Japonya'da Toyota skandalı: Sevkiyatlar durduruldu

Safa Gümüş
PAYLAŞ
  • Toyota ve diğer bazı Japon otomobil üreticilerinin sertifikalarında usulsüzlükler tespit eden Japonya Ulaştırma Bakanlığı, firmaların bazı modellerine ilişkin sevkiyatların durdurulması talimatını verdi.
  • Konuya ilişkin açıklamalarda bulunun Toyota eski CEO'su Akio Toyoda, yaşanan durum karşısında üzgün olduğunu bilerek paydaşlardan ve tüketicilerden özür diledi.
Japonya'da Toyota skandalı: Sevkiyatlar durduruldu

Reuters tarafından aktarılan habere göre, Japon otomobil üreticileri Toyota, Mazda, Honda, Suzuki ve Yamaha'nın güvenlik testi skandalı, Japonya Ulaştırma Bakanlığı'nın belirli modellerin sertifikalandırılmasına yönelik başvurularda usulsüzlükler tespit etmesiyle Pazartesi günü daha da büyüdü.

Bakanlık, bu otomobil üreticilerinin araçlarının sertifikasyonu için yanlış veya manipüle edilmiş güvenlik testi verileri sunduklarını belirledi. Bu nedenle, Toyota, Mazda ve Yamaha'ya bazı araçların sevkiyatını askıya alma talimatı verdi. Toyota'nın Aichi vilayetindeki merkez ofisinde Salı günü yerinde inceleme yapılacağı duyuruldu. Gelişmelerin ardından Toyota, üç otomobil modelinin üretimini durdurduğunu ve Japonya'da üretilen dört popüler modelin sevkiyatını durdurduğunu belirtti.

Eski CEO özür diledi

Toyota'nın kurucusunun torunu ve eski CEO'su Akio Toyoda, basın toplantısında "Toyota Grubundan sorumlu kişi olarak müşterilerimizden, otomobil hayranlarından ve tüm paydaşlardan içtenlikle özür dilemek istiyorum" dedi. Toyota, soruşturmanın devam ettiğini ve araştırmanın Haziran ayı sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediğini belirtti.

Toyota hisseleri yüzde 1,8 kayıpla kapandı ve Mazda hisseleri yüzde 3,3 düştü.