 milyon dolara mal olan destansı bir davaya yol açtı.

Daha sonra Spielberg ve Geffen ile DreamWorks'ü kurdu. DreamWorks Animation'ın ayrılmasının ardından bir güç merkezi oluşturdu. 2016'da 3,8 milyar dolara sattı.

Bazıları Katzenberg'in pozisyonuna sempati duyuyor ve bir yıldan fazla bir süre önce Biden'ın kampanyasına katıldığını belirtiyorlar.

Los Angeles merkezli bir diğer Demokrat bağışçı, parti üyelerinin Biden'ın yarıştan çekileceği fikrinden vazgeçmeleri gerektiğini söyledi:

"Bu onun DNA'sında yok. İnsanlar bunu ne kadar erken anlarsa o kadar iyi. Bu haftayı atlatıp devam etmemiz gerekiyor ve bunu başaracağımızdan eminim."

Yüksek bütçeli Hollywood bağışçıları, desteklerini ve paralarını Biden'a verdikten sonra şimdi nasıl devam edeceklerini sorgulamaya başladılar.

Eğlence sektöründeki yönetici konuyu çöyle özetledi:

"Öfkeli değilim. Üzgünüm."

ABD başkanlık seçimleri 2024